Među uhićenim krijumčarima kokaina i Zvonimir Kovač iz Posušja

ljubuski.info

Međunarodna akcija protiv krijumčara kokaina koji su predvođeni 66-godišnjim Hrvatom Zdravkom Dabom iz Južne Amerike u Europu prokrijumčarili 34 kilograma te droge trajala je čitavu prošlu godinu, a prve zapljene krenule su od kraja svibnja.

Iako su policije od sredne prošle godine u šest odvojenih slučajeva u Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj i Nizozemskoj zaplijenjenile samo dio te količine, odnosno 7,7 kilograma, policija navodi kako ima dokaze da je skupina u 12 navrata prokrijumčarila čak 34 kilograma kokaina, čija se vrijednost u uličnoj preprodaji procjenjuje na najmanje 1.36 milijuna eura.

Akcija razbijanja narko lanca završena je lani u studenome, no zadarska policija tek je nedavno, nakon završetka kriminalističke istrage, objavila rezultate te akcije nazvane "Dunav".

Prva policijska praćenja osumnjičenika krenula su početkom prošle godine, a prva zapljena dogodila se 29. svibnja na području Njemačke kada je je uhvaćen austrijski kurir s 1,2 kilograma kokaina, doznaje se od zadarske policije.

Potom je 2. rujna na autocesti kod Zadra s istom količinom droge skrivene u kombiju uhvaćen bosansko-hercegovački državljanin, što je najveća zapljena kokaina na području zadarske policije.

Tri dana kasnije, odnosno 5. rujna u Njemačkoj je s pola kilograma uhvaćen austrijski državljanin, a nešto kasnije u Austriji su uhvaćena dvojica Srba s dva kilograma kokaina.

Lani u listopadu, također u Austriji uhićen je još jedan Austrijanac s tristotinjak grama kokaina i potom još jedan s kilogramom i pol kokaina. Nizozemski policajci su u studenom uhitili 54-godišnjeg hrvatskog državljanina s kilogramom kokaina.

Nakon hvatanja kurira od kojih je jedan u Hrvatskoj već osuđen, na red su došli i organizatori. Uz 66-godišnjeg Zdravka Dabu iz Novalje uhićen je 63-godišnji suorganizator Danko Jurić iz Zagreba. Među uhićenicima je i 62-godišnji hrvatski državljanin Marko Mušterić u čijem su skladištu kod Rotterdama osumnjičenici skrivali drogu, odakle su je distribuirali u Austriju, Hrvatsku i BiH.

Muškarac koji je u rujnu na zadarskom području uhvaćen s kilogramom kokaina u kombiju za prijevoz putnika kojeg je vozio iz Frankfurta je 45-godišnji Zvonimir Kovač iz Posušja. On je priznao nedjelo i već je pravomoćno na zadarskom sudu osuđen na četiri godine i deset mjeseci zatvora.

Prema pisanju medija organizator skupine Zdravko Dabo se u svojoj kriminalnoj djelatnosti koristio lažnim identitetima, odnosno imenima Zdravko Smojver i Custer Kruisheer. Zbog procedure vezane za određivanje istražnog zatvora bio je pušten na slobodu minutu prije ponoći 23. veljače, ali je ponovno uhićen i vraćen u zatvor.

Marko Mušterić koji je bio nedostupan hrvatskim pravosudnim vlastima još je početkom 2009. bio optužen da je predvodio skupinu koja je iz Južne Amerike prokrjumčarila 13,5 kilograma kokaina.

U sklopu kriminalističkog istraživanja "Dunav" u Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj i Nizozemskoj uhićeno je ukupno 13 osumnjičenika, među kojima su šestorica hrvatskih državljana te petoro austrijskih i dvoje srpskih. Policija je u pretragama pronašla veću količinu novca za koji sumnja da potječe od preprodaje kokaina, kao i poslovnu dokumentaciju koju povezuje s pranjem novca.

Glas naroda

Dabo iz Novalje, bivši načelnik isto se preziva Dabo zar vas čudi onolika posjeta Zrću dali smo djecu u ruke najgorim kriminalcima

Đesu bolan Ljubuški šerifiću u svemu tome'

U Ljubuškom nema kokaina.

Koto truje hrvatsku dijecu..nije.dobropa ima nacina kako doc do novaca a ne trovat vlastiti narod

Među uhićenim krijumčarima kokaina i Zvonimir Kovač iz Posušja
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari