Borba protiv korupcije i kriminala na čekanju

ljubuski.info

Federalni Zakon o suzbijanju korupcije i kriminala kojeg je Parlament usvojio još u srpnju 2014., neće se provoditi do 1. srpnja 2017. godine! Ovo je zahtjev i prijedlog Vlade Federacije i o njemu će se Dom naroda Parlamenta izjasniti na zasjedanju zakazanom za zadnji dan ovog mjeseca. Što se dogodilo?

Nisu osigurani uvjeti

Parlament je usvojio Zakon o suzbijanju korupcije i kriminala i objavljen je 23. srpnja 2014. godine u Službenim novinama Federacije uz naznaku da stupa na snagu osmog dana od objavljivanja, a primjenjivat će se nakon šest mjeseci, od 1. veljače 2015. godine. Prema zakonskim odredbama, u tih šest mjeseci propisano je formiranje posebnih odjela u federalnom Vrhovnom sudu i Tužiteljstvu Federacije i prvostepena nadležnost u postupanju za određena kaznena djela.

Međutim, materijalni, tehnički i infrastrukturni uvjeti za provođenje federalnog ZASKOK-a ni do danas nisu osigurani pa sada Vlada predlaže Parlamentu da po hitnoj proceduri usvoji izmjene Zakona o suzbijanju korupcije i kriminala iako njegova primjena nije ni počela, odnosno zahtijeva da se produži "vacatio legis" ( rok koji mora proći između objavljivanja zakona i njegovog stupanja na snagu". U prijevodu, to znači da borba protiv korupcije i kriminala po novim zakonskim pravilima ostaje na čekanju i počinje 1. srpnja 2017. godine!

Uzimajući u obzir da bi nedovoljno osiguravanje kapaciteta za rad posebnih odjela Vrhovnog suda FBiH i Tužiteljstva Federacije moglo dovesti do paralize u funkcioniranju pravosuđa u oblasti otkrivanja i gonjenja kaznenih djela, nužno je produžiti "vacatio legis" - objašnjenje je Vlade.

Za početak rada Posebnog odjela Vrhovnog suda FBiH trebalo je osigurati 900.000 maraka, a za početak rada Posebnog odjela Tužiteljstva Federacije 500.000 maraka. Međutim, ta sredstva u federalnom proračunu ni za prošlu ni za ovu godinu nisu osigurana! Federalni premijer Fadil Novalić kazao je na zasjedanju Parlamenta krajem prosinca prošle godine, kada je usvajan proračun za 2016., da je predviđeno milijun maraka za provođenje seta antikorupcijskih zakona. Zašto nije osigurana potrebna kompletna suma, javnosti nije objašnjeno i to najbolje znaju članovi Vlade i federalni parlamentarci.

Rok nije ispoštovan

Vrhovni sud i Tužiteljstvo uradili su svoj dio posla i na vrijeme su usvojili nove pravilnike o unutarnjoj organizaciji kojima je predviđeno formiranje posebnih odjela i odobrilo ih je Visokog sudsko i tužiteljstvo vijeće BiH.

U međuvremenu, Vrhovni sud, slijedom zakonskih odredbi, uvažio je žalbe na odluke županijskih sudova koji su se proglasili nenadležnim za kaznena djela za koja je slovom usvojenog Zakona o suzbijanju korupcije i kriminala predviđena nadležnost Posebnog odjela Vrhovnog suda.

Vlada je 9. srpnja prošle godine dala nalog nadležnim organima da u roku od 60 dana utvrde iznos novca potrebnog za funkcioniranje posebnih odjela Vrhovnog suda i Tužiteljstva. Taj rok nije ispoštovan, a u međuvremenu usvojen je federalni proračun za 2016. godinu.

Vlada je Parlamentu predložila još jednu izmjenu Zakona o suzbijanju korupcije i kriminala tako što će se u članu 34. riječ "potvrđene" zamijeniti riječju "podignute" pa bi on trebao glasiti:
"Kazneni postupci u kojima su do dana početka primjene ovog zakona podignute optužnice za kaznena djela iz nadležnosti Posebnog odjeljenja Vrhovnog suda okončat će se pred sudovima koji su stvarno ili mjesno nadležni prije početka primjene zakona".

M. Osmović | Dnevni list

Glas naroda

Zna li itko kolika je plaća onima što rade na kravici prodaju karte vidim u Radišićima dobro napreduje onaj brko valjda mu je plaća bar 10.000 misečno kuća se sredila auto novo traktor itd ni čović toliko brzo nije napredova jasno ko dan to bi nas trebalo zanimati ko našu općinu pokrada a lako će mo mi za federaciju.

Borba protiv korupcije i kriminala na čekanju
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari