Otpisana skupina časnika i pripadnika HVO-a

ljubuski.info

U nizu bisera koji su izašli iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine je onaj koji se tiče optužnice protiv generala Hrvatskoga vijeća obrane i Hrvatske vojske Zlatana Mije Jelića u kojemu su sakupljene sve tužiteljske predrasude o zajedničkom zločinačkom pothvatu (ZZP), a sastavni dio je i nalaz vojnoga vještaka koji je otišao korak dalje pa je predsjednika Franju Tuđmana i ministra obrane Gojka Šuška stavio kao dio istoga plana etničkog čišćenja.

Ovakvi skandalozni navodi, a posebice praksa Tužiteljstva BiH da visoke časnike HVO-a optužuje za zajednički zločinački pothvat, nisu naišli na ozbiljniji institucionalni odgovor hrvatske politike. "Ekstremniji nacionalistički element HDZ BiH, pod vodstvom Mate Bobana, Darija Kordića i drugih uz potporu Franje Tuđmana i Gojka Šuška preuzeli efektivnu kontrolu nad HDZ BiH …", na taj je način već kompromitirani Zemir Sinanović, inače sigurnjak 'mudžahedina', prvi put u BiH u jedan slučaj uveo pokojnog predsjednika Franju Tuđmana i ministra Gojka Šuška.

Ovaj slučaj već je uzburkao javnost, napose zbog paušalnih pokušaja da se pod krinkom procesa koji se vodi protiv generala Jelića praktično izrekne presuda Domovinskom ratu, Hrvatskom vijeću obrane i Hrvatima u BiH.

Skandalozno je da vještak Sinanović, koji je krajnje pristrana osoba jer je u ratu bio pripadnik vojne sigurnosne službe Armije BiH, sada tumači karakter ratovanja, te čak proširuje cijeli okvir rata navodeći i događaje koji su izvan optužnice, od osnivanja Herceg Bosne do drugih povijesnih događaja.

Vrhunac je što je prepisao cijele odlomke iz prvostupanjske presude Haaškog suda u slučaju bivših dužnosnika Herceg Bosne Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću, što je nemoguće uzimati kao gotovu činjenicu s obzirom na to da se radi o prvostupanjskoj, nepravomoćnoj presudi.

Iako je Tužiteljstvo BiH pripremilo 212 svjedoka, sve obuhvatilo s 6726 stranica dokaza, nevjerojatno je da je sudac za prethodni postupak u roku od sedam dana uspio pročitati makar naslove, a kamoli analizirati optužnicu. Očigledno je da je tek potvrđena bez ikakvih kriterija i ozbiljne analize. Pri tome se Tužiteljstvo BiH, iako bi moralo činjenično obuhvatiti sve dokaze, odlučilo na jedan posve čudan pristup u podizanju optužnice. Naime, iako u optužnici navode da je bio u tijeku rat HVO-a i Armije BiH, krajnje su pristrano opisali zbivanja, izostavljajući vrlo važne pojedinosti.

Naime, tako se otvorilo pitanje gdje su i što radile vojne postrojbe druge strane u sukobu čiju se odgovornost i aktivnosti uopće ne propituje. Tako se navodi i kako se u akcijama HVO-a radilo o 'namjernom napadu na civilnu populaciju', no nijednom Tužiteljstvo čak i ne izražava sumnju kako je možda primarni strateški cilj ipak bila Armija BiH pa su u sukobu dviju vojski nastale i kolateralne civilne žrtve.

Za Tužiteljstvo BiH, odnosno tužiteljicu Remziju Smailagić nema nikakve dvojbe kako su Hrvati u BiH stvaranjem Hrvatske republike Herceg Bosne radili na stvaranju 'države Hrvata'. Na ovakve navode, osim pojedinačnih, nije bilo službenih reakcija hrvatske politike ni institucionaliziranog otpora pokušajima krivotvorenja i pisanja povijesti o Hrvatima i njihovim institucijama za vrijeme rata.

A morali su reagirati, ako ne zbog časnika i pripadnika HVO-a koji sve više sliče otpisanoj skupini, onda zasigurno zbog istine i naroda koji predstavljaju i koji im svoj glas na izborima povjerava zbog ovih svetinja. Nije se očitovao ni službeni Zagreb iako se sloboda RH nikada ne bi mogla ostvarit bez Hrvata u BiH.

Zoran Krešić | Večernji list

Glas naroda

Ovo je sramota HDZ BiH a ne SDA trebali bi znati šta misle

Zorane imaju li upetljane prste tvoji šefovi Bariša Čolak i Dragan Čović , jesu ti napisali da samo pises da su nam krivi srbi i muslimani, dok oni sve zivo rasturise i odnesose sto je bilo,a svoj narod raselise sto ni u ratu srbi i muslimani nisu mogli s oruzijem , e to je vecernji list,jad i bijeda hrvatskog naroda i novinarstva u bih ...

dvojice koje spominješ, puno upetljaniji je Krešićev prezimenjak iz Živinica.

Ja se i bojim da su Čović i Čolak tj.BiH HDZ produžena ruka Zorana Milanovica i SDP Hrvatske.

kako je bilo osudjeno 4 milliona Hrvata vanka i 4 milliona unutra koji zivite tamo u posljewdnjih 100 godina dakle repriza se nastavlja..

greska brajane,čova i barisa su sateliti beograda,samo slijep to ne vidi.

UDBA se razmahala,možda su malo uranili

Sve vas treba u žuzu, tko vam je kriv što ste šutili, a milijardu puta ste imali priliku reći i dokazati istinu.

Ovo su posljedice lošeg vođenja vlasti svih ovih godina.nepismeni političari odnosno [ * neprimjereno * ] samo su pljačkali svoj narod.od žrtve smo postali agresori.kasno je za popravni.sve nas manje ima.odo i ja u njemačku nemam ovdje što tražit.

Masli Hdz_a. Ponovo ih birajte, a uhljebi unustise i prodase sve, pa i Generala Jeluca. Za ostale me ne zanima jer su tamo gdje im je mjesto

sto je bilo bilo je vama krivi nasi vama krovi nasi zaboravimo proslost gledajmo danasnjost i buducnost nek se povjesnicari kasnije o proslosti zabave
da se o ratu pise to je gubljenje energije ito samo nekpm pase

Njlakse je liti krokodilske suze !...
Sudovi ce odluciti da li je istina ono sto autor clanka tvrdi , ili je istina na drugoj strani ! To o Susku u Tudjmanu nije nikakva tajna , to su tvrdnje koje postoje od pocetka ratovanja , pa se , na sudu , dokazuju - ili se nece dokazati ! Medjutim , mrka je kapa za sve nas , dobre i naivne , da ce biti drugacije od onoga sto mi svi znamo , ali ne govorimo . Ne samo u odnosu na Suska i Tudjmana .
.
Sud ne raspravlja o tome sta su oni govorili , nego sta su radili ! A istina je , koju treba na sudu dokazati , ovo : KAD SU TUDJMAN I MILOSEVIC DOGOVORILI PODJELU BOSNE I HERCEGOVINE , isprijecio im se na tom putu jedan vazan "remetnicki faktor" - MUSLIMANI !...Kako su jedni hrlili prema DRINI , a oni drugi prema KARLOBAGU - sudar je u BH bio neizbjezan , i desilo se to sto se desilo "remetnickom faktoru" , ne samo u Srebrenici . Desilo se i drugim narodima takodje ! Jednako ginu i oni koji napadaju , kao i oni koji se brane !... U Hagu se NE SUDI NARODU - nego pojedincima , jer se narod nikada ne moze , kad bi i htio , da udruzi u ZLOCINACKI POTHVAT ! To mogu pojedinci i grupe , a oni su imenovani - i oni su sada , ili pred haskim sudom , ili pred - SUDOM HISTORIJE ! Za hrvatski narod BH bilo bi bolje da se puna istina kaze , da se ^pojedinci i grupe kazne...jer narod nije ucevstvovao ni u kakvom zlocinackom pothvatu , nego je stradao kao i drugi , zbog pogresne , a eto kazu - i zlocinacke , politike pojedinaca ! Kazu to na sudu , ne bilo gdje !
Rezultati te politike su poznati i u praksi danas : u Banjaluci se govori - ekavski , u "zapadnom" Mostaru - zagrebacki !...Ma , kaj mi pricamo !...To je samo jedan - od sto primjera !

samo se ti ante ne javljaj

Ante, da te mine nostalgija eno ti TITE na Bijači bere kuke, obiđi ga i napripovidajte se k'o
'no stari "Partijaši".
Požuri da ne priđe granicu neće ga svi šavli uvatiti dočepa li se šperkovine.

Moj ante lati se posla nekog...koliko ti je trebalo da ovo napises mogo si nesto korisno uraditi...boli nekoga kara za tvoj glupi komentar

Otpisana skupina časnika i pripadnika HVO-a
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari