Do svibnja odluka o smanjenju cijena, HT Eronet i dalje protiv

ljubuski.info

Nadmudrivanje i pregovaranje između telekom operatera i vodstva Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH obilježilo je i tjedan iza nas, a i pored pokušaja da se proces otegne u nedogled vrlo skoro će biti donesena odluka o smanjenju cijena.
Kako doznajemo i pored brojnih argumenata 'za i protiv' umanjenja cijena zahtjev državnog Parlamenta je da se sve završi do svibnja.
Iz RAK-a, kao ni iz telekoma ne žele komentirati pregovore koji se vode u posljednjih mjesec i pol dana, no nezadovoljstvo zbog RAK-ovog inzistiranja da se smanje cijene je u telekomima ogromno.

Uloga Parlamenta

Iako negodovanja i protivljenja ima, prijedlozi tri telekom operatera i njihovo očitovanje po zahtjevu RAK-a stigli su u roku te su ih u RAK-u obradili, a u prošlom tjednu održan je i sastanak na kojem su koliko-toliko približeni stavovi po pitanju smanjenja cijena barem jednog dijela usluga.

Prema tvrdnjama iz telekoma BH Telecom i M:tel mogli bi podnijeti smanjenje cijena na uštrb svoje zarade, no HT Eronet bi po mišljenju mnogih mogao doći u ozbiljne probleme ukoliko se provede odluka o smanjenju cijena.

Podsjetimo kako je Zastupnički dom Parlamenta BiH zahtjev prema RAK-u uputio još u lipnju 2015. godine, a tek početkom ove godine RAK je konkretno iznio prijedloge za smanjenje. Rok koji im je dao Parlament istječe u svibnju ove godine, a kako doznajemo ukoliko telekomi ne prihvate svojevoljno smanjenja neka od rješenja će im biti nametnuta. Nametanje cjenika usluga ipak je nešto što se u ovom trenutku želi izbjeći.

Prihvatljiva rješenja

Rješenje koje je prihvatljivo za obje strane jeste da se iskoordiniraju one mjere koje neće narušiti tržište telekomunikacija a koje će donijeti jeftinije usluge građanima.

Ono što je dijelom prihvatljivo jeste zahtjev da se u okviru ponude postpejd tarifnih paketa krajnjim korisnicima ponude tarifni model s cijenom mjesečne pretplate od najviše 10 KM s PDV-om, u koji će biti uključeno najmanje 50 besplatnih minuta za pozive unutar vlastite mreže i 50 SMS poruka.

Jedan od zanimljivih zahtjeva, a koji je ujedno i najsporniji za telekome, jeste da u okviru svih tarifnih modela u kojima postoji naplata uspostave poziva primijene obračunsku jedinicu 'jedna sekunda'. Neki od zahtjeva išli su u tom pravcu da za pripejd korisnike trajanje računa nakon aktivacije pripejd priključka ili nakon nadoplate bonom bilo kojeg iznosa, mora vrijediti najmanje 90 dana od aktiviranja ili nadoplate.

Vanja Bjelica-Čabrilo | Dnevni list

Glas naroda

Toliko im je uhljeba u firmi da oni nisu u stanju pozitivno poslovati iako su im usluge najskuplje na svijetu..

Ubjedljivo najgori teleoperater u BiH

Do svibnja odluka o smanjenju cijena, HT Eronet i dalje protiv
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari