Osnaživanje funkcioniranja pravosudnih institucija u Županiji Zapadnohercegovačkoj

ljubuski.info

Na inicijativu ministrice pravosuđa i uprave Županije Zapadnohercegovačke Anite Markić u Širokom Brijegu je održan radni sastanak s predstavnicima Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH).

Tema radnog sastanka bila je osnaživanje funkcioniranja pravosudnih institucija u Županiji Zapadnohercegovačkoj kroz stvaranje materijalno tehničkih uvjeta koje iziskuju standardi EU ugrađeni u Strategiju za reformu pravosuđa u BiH.

Ispred VSTV-a BiH sastanku su nazočili zamjenik direktora Tajništva VSTV-a BiH Hajro Pošković i rukovoditeljica Projekta unaprijeđenja učinkovitosti pravosuđa Ana Bilić Andrijanić. Tijekom sastanka prezentirani su projekti za poboljšanje funkcionalnosti postojećih zgrada pravosudnih institucija na području ŽZH kroz mjere rekonstrukcije.

Pravosudne institucije u Županiji nemaju u potpunosti osigurane materijalno tehničke preduvjete za rad u punom kapacitetu, kao ni svojevrsnu potrebitu razinu sigurnosnog standarda predviđenog VTSV-ovim smjernicama standarda i mjera sigurnosti pravosudnih institucija i nositelja pravosudnih funkcija u BiH, pa je time veća potreba za realizacijom prezentiranih projekata za rekonstrukciju pravosudne infrastrukture.

Dogovorena je prezentacije dokumentacija za rekonstrukciju i adaptaciju objekta pravosudnih tijela Županije Zapadnohercegovačke dostavi VSTV-u BiH, radi razmatranja i mogućnosti apliciranja na EU fondove koji će se otvoriti u sljedećem razdoblju.

Ministrica Anita Markić sudjelovala u radu Prve konferencije ministara pravde u BiH, predsjednika VSTV BiH i Pravosudnog povjerenstva BD BiH

sastanak

Očuvanje integriteta, učinkovitosti i nezavisnosti sustava pravde ključna su odrednica svakog demokratskog društva. Dosadašnja praksa pokazala je kako unutar ustavnog okvira BiH, sustav pravde koji predviđa jednake standarde i osigurava integritet, učinkovitost i nezavisnost, nije moguće ostvariti bez aktivnog i koordiniranog djelovanja institucija odgovornih za njegovu uspostavu i funkcioniranje, poručeno je u zajedničkoj izjavi s Prve konferencije ministara pravde u BiH, predsjednika VSTV BiH i Pravosudnog povjerenstva BD BiH (MK), održane 8. ožujka 2016., u Sarajevu.

Na održanoj Konferenciji državni ministar pravde Josip Grubeša, podsjetio je kako je prije šest mjeseci usvojena Strategija reforme pravde BiH, kojom je Ministarska konferencija uspostavljena.

Ministarske konferencije uspostavljene su radi osiguranja koordiniranog praćenja provedbe najvažnijih strateških programa i aktivnosti od zajedničkog interesa za sektor pravde u BiH, a njihovim održavanjem omogućuje se usuglašeno rješavanje najvažnijih pitanja u sektoru pravde, razmjena iskustava i bolje korištenje domaćih i stranih potencijala.

Tijekom prve konferencije predstavnici federalnog i nekih županijskih ministarstava pravde potpisali su Sporazum o tehničkoj suradnji za uspostavu internet stranice udruženja i fondacija registriranih na svim razinama u BiH, s tim da je ostavljena mogućnost drugim sudionicima za naknadno potpisivanje istog.

Sporazum ove vrste iskorak je u transparentnosti rada NVO-a, čime će prvi put podaci iz registara različitih razina vlasti biti javno dostupni na jednom mjestu.

Konferencije će se održavati dva puta godišnje u mjestu koje dogovore sudionici. Praćenje provedbe zajedničkih mjera i inicijativa, davanje stručnih mišljenja i prijedloga za rješavanje najvažnijih reformskih pitanja u sektoru pravde obavljat će funkcionalne radne grupe koje će biti uspostavljene rješenjem ministra pravde BiH na prijedlog institucija koje sudjeluju u radu Ministarske konferencije.

Naglašeno je kako su organizacija Ministarske konferencije i njen budući rad značajan korak u učvršćenju i nastavku reformskih inicijativa u sektoru pravde, prvobitno u provedbi Strategije za reformu sektora pravde u BiH, koju su Vijeće ministara BiH, entitetske vlade i Pravosudna komisija Brčko Distrikta usvojili prošle godine.

Ministarstvo pravosuđa i uprave ZHŽ

Glas naroda

Ili radite tj sudite pošteno ili dajte otkaz narod je nezadovoljan vašim radom

Mislite da će nekoliko fotelja -novi zidovi i boja -poboljšati pravo-suđe!?

Kadija te tuži kadija te sudi-dok se ne ukinu sudovi vladajući partija nema ni p od pravde i pravilna suđenja,politika ih meće i naređiva kako će raditi.

sa politikom raspolaze stari system ili korjeni starog sistema i ostalih koji mrze Hrvatski narod..

A ovi što "vole" hrvate i hrvatski narod, su opljačkali sve što se može opljačkati.. Nemojte me volit i zastupat molim vas..

sto cesh opljackat sinko stare propale kompanije..nebrini ako je i shto bilo od tog nije nishta ostalo za prave hrvate..mislish na one sto okrecu kape kako vijetar pushe za umrle dushe

e fala bogu nek su se osnovali sudovi i za prvu klasu dosad su bili sudovi samo za drugu klasu i to sad znaci moce se suditi
svi ovi sto su na veliko capali ma nek sam i to doceka taman sada umra o ne samo jos da vidim ko ce radit u njima oce li sinovi od ovi l opina

Kad se fino sudske zgrade obnove
onda cemo naj prije sudit stare sudije

Da niste imali koristi
nebi glasove stoju placali

u nasoj drzavi vladaju zakoni
jedi ili ces biti pojeden
Veca riba ide manju
ko je jaci taj t abaci
ovo su zakoni prirode
nama ne trebaju sudije

Osnaživanje funkcioniranja pravosudnih institucija u Županiji Zapadnohercegovačkoj
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari