Studentski prijedlozi uređenja rimskog logora na Gračinama

ljubuski.info

U ljubuškoj Gradskoj vijećnici održano je javno predstavljanje prijedloga urbanih intervencija na lokalitetu rimski vojni logor Gračine u Ljubuškom, koje su u sklopu petodnevne radionice osmislili i izradili studenti iz BiH i Hrvatske. U radionici je sudjelovalo 20 studenata i 7 mentora te su svakodnevno imali gostujuće predavače i kritičare.

Zanimljivi radovi

Radili su u multidisciplinarnim skupinama sastavljenim od studenata arhitekture, arheologije i umjetničke akademije. Radionica je počela 2. ožujka, odlaskom na sam lokalitet rimskog vojnog logora na Gračinama, potom obilaskom muzeja na Humcu, galerije "Majka te lapidarija", a sve uz stručno vodstvo arheologa Mirka Rašića.

Nakon toga su studenti upoznati s projektom i projektnim aktivnostima te su uslijedila predavanja stručnjaka i mentora angažiranih na projektu. Predstavljanje studentskih radova, odnosno njihovih prijedloga onoga što bi se na arheološkom nalazištu na Gračinama trebalo uraditi, bilo je vrlo zanimljivo, uslijedila su i dodatna objašnjenja, komentari i odgovori na pitanja. Na kraju su svi sudionici projekta i posjetitelji zaokružili svoj prijedlog za koji misle da je najkompletniji i najuspješniji, a za tjedan dana, u suradnji s mentorima, odabrat će se najbolji, pobjednički. Onaj koji je pobijedio će se dodatno razraditi i postaviti na arheološkom nalazištu na Gračinama, a njegova provedba odvijat će se zajedno s obnovom i poboljšanjem pristupnog puta do lokaliteta Gračine i postavljanjem klupa, stolova za posjetitelje, kanta za otpad i uređenjem hortikulture.

'Povezivanje razdvojenog'

Održana studentska radionica sastavni je dio EU projekta "Connecting Separated" ("Povezivanje razdvojenog") koji se zasniva na povezivanju Solina i Ljubuškog kao gradova slične veličine, broja stanovnika i nedovoljno vrednovanih potencijala kulturne i prirodne baštine. Nositelji projekta su Grad Solin i Općina Ljubuški.

Ivan Kaleb | Večernji list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari