Ljubuški i Vrgorac - putem IPA fondova do uređenja kanala Parilo - Brza Voda

ljubuski.info

Na radnom sastanku ljubuških i vrgoračkih gradskih stručnih službi dogovoren je okvirni sporazum o zajedničkom apliciranju na IPA prekogranične fondove.

Važno je napomenuti kao se iz programa poput IPA i Erasmus mogu povući sredstva i do 100 posto vrijednosti investicije. Ljubuški i Vrgorac su za sada usuglasili kako će an IPA prekogranične fondove kandidirati projekt uređenja kanala Parilo-Brza Voda. Radi se o projektu vrijednom 3.5 milijuna kuna.

Kanal je od životne važnosti za poljoprivrednike u ljubuškim i vrgorskim poljima jer služi kao glavni izvor vode za navodnjavanje na navedenim prostorima.

Uređenjem samog kanala, čiji kapacitet protoka vode u ljetnim mjesecima nije dovoljan kako bi zadovoljio potrebe poljoprivrednika značajno bi se povećala protočnost vode. To je posebno bitno za poljoprivrednike u Orahovlju, Orahu, Banji i Podprologu koji su posljednjih godina, u ljetnim mjesecima, očajavali zbog nedostatak vode. U pitanje je dolazila proizvodnja jagoda, ali i svih ostalih sezonskih kultura.

Napomenimo kako ovaj kanal (Parilo - Brza voda) u duljini od 31 km, pokriva i natapa oranice ukupne površine 689, 5 hektara.

Drugi projekt o kojem će se razgovarati na narednim sastancima, važan za jednu i drugu jedinicu lokalne samouprave, je izgradnja vodoopskrbnih sustava u brdsko planinskim naseljima Dole-Greda-Jabuka-Mijaca-Poljica Kozička. Radi se o posljednjim mjestima na područjima općine Ljubuški i grada Vrgorca koji nemaju izgrađene sustave vodoopskrbe. Zbog specifičnosti geografskog položaja, velikih visinskih razlika te položaja uz granicu, saznajemo kako se razmišlja se zajedničkoj kandidaturi i ovog projekta na prekogranične IPA fondove.

Željko Primorac | dalmacijanews.hr

Glas naroda

Kojih 30 kilometara nije neretva

Interesantno je zapazanje kako smo se poceli takmiciti u tome - da okupimo vrhunske strucnjake ,
koji znaju napisati dobre zahtjeve - za besplatne pare !...Napise dobar program - EU daje pare , nepovratno , naprimjer za Peljeski most ! Nama je potrebna sjednica za odluku o zahtjevu za pare , a onda sjednica kako ih utrositi . Dobro bi bilo da osnujemo - skolu za... moljakanje poklonjenih miliona , cak i za ciscenje kanala . U uvjerenju da cu biti oznacen kao "jugonostalgicar" , ipak cu
reci da bi te kanale prije pedeset godina ocistila omladina - sto bi "reka britva!"...Ali , nemamo omladine - o d e ! Ode u nepovrat ! A i sta ce nam omladina ! Da i imamo zaposlenje za nju , morali bi ih placati . Jednostavije je kukumaciti po Evropi i traziti poklon-pare !... Hem zato nisu potrebni nikakvi strucnjaci , osim onih koji znaju napisati zahtjeve za pare....hem nema ko da radi , polja pusta i vlasnici u raznim Evropama ! Ostaje , opet Sidi , podili pare i - pisi novi zahtjev ! Tako se bar iscitava iz mnogih "komentara" i na tu temu . " Lezi ljebe da te jedem !"... Tako to nama izgleda ! Ili nam se pricinjava !

Ljubuški i Vrgorac - putem IPA fondova do uređenja kanala Parilo - Brza Voda
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari