Koliko je "težak" Dragan Čović?

maneken

Blago Prskalo iz Mostara ne dijeli egzistencijalne probleme drugih umirovljenika. Iako zadnjih trideset godina prima rudarsku mirovinu, Prskalo ima stan s garažom, vilu u Hrvatskoj koju je platio skoro 790.000 KM te obiteljsku kuću u Mostaru.

Prskalo je otac Bernadice Čović, odvjetnice iz Mostara koja je duže od tri desetljeća u braku s Draganom Čovićem, predsjedavateljem Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Bračni par Čović je većinu svojih nekretnina dobio na poklon ili kupio do 2003. godine. Nakon što su otvorene istrage i sudski sporovi protiv Čovića zbog sumnje da je koristio javne funkcije za osobnu korist, situacija se promijenila. U sljedećim godinama nekretnine je, uglavnom, kupovala Bernadica Čović u ime svoje rodbine, a poslije je neke od tih nekretnina i dobila na poklon.

"Stančić" od 71 kvadratni metar

Dragan Čović je prvu nekretninu dobio na poklon od pokojnog oca Frane 1997. godine. Tada je bio generalni direktor poduzeća za namjensku industriju "Soko" iz Mostara.

Otac mu je poklonio kuću s dvorištem od 640 kvadrata koja se nalazi u Ljutom Docu, na pola puta između Mostara i Širokog Brijega. Čović je tri godine kasnije kupio i dvije parcele uz ovu kuću, ukupne površine 260 četvornih metara, plativši ih 3.000 njemačkih maraka.

Dok je Čović bio na poziciji direktora "Sokola", njegov punac Prskalo je postao vlasnik stana u Zagrebu u Hrvatskoj. Prskalo je tada imao samo obiteljsku kuću u Mostaru koju je napravio osamdesetih godina.

Novinarima nije htio objasniti kako je kupio nekretninu u Zagrebu koju naziva "stančićem". "Ko hoće raditi, može imati", rekao je umirovljenik Prskalo.

Prema raspoloživoj dokumentaciji, riječ je o trosobnom stanu od 71 kvadratni metar i garaži od 16 četvornih metara, kupljenim u veljači 1998. godine za oko 162.000 KM.

Mjesec dana poslije, jedan kat iste kuće kupio je Branko Kolobarić, tadašnji predsjednik Upravnog odbora "Sokola". Kolobarić je dvosoban stan i garažu platio 146.000 maraka.

Obje nekretnine je na osnovu punomoći kupio odvjetnik Božo Ćorić iz Zagreba.

Deset godina nakon kupovine stanovi su i uknjiženi tako što je Kolobarić odnio notaru na ovjeru dokumentaciju za oba stana.

Protiv Kolobarića i Dragana Čovića je Federalna financijska policija vodila istragu. U 2003. godini podnijeli su krivičnu prijavu u kojoj je navedeno da su Kolobarić i Čović u toku 1998. godine potpisivali ugovore o izdavanju nekretnina koje su u posjedu "Sokola", a na štetu ovog poduzeća. Prijavu su predali Tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), ali nije bilo optužnice.

Glavni tužitelj Mladen Jurišić, koji je ovu funkciju preuzeo prije više od godinu dana, kaže da Tužiteljstvo nije godinama postupalo po prijavama za gospodarski kriminal. On je zbog toga podnio disciplinske prijave protiv nekih svojih prethodnika.

Nakon "Sokola" Kolobarić je imenovan za zamjenika generalnog revizora u Uredu za reviziju institucija u FBiH a Čović za federalnog ministra financija.

Kratko prije napuštanja "Sokola", 1998. godine, Čović je od ovog poduzeća dobio na korištenje stan od 100 kvadrata u Mostaru. Godinu i po dana kasnije je zajedno sa suprugom otkupio ovaj stan, plativši ga 33.542 KM u certifikatima. Jedanaest godina poslije stan je prodao za 190.000 KM Matanu Žariću, trenutnom generalnom direktoru Elektroprenosa BiH.

U vrijeme prodaje nekretnine Čović i Žarić su se sretali i na optuženičkoj klupi. Bili su optuženi da su kao predsjednik i član Upravnog odbora Hrvatske pošte i telekoma (HPT) Mostara prenijeli dug od 4,7 milijuna KM koji je poduzeće imalo prema tada bivšem Ministarstvu obrane Hrvatskog vijeća obrane na tri privatne firme iz Mostara i Širokog Brijega. Firme su poslije naplatile dug u dionicama i tako postale većinski vlasnici "Eroneta". Sud je poslije poništio tu transakciju, a optužnica protiv Čovića, Žarića i ostalih je pala na sudu jer je podignuta kasno - kada je već došlo do zastare krivičnog gonjenja.

Spajanje parcela za izgradnju vile

Čovićeva supruga Bernadica je 2000. godine postala vlasnica stana u Makarskoj na Hrvatskom primorju. Stan od 76 kvadrata je tada platila skoro 138.000 KM.

Pet godina poslije Bernadičin odvjetnički ured je dobio ovlasti od Zdravke Čuljak, nastanjene u Švicarskoj, za kupovinu zemljišta u Mostaru. Čuljak je Bernadicina ujna koja u Hercegovinu nije ni dolazila, nego je punomoć za kupovinu zemljišta potpisala u Švicarskoj.

U ime ujne, za 84.000 KM je kupljeno 2.396 četvornih metara zemlje, u mostarskom naselju Bare, na kojoj su se nalazili devastirani objekti.

U 2011. godini Bernadica i Dragan Čović su otkupili zemljište od Čuljak za 330.000 KM, ali su joj umjesto novca dali stan u Makarskoj.

Međutim, novinari su saznali kako računi za komunalne usluge za ovaj stan u Makarskoj još uvijek dolaze na ime Bernadice Čović. Čuljak nije htjela odgovoriti novinarima je li uknjižila stan na svoje ime.

Odmah do tog zemljišta u Barama i Bernadicin otac Blago je imao parcelu. Zemljište površine 896 četvornih metara je, uz njegovu punomoć, kupila kćerka Bernadica 2008. godine za 50.000 KM. Pet godina poslije otac joj je poklonio tu zemlju.

Čovići su prošle godine spojili ova dva zemljišta u jedno. Danas je tu vila u kojoj oni žive. Riječ je o velikoj kući koja se prostire na površini pola nogometnog igrališta. Na ovom imanju pored popratnog objekta se nalazi bazen, malo dječije igralište i uređen travnjak.

Vila na moru

Čovićev punac ima i vilu u Zaostrogu koju je kupio 2009. godine. I za ovu nekretninu Bernadica je obavila kupovinu putem punomoći koju joj je otac dao. Imanje od 490 kvadrata je kupljeno za oko 625.000 KM. Prskalo kaže da je kupovinu pomogao njegov brat koji je živio u Njemačkoj. On je još rekao da je to imanje prodao, međutim, postoje dokumenti koji pokazuju da je Prskalo još uvijek vlasnik.

Vila ima četiri kata s velikim terasama. Iz njenog dvorišta se stepenicama popločanim glatkim kamenom silazi do obale mora, udaljenog desetak metara.

Čović je svojevremeno u medijima izjavio: "Moj punac živi dosta dobro, ima zeta". Odbija razgovarati o imovini. Preko svog ureda je poručio novinarima da se obrate Središnjem izbornom povjerenstvu BiH koje posjeduje njegovu izjavu o imovinskom stanju.

Međutim, u imovinskom kartonu koji je Čović predavao prilikom kandidature za člana Predsjedništva BiH prijavio je obiteljske kuće i zemljište u Širokom Brijegu i Mostaru, kao i suprugin poslovni prostor, ali nije naveo vrijednost nijedne nekretnine.

Prema dokumentaciji, Bernadica je poslovni prostor u Mostaru kupila zajedno s kolegicom Drinkom Zadro 2003. godine. One su ovaj prostor od 102 četvorna metra, u kojem se nalazi njihov ured, platile 80.000 KM.

Prema Izbornom zakonu BiH, svaki kandidat je dužan prijaviti ukupan iznos i izvor prihoda te vrijednost imovine koja je veća od 5.000 KM. U Zakonu ne postoje sankcije za lažno i nepotpuno davanje podataka u imovinskom kartonu pa je političarima ostavljeno na savjest hoće li prikazati sve što posjeduju. Čović je u imovinskom kartonu naveo i dug od 150.000 KM.

Novinari su otkrili da je za ovaj kredit stavio pod hipoteku očevu kuću u Mostaru. Njegov pokojni otac Frano je stekao vlasništvo nad ovom kućom prije više od pola stoljeća.

Procesi bez kazne

Za tri godine, koliko je obavljao dužnost ministra financija, protiv Čovića su podignute tri optužnice. Uz slučaj poznat kao "Eronet" u kojem mu je suđeno zajedno sa Žarićem i ostalim, vođen je i sudski postupak zbog afere "Lijanovići". Čović je bio optužen za nezakonito izdavanje uputa i omogućavanje firmama "Lijanovići" i "Mesna industrija Lijanovići" izbjegavanje plaćanja skoro 39 milijuna KM carinskih obaveza i tako ostvarivanja nezakonite dobiti.

U trećem slučaju Čović je bio optužen da je zajedno sa Edhemom Bičakčićem, tadašnjim premijerom FBiH, nenamjenski potrošio 7,8 milijuna KM proračunskih pričuva. Tim novcem su kupljeni i renovirani stanovi zaposlenicima u organima zakonodavne, izvršne i sudske vlasti.

Iz svih sudskih procesa Čović je izašao kao pobjednik. Slučajevi su padali zbog zastare, nedostatka dokaza ili gubljenja dokumenata. On je gradio političku i karijeru sveučilišnog profesora.

Nakon pozicije federalnog ministra financija odlazi u Predsjedništvo BiH. Sa te funkcije ga je 2005. godine zbog optužnice smijenio tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashwon.

Čović je 2010. godine postao delegat državnog parlamenta, a od 2014. je ponovo u Predsjedništvu BiH.
Na čelu je Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH posljednjih 11 godina i paralelno predaje studentima na Strojarskom, Ekonomskom i Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Što je Kemal Čaušević u svom iskazu rekao o Čoviću

Dragan Čović, Dragan Vrankić i Vjekoslav Bevanda, visoki stranački dužnosnici HDZ BiH, prema neslužbenim informacijama, nalaze se među imenima političara koje je bivši direktor Uprave za neizravno oporezivanje BiH Kemal Čaušević dao, u izjavi prilikom uhićenja. Oni su koristili svoj politički utjecaj i pozicije radi sticanja imovinske koristi.

Vrankić je, navodno u vrijeme dok je bio ministar financija BiH i član Upravnog odbora UIO BiH izričito zahtijevao da na poziciju šefa Regionalnog centra Mostar bude imenovan aktualni direktor UIO BiH Miro Džakula. Čaušević je, zbog činjenice da Upravni odbor može praviti na razne načine blokade u radu Uprave, članovima Komisije koja je imenovala šefove RC-a sugerirao da pripaze Džakulu. Ali, nastupili su problemi jer je Džakula bio jako loš na intervjuu, ali je Čaušević pod Vrankićevim žestokim pritiskom ipak sugerirao njegovo imenovanje.

Inače, Džakulu je, navodno, Čaušević u svom iskazu okarakterizirao kao "čovjeka koji voli pare i koji ih je primao rado od osoba osumnjičenih za poreske utaje". Čovića je bivši direktor UIO BiH spomenuo u kontekstu "prijateljskog nagovaranja" da za potrebe UIO kupi halu Sokola preko puta već kupljene zgrade.

Čović je, navodno, Čauševića vozao u svom automobilu, te mu pokazivao halu koju je sudski vještak procijenio na 900.000 KM da je UIO kupi za 1,5 milijuna KM! Uprava tu zgradu ustvari i nije kupovala od Sokola, već od Čovićevog prijatelja koji je objekta prvo privatizirao, a potom prodao UIO. Indikativno je da je Čovićev prijatelj tu zgradu kupio od Sokola u vrijeme dok je Čović bio na čelu ove mostarske kompanije.

U razgovorima o kupovini sporne zgrade sudjelovali su i Vrankić i Bevanda. Bevandu je Čaušević, u svojoj izjavi, spomenuo i u kontekstu prodaje fiskalnih kasa, koje je u početku procesa fiskalizacije u Federaciju BiH uvezao Bevandin zet.

Upravo je Bevanda bio ključni akter pregovora o tome na koji će se način provoditi fiskalizacija, te je na kraju odlučeno da to bude na razini entiteta.

Enitetska fiskalizacija bila je dogovor Bevande i bivšeg premijera RS Aleksandra Džombića, a cifra koja se spominje vezana za ovaj biznis je vrtoglavih 300 milijuna KM. Čaušević je, podsjećanja radi, 18. lipnju 2014. godine uhićen u akciji kodnog naziva "Pandora". Pušten je iz pritvora 12. rujna. Od tada pa do danas, nema nikakvih informacija o ovom slučaju.

CIN | NAP

Glas naroda

Sudionik u privatizacijskoj pl.ački u Mostaru pelješenju Hrvatske preko HVO-a malverzacije na carini rezultat samoubojstvo šefa pokojnog Rebca mućke s Lijanovićima nevjerovatne financijske transakcije preko Hercegovačke banke itd i taj čovjek je šef Hrvata u Bosni i Hercegovini

Onda ispada da je pun ko Džajić!

Džajić je za njega sirotinja.

idi pravi drustvo radoncicu

Sanader je mala maca za njega zato njima odgovara da BiH nije država

nemojte tako čovke je uzor sve adz maga-radi u ercegovini

Čović I ekipa isisavaju novac iz firmi koje propadaju a onda kupuju nekretnine po Hrvatskoj. Treba vas HDZ-ovci smjenit na izborima. Dosta lova u mutnom.

Bravo sammo naprijed Dok je ovaca bit ce i vune

...e moj narode :(

Sramota tko nas predstavja,imamo li mi Hrvati postena političara da nije [ * neprimjereno * ] il komunista.Ovo treba istraziti pa ako je steceno posteno neka ostane ako ne oduzeti sve.Narod nema za lijekova a neko na racun istog tog naroda živi lagndn.Tome treba stati na kraj ma tko bio i ma kojoj opciji pripadao.

Pravo je pitanje, imamo li mi BiH Hrvati čovjeka, koji ništa nije sredio i sve platio uredno među običnim narodom.

Lako će onda biti za vlast, ako je većina poštenih među narodom.

Ja se bojim da naš narod jako nemoralan, pogotovo u odnosu na zajedničko, javno i društveno i ba Draganovom mjestu bih ih 95% isto radilo.

Nisi u pravu 5 posto ljudi je donosilo zakone koji će njima odgovarati evo danas su mirovine provjeri koliko tko prima a koliko ih ne prima ništa ovaj Čović je HDZ vertikala i zato su ovakvi Brkić Boras Barbarić Mišetić Ćosić...

Ratnici koji su ratovali vise su obolili poslije rata nego u ratu i ja im vjjerujem i nek imaju penzije

Nas narod kao i svaki drugi narod koliko sami sebi dopustimo toliko i na[ * neprimjereno * ]o

Sami smo krivi zar ne
Glasa li smo za bizone
Kad su nasstoke iznevjerile
Sad kuku lele

oćete se kladit da je BIZON od njega teži barem 50 kila
jbt koja kombinacija ČOVIĆ i BIZON mafijoze

Znate sto je jos gore. sto su ovi bizoni godinama od nas pravili jos vece bizone

Sav taj običan narod je "sređivao" koliko može i sad prozivlju one koje mogu više od njih "srediti".

Hdz klika je dobroorganizirana zlo organizacija kojoj ni cosa nostra nije ravna. Sve opljačkali i opustošili, nenormalno se obogatili, medije, narod i crkvu imaju u kandžama, rade što hoće i kako hoće. Kaos im odgovara. Treba znati da će se svanuti, zora se nazire, narodu je dogustilo. A onda im ne bi bio u koži, njima i njihovim navijačima. Isto je krasti ili nekom držati vreću dok krade.

Znammo mi da ce i oni jednog dana bizat iz bih isto ka i mi samo sto smo mi pobigli bez para a oni sa parama

Ivo Lučić jedino može uvest reda?

kakav bolan ivo lucic ta nece hapsit ukucane i sebe

Neka je on uzeo i neka ima jos sto puta vise,odakle mu ne zanima me ali sjasi vise s vlasti i pusti normalne ljude da vode nas hrvate da opstanemo i zivimo normalno u hercegovini i bih,sramota sve nas je manje i manje i zivimo sve bijednije i bijednije a tebe to ne zanima niti malo..

Ako za iduce izbore budu davali 200 km opet ce bizoni ostat na vlasti znate zasto taman toliko kosta karta za njemacku

Čović Vrankić Bevanda Džakula ... sve to treba pohapsit zaplijeniti im imovinu i u Zenicu

Unovci covik nase glasove i ovi mu se isplatili sto je placa po stoju samo izgleda da ce sve szo je zaradio utrosit u sigurnosne kamere i sekuriti radnike pa taman platio dozivutnu slobodu neces je imat

Zašto se političari ne bore da se nacionalizirani objekti i zemljišta ne vrate pravim vlasnicima. Neće zato jer igraju na tu da oni iste iznajmljuju i uzimaju novac u ime države koju naime zastupaju.
Da vrate nacionalizirano vlasnicima treba u parlamentu provest zakon i isto se vratiti stvarnim vlasnicima, ali ....!

Na idućem popisu stanovništva (stoke) ako budem živ, izjasnit ću se da sam po nacionalnosti japanac.

U iducem popisu stanovnistva ako nastavi ovako nas nece biti

Sjećate se onoga grafita GDJE VAM JE REVOLUCIJA [ * neprimjereno * ]?

Sjećate se onoga grafita GDJE VAM JE REVOLUCIJA STOOKO?

Matan Žarić je samo u jednoj godini potrošio oko 1 000 000 KM kada je ženio dva sina, za stanove automobile i ostalu raskoš, mislim da ne treba više o tom razgovarati, BiH je u stvari "Banda i Harač"

Svaka država ima svoje kriminalce,ovdje kriminalci imaju svoju državu....

Veterani 317 SBBR sa vrata Bosne predlažu CIN kad žele biti tako uzoriti neka nastave vagati dalje npr naš prijedlog :gosp - Izetbegović - Radonćić - Dodik - Bosić - Komšić- Lagumdžija - Nikšić - Ivanić - Raguž te njihovi givikti Mehmedović - Kasumović- Sarajlić - Vrankić - Krišto - Špirić - Terzić - Škaljić- Ćaušević - Đakula - Ćavić- Pavlović - Majkić itd itd. Pozdrav domovini i neka su vam nam sretni praznici naše lijepe veteranke BiH.

nije čović jedini daleko od toga ali ne mogu se pitati ovakvi ljudi

317 SBBR? Šta je to?

Vrankić je 2004 godine napravio genocid i većinu Ljubuških carinika poslao na ulicu dok je svoje Čapljince naravno ostavio na poslu.Tako isto danas radi i DŽakula koji je zaposlio pola Čapljine naravno sve rodbinu,prijatelje i poznanike.Mnogo je suza proliveno zbog njih dvojice a ovaj prvi nek se ne nada dobru od Boga jer sve što je činio vratiti će mu se stostruko gore.

Sve ista hovna od glave riba [ * neprimjereno * ]i a čisti se od ...

Gospodine vrankic je bio u pravu ljubusaci su krivi nisu poslusali zapovjed kad kad kojteneri prolaze spavaj te treba slusat zapovjednika i sve ok.

Slažem se sa vašim komentarom.Sve one carinike koji su radili pošteno i nisu bili u kriminalnoj hobotnici tada je bilo najlakše počistiti i svu krivicu prebaciti na tadašnjeg dir.Kemala Čauševića.Pa taj nije znao gdje ko radi.Dobio je spisak toliko Hrvata,toliko Srba ,toliko Muslimana.A dobro se zna tko je određivao spiskove kod nas Hrvata.Ali ponos i poštenje se ne može ničim platiti.Najvažnije je hodati uzdignute glave.Neka Vrankić i njemu slični prošeta kroz Ljubuški kojemu je puno zla nanio.Bog sve vidi.

Karavane jure ko furija,ovaj će urednik morat malo prikočit,ako ni radi čega drugog,pa sigurnosti radi----------jureeeeeeeeeeeee...........

ovo je objavio cin a prenijeli mnogi portali najžalosnije je da je sve istina ili je čak i gora

Ljudi ako usvoje ovaj zakon o dječijem doplatku.na moju plaću od 600 maraka.dvoje djece to je 628 maraka.odma kupujem kuću na moru.

sve ovo nabrojano x50

ope će udbaška đeca i udbaši stari glasat zanj ko i dosada,ti što ga biraju ne znaju šta su savjest i poštenje oni znadu za kr.đu,pronevjerenje i uništenje i jakako uvlačenje

Čović+Barbarić+Ćosić+Boras+Mišetić=šaka jada koja operira proračunski novac i otima od svog naroda.

[ * neprimjereno * ] naslov svatko je od nas težak onoliko koliko vrijedi

Hajde ispitajte malo carinski terminal na bijaci ! I sve ce vabiti jasno.

Ko smi dirnit carinu na bijaci kad je evropa cuva di bi onda evropa sa svojim otpadom
Sto oni bacaju u nas se jede starije meso od dinosaura

E moj kolega u terminal se ne dira.Pa Carina iz Ljubuškog je navrat na nos jadna morala iseljavati za novu godinu iz Ljubuškog i seliti na Bijaču.Je li carina iz Gruda,Čapljine i ostalih mjesta igdje otišla osim iz Ljubuškog.Osta Ljubuški prazan i pare odoše drugome.

Koliko je "težak" Dragan Čović?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari