Grade se temelji svehrvatske koalicije

ljubuski.info

Hoće li ove godine stranke Hrvatskog narodnog sabora, a tu se u prvom redu misli na predstavnike dva HDZ-a uspjeti dogovoriti modalitet zajedničkog nastupa na lokalnim izborima u sredinama gdje je ugrožena nacionalna pozicija vidjet će se vrlo skoro.

Za razliku od izbora 2014. godine kada su se mjesecima dogovarali detalji mogućeg zajedničkog nastupa, a na kraju sve završilo bez konačnog usuglašavanja, ove godine aktivnosti su započele dosta rano, te je tako predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović naglasio kako će se do 4. travnja kada zasjeda Predsjedništvo HNS-a znati i konačni stavovi stranaka HNS-a glede zajedničkog nastupa na lokalnim izborima. To je ponovio i ovog vikenda kazavši kako je cilj da do tog datuma situacija bude čista kako se odluka o zajedničkom nastupu ne bi razvlačila kao u slučaju proteklih općih izbora.
A za razliku od njih, lokalni izbori traže i da se načelni dogovor postigne što prije budući su specifični i po tomu što svaka od sredina iziskuje drugačiji pristup prilagođen potrebama i političkom položaju. Do sada je bilo nekoliko razgovora predstavnika dva HDZ-a i ostalih stranaka na terenu i to u općinama u kojima Hrvati odvojenim nastupom ne mogu računati na bolju političku poziciju u općinskim vijećima.

Spremni za dogovor

V.d. predsjednika HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović potvrdio je kako su predstavnici dva HDZ-a i ostalih stranaka već razgovarali u Zenici, Fojnici, Odžaku ( više navrata) te Bihaću, podsjetivši kako je u Bihaću stvar praktično već i dogovorena kroz koalicijski nastup dva HDZ-a budući da nitko pojedinačno ne može računati na ulazak u Općinsko vijeće.
"To je pravac kojim će naša stranka ići. Naš je stav jasan i on se nije mijenjao, ondje gdje može biti ugrožen nacionalni interes dužni smo i obvezni svi ići zajedno, dakle sve hrvatske stranke", naglasio je Cvitanović.

Što se tiče modaliteta zajedničkog nastupa on je kazao kako za primjerice Bihać, a možda i za Fojnicu i Zenicu postoji velika mogućnost za zajedničke liste za općinsko vijeće. Što se pak tiče zajedničkih kandidata za načelnike, Cvitanović je kazao kako se u općinama gdje su Hrvati zbog neodgovorne politike izgubili načelničke pozicije, podrazumijeva da hrvatske stranke moraju ići zajedno, istaknuvši pritom kao primjer Vitez, ali i ostale općine središnje Bosne.
"Što se tiče nas moći će se postići dogovor bez ikakvog ucjenjivanja, ali uz dužno poštovanje našeg izbornog legitimiteta. Dajemo podršku principijelnom dogovoru", dodao je Cvitanović, kazavši kako je uvjeren da ljudi na terenu koji vode stranke s hrvatskim predznakom imaju odgovornost prema biračima.

Izgubljene općine

Zajednički nastup na lokalnim izborima posebnu pozornost privlači zbog propuštene šanse za dogovor na izborima 2012. godine kada dva HDZ-a, iako su tada bili u vrlo dobrim odnosima, nisu uspjela postići konačan dogovor oko zajedničkih kandidata za načelnike. Tada se pokazalo kako zbog međusobne podijeljenosti i stranačkih nesuglasja unutar Hrvatskog narodnog sabora Hrvati gube na onim najosjetljivijim područjima, pa su tako izgubili načelničku poziciju u Vitezu, te ponovno ostali bez načelnika u Busovači, ali i u Novom Travniku. Kada je riječ o Vitezu tu se upravo vidjela stvarna pogubnost ovakvog pristupa budući je u toj općini na izbore izašlo čak 2 tisuće Hrvata više nego Bošnjaka, ali su Bošnjaci dobili načelnika i to Advana Akeljića iz SDA.

U Busovači su Hrvati zbog nesloge unutar HNS-a također ostali bez pozicije načelnika pa je tako kandidat SDA Asim Mekić s vrlo malom razlikom u glasovima odnio pobjedu nad kandidatom HDZ-a BiH Mladenkom Čavarom.

Isto se dogodilo i u Novom Travniku gdje je pobijedio Refik Lendo. U ostalim općinama središnje Bosne poput Jajca, Uskoplja, Fojnice i Travnika Hrvati su također trpjeli zbog nesloge, odnosno umanjena im je politička moć.

Dario Pušić | Dnevni list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari