Slijede završne riječi na suđenju za krijumčarenje droge

ljubuski.info

U Sudu BiH je za 17. ožujak zakazano ročište na kojem će Tužiteljstvo, ali i obrana započeti sa izlaganjem završnih riječi u predmetu Svetozar Perućica i ostali, koji se terete za pripadnost organiziranoj kriminalnoj grupi koja se bavila krijumčarenjem droge. U predmetu su podsjetimo, optuženi Svetozar Perućica (1981), Neđeljko Kuljić (1981), Marko Govedarica (1988), Marko Dunđer (1986), potom Saša (1986), Milenko (1982) i Siniša Kuljić (1984), Bojan Puhalo (1993), Miloš Govedarica (1987), Vuk Vujović (1983), Davor Milićević (1972), Zoran Bandur (1963), Jozo Rašić i Srećko Trifković (1985).

Većina njih je uhićena u akciji kodnog naziva Šetač 2 koju su u lipnju 2014. izveli pripadnici MUP-a RS-a i FUP-a. Jednog od vođa grupe Perućicu je nekoliko mjeseci kasnije uhitio sarajevski MUP po potrazi koja je za njim bila raspisana, te se od tada nalazi u pritvoru.

Upravo je tužitelj Oleg Čavka na jednom od prethodnih ročišta, kao dodatne dokaze optužbe, predočio akt KPZ Trebinje od srpnja prošle godine gdje su navedeni pozivi i posjete Svetozaru Perućici, na šta je obrana žestoko prigovorila zbog relevantnosti, ali i autentičnosti.

Inače, suđenje Perućici i ostalima je počelo u veljači prošle godine, te je nakon 12 mjeseci dokaznog postupka, tijekom kojeg je saslušano 40-ak svjedoka optužbe, nekoliko vještaka, te predočeni brojni materijalni dokazi, ali i oni koje je uložila obrana, okončan i na narednom ročištu slijedi iznošenje završnih riječi.

Na zadnjem sudskom ročištu u ovom predmetu je putem video linka iz sudnice u Crnoj Gori saslušan Srđan Robović, koji je, kako stoji u optužnici, grupi u Hercegovini nabavljao drogu u susjednoj državi, a po prijedlogu odbrane Perućice.

Međutim, tijekom svjedočenja videolinkom svjedok je samo rekao da je kum Saše Kuljića, te da je upoznao Milenka i Neđeljka Kuljića.

Za ostale optužene je ustvrdio da ih ne poznaje, te je negirao da je sa bilo kim od njih radio sa drogom ili stupio u kontakt sa njima. Negirao je i da je ranije osuđivan. Na ročištima prije tog, iskaze su dali policajci MUP-a RS, koji su govorili o aktivnostima na praćenju ove grupe, a koji su tom prilikom koristili i helikopter. Obrana je u više navrata u dosadašnjem tijeku postupka prigovarala na nezakonitosti u provođenju posebnih istražnih radnji, a među najzanimljivijim dokazima obrane je onaj koji je predočila odvjetnica Nada Dalipagić koja brani Rašića, optužnicu Tužiteljstva u Zagrebu protiv osoba iz Hrvatske, koje se terete za isto kazneno djelo kao i uhićeni u akciji Šetač 2. Zagrebačko tužiteljstvo, kako je tada pojašnjeno, u svojoj optužnici nije navelo nikog od uhićenih u ovoj akciji na području BiH.

U optužnici je navedeno da su Perućica i Neđeljko Kuljić u cilju pribavljanja imovinske koristi, organizirali i rukovodili grupom koja je formirana radi neovlaštenog međunarodnog krijumčarenja, koja je zajedničkim djelovanjem pripadnika na području BiH, Crne Gore i Hrvatske od studenog 2013. do početka lipnja 2014. godine vršila krijumčarenje veće količine skunka.

Ostali optuženi su postali pripadnici grupe sa jasnim ulogama u izvršenju djela, na način da su prilikom transporta osmatrali put, nudili drogu na prodaju i sudjelovali u njenom daljem prebacivanju. Dopremljena droga se, stoji u optužnici, čuvala u skladištima u Čapljini, a odatle je transportirana u Istočno Sarajevo, tako što su ispred vozila u kojem je su bili narkotici išli automobili "čistači" i obavještavali da li ima policijskih patrola. Drogu je na području Istočnog Sarajeva preuzimao Trifković, dok je u Čapljini Miličević vrbovao Bandura i Rašića da drogu prevoze u Hrvatsku. U okviru istrage u ovom predmetu, u tri navrata je otkriveno i zaplijenjeno više od 110 kilograma skunka čija vrijednost na ilegalnom narkotržištu dostiže više stotina tisuća maraka. Prvi put kada je iz Crne Gore prebačena droga preko Istočne i Zapadne Hercegovine prokrijumčarena u Hrvatsku, točnije oko 20 kilograma skunka gdje je krajnja odrednica trebao biti Zagreb. Međutim, tu pošiljku je presrela i zaplijenila policija u Hrvatskoj.

Druga zapljena je uslijedila kada je veća količina droge (20-ak kilograma op.a) iz Crne Gore prebačena u Bileću sa ciljem prodaje po pronalasku kupaca, ali je policija otkrila provođenjem posebnih istražnih radnji.

Treći put, optuženi su iz Trebinja i Bileće vozili drogu prema Palama, ali su je odbacili i krenuli da bježe kada su na putu ugledali policiju. Tada je policija kod Foče oduzela pošiljku od 57 kilograma skunka, koja je navodno, trebala završiti na ilegalnom tržištu u Sarajevu.

Dnevni list

Glas naroda

Dajte imena i ljudi iz hrvatske optuznice !
Zna se tko su(je)!! Sad glume smnkerčiće s krunicom u ruci !

napisi ih ti kad znas

Za sve ostale ne znam, ali za Rašića znam da nije učestvovao u tim radnjama i čovjek je optužen bez ikakvih razloga, a optužnica za njega ne stoji. Njega uvrstiti u ovu skupinu je isto da i uvrstimo tužitelja da je bio u toj skupini jer je viđen u Ljubuškom kako vozi cestom i razgovara na mobitel.

20+20+57 je 110 hahahaha

A gdje drazen primorac mafija...njega se nespominje...

Slijede završne riječi na suđenju za krijumčarenje droge
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari