JKP Ljubuški propalo zbog socijalističkih natruha upravljanja i neodgovornosti

ljubuski.info

Na gospodarske, političke i društvene prilike u općini Ljubuški, i kao veliki uteg općinskoj vlasti, gotovo cijelo poslijeratno vrijeme negativno utječe Javno komunalno poduzeće Ljubuški. Sa socijalističkim natruhama upravljanja i neodgovornosti nije se moglo prestrojiti i na zdravim temeljima tržišnog gospodarstva graditi svoje poslovanje. Zbog toga je dospjelo u višemilijunske dugove i na kraju propalo. Kako bi se krenulo "od nule", općinska vlast je 2013. godine osnovala novo općinsko komunalno poduzeće - Javno poduzeće Parkovi d.o.o. Ljubuški. No, iz JKP Ljubuški je pokrenuta sudska tužba i ostaje za vidjeti kako će višegodišnja "saga i agonija" završiti.

Djelatnosti

JP Parkovi povjereno je više djelatnosti: održavanje zelenih površina i novog gradskog groblja, vodoopskrba i kanalizacija, pročišćavanje otpadnih voda, održavanje mjesnih cesta i javne rasvjete, održavanje vodopada Kravica i naplata parkiranja. Sve te poslove obavlja ukupno 47 djelatnika. Ono što posebice raduje je to da je poslovanje novoosnovanog poduzeća uspješno. U prošloj, 2015. godini, ostvarena je dobit u iznosu od 87.853 konvertibilne marke.

Prihodi su bili 2,426.462 KM, a rashodi 2,338.609 KM. Najveći prihod bio je od naplate utroška vode i naknade za kanalizaciju - ukupno 1,479.978 KM, zatim od ulaznica za Kravicu 464.635 KM, od naknada za priključke 80.282 KM, od naplate parkiranja 74.328 KM, na ime naknade za vodoprivredu 42.301 KM i od amortizacije osnovnih sredstava 20.786 KM. Osim toga, važna stavka u prihodima je 249.851 KM za održavanje zelenih površina i groblja, od čega je Općina prema važećem ugovoru uplatila 238.159 KM.

"Iznos koji nam uplaćuje Općina JP Parkovi pošteno zarade. Grad nam nikad nije bio čišći, dobivamo pohvale za uređenje grada za božićne i novogodišnje blagdane, trudimo se u održavanju javne rasvjete, dosta smo radili u MZ na održavanju mjesnih cesta. Tu nije sjajno stanje, nikada neće ni biti, ali mi se maksimalno trudimo sanirati što više rupa na cestama" - rekao je, uz ostalo, govoreći o izvješću u radu za 2015. godinu, Vedran Markotić, v. d. ravnatelja JP Parkovi d.o.o. Ljubuški.

Rashodi

Kada je riječ o rashodima, najviše je otišlo na plaće, doprinose, topli obrok i naknade prijevoza - 845.574 KM. Na ime troškova sirovina i materijala utrošeno je 247.639 konvertibilnih maraka, za troškove energije 251.572 KM, prijenos prihoda Općini (30 posto) od Kravice i parkirališta 161.833 KM, za vodu za piće iz Komunalnog Vrgorac 124.581 KM, troškovi održavanja 121.151 KM, prespajanje vodovoda Prolog - Crveni Grm 108.171 KM, ugovorne usluge 53.012 konvertibilnih maraka i još nekoliko desetaka drugih troškova.

Ivan Kaleb | Večernji list

Glas naroda

Ispada da je Vedran Markotić Parkove digao iz pepela.Pravi primjer kakav treba biti kapitalistički direktor.Krenut od nule pa ostvarit dobit.Bravo direktore.Trebaš otvoriti tečajeve kako biti uspješan direktor.Nek svi drugi pođu tvojim primjerom. Kaži nam recept kako si to uspio.Pokaži drugima da se može krenut od nule.

Odmah ga staviti za Načelnika Općine da istu digne iz Pepela.Otpisati milijunske dugove Općini i ostvariti dobit.To bi trebalo.

Nevenko je preko svojih pudlica koje je postavljao u upravu i za direktore u JKP uzimao novce koji su potrošeni u predizborne svrhe te tako i prolazili izbore i on i udbaška partija.
Hajde neka danas bilo tko uzima pazar u parkovima ili bilo kojoj firmi koja dobro posluje vidjet će te koliko vremena će proći da ta firma bankrotira.O osnivanju parkova i ne regularnosti naplate i svega ostalog ne treba ni govorit ZNA SE sve i vidi se sve.

A šta no bi sa strujom, je li istina da plaćate Elektroprivredi krađu struje ili neovlaštenu potrošnju.Moji legalisti,

Lako ti je pozitivno poslovati kada nelegalno koristiš imovinu JKP Ljubušški čija je vrijednost 9.000.000 KM, a usput na istu ne obračunavaš amortizaciju. Da se obračunavala amotizacija od samo 1% Parkovi bi iskazali gubitak u polovanju.

Daj ne pričaj gluposti.. Kakva to imovina JKP ljubuški vrijedi 9 miliona KM?? Onaj prostor u prizemlju zgrade je najvrijednije što su imali a on ne vrijedi cca 100.000 KM. Svu opremu, vozila i strojeve su "radnici" ovrhama zapljenili.. Sve stoji i propada.. Da su radili od rata pa na ovamo onako kako sad rade ovi Parkovi, Komunalno bi bila najjača firma u Općini..
Sve ostale javne "firme" kao što su vrtić, športska ustanova, radio ljubuški, knjižnica i dr.. završit će sasvim zasluženo ili ne zasluženo baš kao i Komunalno..

a šta kažeš, pajdo, na to što je šefica rač. na svoje ime iznajmila trezor u širokom u zagrebačkoj banci i gotov keš nosila u trezor, a dugovi se gomilali kao i neisplaćene plaće, a kao nagradu dobila posao opet šefice rač. u parkovima, tako da, ako i tamo radi kao u komunalnom, već dogodine se osniva treća firma, možda "VISEĆI VRTOVI"

Šta o komunalnom i radnicima misli bivši dir.T. A.?

Tko je taj t.a. ?

HALIL

zaboravili ste i 10 000 maraka za svaku vriću cimenta kojom zakrpe dvi rupe na cesti

Imovina JKP Ljubuški u stečaju je sva imovina koju nelegalno koriste Parkovi, a koji su koristeći tu imovinu u prošloj godini ostvarili prihod od 1.479.978 KM (kako piše u novinarskom tekstu)

da se nisu izvlačile pare iz JKP to bi poduzeće danas bilo najjače u regiji, ali trebala lova HDZ-u, unutar firme imali poslušnike, radnicima davali mrvice jedno vrijeme, a nisu uplaćivali doprinose pare otišle zna se gdje, a vi sada hvalite parkove koji koriste tuđu imovinu, na rač.struje piše nezakonita potrošnja, što u prijevodu znači krađa, a što su u JKP ostavljeni milijunski dugovi treba zahvaliti vladajućim strukturama i podobnoj upravi JKP, koja je i postavljena da radi po scenariju i režije vladajuće partije N. Barbarića

Je li parkovi daju radnicima ugovore na neodređeno vrijem?Pitanje za Markotića.

zna li se ko zaminu plac di je bilo komunalno i ko diže pare od placa di su sad zgrade napravljene a di su kosti pobijenih ali adz ovce ne bundaju kosti oni isto gaze i mrtve i žive

Miro Rupčić (Hercegovačka banka iliti pokajnik) i Emil Bunoza

Kad će SIPA u pp Parkove i u JKP ???

Šta će SIPA u Parkovima tamo je sve legalno.
Čak i nelegalno je legalno, tako da i ne legalno se nema šta istraživati kad je kako kaže MRKOTIĆ legalno.
Sve je legalis pljačkalis i haparis.

U plusu su taman onoliko koliko su narodu pokrali naplatom parkinga.Budale svi koji plaćaju,treba im sat deset maraka naplaćivat

Je li predata papirologija od komunalnoga istražiteljima?Ne ovim na Lištici već federalnima.

Federalni MUP sa Federalnim tužiteljstvom vrši istragu.

Tko je uopće ovaj kvazi dopisnik, što piše o nečemu , a da uopće nije upoznat sa materijom o kojoj piše, ili mu je to netko napisao a on samo napisao, za nadoknadu, umjesto da objektivno informira javnost. Čuj rječnika, socijalistička natruha upravljanja, zatim , saga i agonija, itd.. čovjiek totalno zalutao u ovu branšu. Ha, isto kao i političari u ono za šzo primaju plaću.

Markotić i Vučić su od love s Kravice bqrem 30% spremili u svoj džep. Svak zna da je znatno više love ubrano dolje nego što je ovdje navedeno.

Komunalno je uništio Nevenko Barbarić i njegovi drpislavići .Jedino komunalno koje je propalo u BiH je Ljubuško .Osnivanjem parkova je samo farbanje očiju svim Ljubušacima gdje su vladajući isisavali novac i uništili komunalno.SIPA kreni u rasvjetljavanje kriminala u općini.

zbog ovakvog poslovnog ponasanja lijanovici su na tuziteljstvu bih i barbaric ce ubrzo

Hitno hapšenje Nevenka Barbarića.SIPA POKRENI SE.

Nevenko Barbarić je uništio cjeli Ljubuški a sebi osigurao stanove u Zagrebu.

Bobe zapali jednu i odmori....

Komunalno je slika Ljubuškog tuga I jad.

Propast će I parkovi ova Nevenkova ekipa su obični bijednici koji gledaju samo svoj đžep.

JKP Ljubuški propalo zbog socijalističkih natruha upravljanja i neodgovornosti
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari