Razvoj informatičke pismenosti od najranije životne dobi

ljubuski.info

Dokument Zajednička jezgra nastavnih planova i programa (ZJNPP) za tehniku i informacijske tehnologije na ishodima učenja predstavljen je u četvrtak u Mostaru.

U predstavljenom dokumentu predviđa se razvoj informatičke pismenosti od najranije životne dobi, uvođenje informatike u razrednu nastavu, kao i rad na sigurnosti i zaštiti djece u virtualnom svijetu, priopćeno je iz Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH.

Dokument je baziran na usklađivanju potreba obrazovanja s potrebama života i rada te govori o stjecanju praktičnoga znanja, o načinima funkcioniranja tehnologije te shvaćanju onoga što se tom tehnologijom može postići u svakodnevnom životu.

ZJNPP za tehniku i informacijske tehnologije definirana na ishodima učenja omogućit će planiranje i pripremu nastavnoga rada sukladno postavljenim ishodima i pokazateljima tako da je svrha učenja za određeni odgojno-obrazovni ciklus jasna učitelju/nastavniku, učenicima, ali i roditeljima.

Prvi pokazatelji definirani su već za kraj trećeg razreda osnovne škole, a postavljeni zahtjevi se povećavaju sukladno razvoju učenika kroz osnovno pa sve do kraja srednjoškolskog obrazovanja.

Polazište pri izradbi Zajedničke jezgre su dokument Identifikacija ključnih kompetencija i životnih vještina u BiH iz 2011. godine te rezultati analize važećih nastavnih planova i programa kako u BiH, tako i u drugim zemljama.

U izradbi ZJNPP za tehniku i informacijske tehnologije definirane na ishodima učenja sudjelovali su predstavnici pedagoških zavoda, Zavoda za školstvo Mostar, učitelji, nastavnici, srednjoškolski profesori, sveučilišni profesori kao i stručni savjetnici Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH, navodi se u priopćenju.

FENA

Glas naroda

Vi ucite mlade informatici
ucite kako se kwnjac tovari
to im je potrebnije
ceka ce ih to u buducnosti
ako vi ostanete na vlasti

Razvoj informatičke pismenosti od najranije životne dobi
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari