HDZ BiH: Nanešena nepravda braniteljima pripadnicima HVO-a

ljubuski.info

Na jučer održanoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, zastupnici SDP-a, DF-a i SBB- a glasovali su protiv amandmana HDZ-a BiH - HNS-a na Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o provođenju kontrole zakonitosti prava iz oblasti braniteljsko - invalidske zaštite i time nanijeli štetu braniteljskoj populaciji, priopćeno je iz Kluba zastupnika HDZ-a BiH - HNS-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Klub zastupnika HDZ-a BiH - HNS-a ocijenio je neprihvatljivim takav odnos stranaka koje su činile "platformu" i nanijele nepravdu braniteljima pripadnicima HVO-a i na ovaj način im onemogućavaju pravo na zaštitu na sudu. Zbog toga je tražio sjednicu kolegija te iznio stav da nema uvjeta za nastavak sjednice.

Amandman na Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o provođenju kontrole zakonitosti prava iz oblasti braniteljsko - invalidske zaštite glasi:
"Protiv rješenja Federalnog ministarstva donesenih u postupku revizije ne može se izjaviti žalba, ali se može pokrenuti upravni spor kod Županijskog suda nadležnog prema mjestu donošenja rješenja kojim je priznato pravo koje je bilo predmet kontrole po odredbama ovoga Zakona".

Prema informacijama iz Vrhovnog suda, trenutni broj pokrenutih upravnih sporova u svezi Zakona o kontroli je oko 6000, a zbog ograničenih ljudskih i materijalnih kapaciteta, postupak pred Vrhovnim sudom traje jako dugo i korisnici prava nisu u mogućnosti ostvariti svoje pravo pristupa sudu i po nekoliko godina a što je znatno van standarda za donošenje odluke suda u razumnom roku, koje je pravna država, prema europskim standardima, dužna osigurati svojim građanima. Problem se dodatno usložnjava informacijama da će u narednom razdoblju biti još nekoliko tisuća ovakvih predmeta, navodi se u priopćenju.

"Smatramo kako je najlogičnije, najefikasnije i najekonomičnije rješenje da sporove u svezi Zakona o provođenju kontrole zakonitosti prava iz oblasti braniteljsko invalidske zaštite, kao i sve druge upravne sporove u prvom stupnju, sukladno odredbi članka 5. Zakona o upravnim sporovima, rješavaju županijski sudovi i to prema sjedištu prvostupanjskog organa čije rješenje je bilo predmet kontrole. Na takav način, sukladno odredbama članka 41. Zakona o upravnim sporovima, stranka može Vrhovnom sudu podnijeti izvanredno pravno sredstvo - zahtjev za izvanredno preispitivanje sudske odluke protiv odluke županijskog suda donesene u upravnom sporu, čime bi se korisnicima osigurao pravni lijek i dvostupnost u odlučivanja u sudskom postupku", navodi se u priopćenju Kluba zastupnika HDZ-a BiH - HNS-a.

Glas naroda

šta sada oćemoli podizat šator

Pa,kome bi HDZ i HNS dali da presuđuju ko je ratni invvalid a ko laznjak? Vratili bi to oni na "svoje" sudove i doktore koji su placeni za lazne nalaze!!! E,nece ici! Imaju ratni dnevnici u kojim se vidi ko je kad,gdje i kako ranjen,tim ljudima kapa do poda. A ovi sto su se sjetili da su ra,jenjeni iza '95 pa do 2006 neka budu sretni ako im ne budu trazili povrat novca (i preko 50000km),i kaznenu prijavu protiv njih i velikih h r v a t s k i h doktora (pod hipokratovom zakletvom)

di ti steknu takvu pamet ti sigurno nisi dobija čin kad si tražija od onog čovika što si prikonoći iša sa drugim autom da te ne pripoznaju

Sto cete od onih koji su pretrpili strah!
Zasto se najvishe laje protiv Hrvatskog naroda kojeg zele iseliti i minimizirati do te mjere da i nepostoje na tim predjelima.

Isus danas nosi svoj teski kriz i trpi smrtnu muku.
Kroz svoju molitvu predajte se upotpunosti njemu i biti cete uslishani osjetit cete taj kriz i tu smrt ali i svjetlo bozije ali i zivot i spasenje.

HDZ BiH: Nanešena nepravda braniteljima pripadnicima HVO-a
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari