Hrvati su pogriješili što su se odrekli Herceg Bosne

zastava

U polovici BiH, jednom njenom entitetu, Federaciji BiH, danas se obilježava "Dan neovisnosti BiH", na temelju zakona donesenog 1993. godine, a dopunjenog 1995. i objavljenog u Službenom listu Republike BiH broj 9/95. Za drugi dio BiH - Republiku Srpsku, riječ je o nepostojećem prazniku, jer ga nije verificirao parlament daytonske BiH.

Na današnji se dan prisjećamo referenduma organiziranog 29. veljače i 1. ožujka 1992. Referendum o državnopravnom statusu BiH organiziran je po odluci Skupštine Socijelističke Republike BiH, a na prijedlog međunarodne zajednice, nakon što je počeo raspad Titove komunističke jugoslovenske federacije.

Referendumsko pitanje je, podsjetimo, glasilo: "Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?" . Muslimani i Hrvati, njih 64,3 posto, izašli su na birališta i zaokružili DA, dok su Srbi referendum bojkotirali, poglasivši dva mjeseca ranije 9. siječnja Srpsku republiku BiH, koju su činile, već ranije osnovane srpske autonomne oblasti.

Iako su, kroz Livanjsko pitanje, tražili drugačiju formulaciju referendumskog pitanja, što je prihvaćeno i Lisabosnkim sporazumom, Hrvati su, ipak, izašli na referendum, iako su muslimanski zastupnici u Skupštini R BiH odbili sprovesti taj sporazum i refedefinirati pitanje na referendumu. Kroz Livanjsko pitanje koje je glasilo: "Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državnu zajednicu konstitutivnih i suverenih naroda hrvatskog, muslimanskog i srpskog u njihovim nacionalnim podruĉjima (kantonima)?", vidljivo je zalanje tadašnjeg vodstva bh Hrvata da se BiH uredi kao federacija, a ne kao unitarna država.

Po povratku iz Lisabona, u Sarajevu je 25. veljače 1992. održana zatvorena, proširena sjednica Glavnog odbora SDA. Alija Izetbegović, tadašnji bošnjački lider, izvijestio je nazočne o rezultatima pregovora i upozorio ih na važnost predstojećeg referenduma. Ustvrdio je da će referendum propasti ukoliko ga ne prihvati hrvatska zajednica. Izetbegović je rekao kako su Hrvati nakon sporazuma u Lisabonu pristali na referendum i objasnio:

"Mislim da smo ovim sada gore, ovim uvjetnim pristankom, mislim da smo hrvatski element dobili za referendum. Oni hoće sada da glasaju jer se nadaju daće u toj Bosni i Hercegovini dobiti nekakvu suverenost, nekakva nacionalna priznanja, nekakve regije itd. jer je to dio ove suglasnosti."

Iako ih je, Izetbegović prevario, ne sprovođenjem Lisabosnog sporazuma, a iz njegovog istupa, kasnije otkrivenog, vidljivo je koliko je on bio iskren zagovornik ravnopravnosti naroda, Hrvati su, ipak, pod utjecajem tadašnjeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i Crkve masovno izašli na referendum i zaokružili DA, zahvaljujući čemu je BiH stekla državnost i međunarodno priznanje.

No, jesu li imali izbora?

Prisjetimo se okolnosti u kojima je referendum održan.

Nakon što je srpsko vodstvo na čelu sa Slobodanom Miloševićem takozvanim "jogurt revolucijama", zapravo državnim udarima, dovelo marionetske vlasti u tri federalne jedinice, tadašnje jugoslovenske federacije - Vojvodini, Kosovu i Crnoj Gori- i osiguralo polovicu vlasti u Predsjedništvu SFRJ, odgovor dviju zapadnih republika- Hrvatske i Slovenije- na beogradski hegemonizam bio je izlazak iz takve državne zajednice koja se silom transformirala u Srboslaviju.

Miloševićev režim uzvratio je slanjem JNA u Sloveniju, a potom agresijom na Hrvatsku i okupacijom četvrtine teritorija, već tada međunarodno priznate države.

Ostati u državi, u kojoj nije bilo Hrvatske i Slovenije, državi sa srpskom dominacijom, u kojoj beogradski režim tenkovima sprovodi plan stvaranja Velike Srbije, ili izaći iz takve državne zajednice, pa i po cjenu rata? To je bilo pitanje s kojim su se suočila tri bosanskohercegovačka naroda, 29.veljače i 1. ožujka 1992.. Odgovori su bili očekivani i logični.

Srbi su, očekivano i logično, odlučili ostati u državi u kojoj su dominirali njihovi sunarodnjaci. Nasuprot njima, Hrvati, ni pod koju cijenu nisu mogli prihvatiti živjeti u takvoj državi, koja je razarla Vukovar i Dubrovnik, +okupirala dio teritorije njihove druge domovine, sa zemljom sravnila hrvatsko selo Ravno na jugu BiH. Ali ni muslimani, već uvelike nacionalno osvješćeni, čiji je lider Alija Izetbegović autor "Islamske deklaracije" sanjao muslimansku Bosnu.

Zato je ishod referenduma bio logičan i očekivan, kao i odgovor na referendum. Srbi, uz pomoć beogradskog režima, unatoč jasnom referendumskom stavu Hrvata i Bošnjaka, krenuli su silom zadržati ih u "krnjoj Jugoslaviji"- budućoj Velikoj Srbiji. Uslijedio je otpor agresiji i krvavi četverogodišnji rat, koji je okončan potpisivanjem Daytonskog mirovnog sporazuma i uspostavom labave federalne tvorevine između Republike Srpske, stvorene na polovici teritorija BiH s kojeg su etnički očišćeni- prognani ili ubijeni-Hrvati i Bošnjaci, s hrvatsko-bosšnjačkom federacijom stvorenom godinu ranije Washingtonskim sporazumom.

Cijelo postratno razdoblje međunarodna zajednica, kroz odluke visokih predstavnika, sprovodi ono što je Alija Izetbegović kao svoju zamisao otkrio na sjednici Glavnog odbora svoje SDA, postupno Hrvatima oduzima suverenost.

Na pitanje bi li Hrvati danas glasovali za neovisnost BiH odgovor bi bio potvrdan jer u onakvim okolnostima drugačije nisu mogli postupiti. To nije bila greška. Greška je načinjena dvije godine kasnije, pristajanjem njihovog vodstva, koje je bespogovorno slijedilo odluke tadašnjeg hrvatskog predsjednika- na gašenje Hrvatske Republike Herceg Bosne, hrvatskog entiteta u BiH- i stvaranje Federacije BiH s trostruko brojnijim Bošnjacima, čije je političke elite, posebice one kvazilijeve žele pretvoriti u građanski, a praktično, bošnjački entitet.

Milan Šutalo | HMS

Glas naroda

Bez obzira na referendum (pitanje izlaska broja Hrvata na referendum ima svoju tajnu?!) koncept Herceg Bosne, način njezina osnutka - izvaninstitucionalno, na jedan način novoavnojevski, nije izveden lege artis. Trebalo je to odraditi uspješnije, naravno s ljudima koji bi
bi to uspjeli, a ne s klimoglavcima i kvazimesijama koji su govorili - Mene je poslao dr. Franjo Tuđman. To bi tražilo dubinsku analizu koja još nije napravljena, premda je na to potrošeno puno tinte.

Ovo je datum s kojim se mi Hrvati u BiH trebamo ponositi znači da nismo bili za sukob s Bošnjacima a šta se poslije događalo je povijest koja ide na sramotu Srbima u BiH četnicima iz Srbije JNA i svim ratnim zločincima iz druga dva naroda (Hrvati i Bošnjaci)

BiH su dugorčno Muslimani namijenili za svoju nacionalnu državu i stalno rade na tome.

Vidi se iz aviona. Tko to ne vidi, jadna li mu majka.

svatko normalan to vidi ali uzalud im trud sviraci bih je drzava 3 naroda

sad lijepo je opet ozivite

Sve bi mi imali samo da nam se može klik u glavi dogoditi i početi sa radom i redom a k tome poštenje i držat se onih 10Božjih zapovijedi.
A sve drugo je predstava za narod, kriv ovi, kriv oni, okrenimo se oko sebe i upitajmo se "Šta sam ja doprinio" Istina je bolna , ali ako se odboluje to jest izlječi, biće nam svima bolje.....

lijep sam komentar ostavila prije negdje..vashe majke najveche su pobjednice, ima vas onoliko koliko su vas rodile..da rodile za golu egzistencije i bioloshki opstanak..nemojte se stiditi vashih branitelja..svak voli svoje pa volite i vi svoje..

kad se zelish drzat boga
onda citaj revelation..ima josh jedna bitka
zli protiv naroda koji drze bozije zapovjeditestamente
neka nashih branitelja bog im dao lipo zdravlje molite se za nje pa ce bog poslat i duha branitelja da vas shtiti i brani od svakog zla
ali pisano je jesi li ti protiv duha branitelja e to je najvechi grijeh po bozijim zapovjedima

smrtni grijeh
koje god protiv duha branitelja

Mila majko!?Šta je pjeshnik htio reći!?Ako se ne varam,branitelje je štitio -duh branitelja?Svashta!A ,možda je pijesnik u pravu?A koji duh je štitio-ratno-profitersku soldatesku? Valjda duh ratnog profiterstva! Pjeshniče možda je ovo-dolina duhova!Zato svi-bježe!

i oni drugi vole sebe, svak voli sebe i svak strepi za sebe
ima josh neshto sto je pisano
malo stado neboj se, ja sam sa vama odgovara Isus Krist
pa ako bog tako kazhe onda cega se trebash bojati
ta nije li pisano
sve ce se ispuniti
sve che prochi a moje rijechi neche prochi
sve shto je zapisano tako che biti

Šutalo svaka čast za zadnji pasus!

Pokojni Tuđman je Bog za Hrvatsku nama Hrvatima u Bosni i Hercegovini ostavio je vječni nered

pogriješili su što su prodali Bosnu četnicima

RS je genocidna tvorevina BiH treba preustroj ne vjerujem da ovaj polukriminalni HDZ BiH može dovesti Hrvate u jednakopravnost ali da nam treba jedinstvo - treba

prije sam imala obicaj sachi u grad u katedralu..2x tjedno na misu..ali ja nechu kako oni hoche i ja nemolim kako oni oche..ja molim obicno kako se dijete razgovara sa svojom majkom i ocem..je kleknem i pomolim se pred kipom majke bozije onda tu gdje je srce isusovo..kazem ja doklen majko..jeli uzaludno molit..e ko che mi zasmest molit molim lijepo..nijemi kipovi ah..kud idjesh jadna nebila..sve ti to bilo dobro da je bash tako i da je uzaludno..eh jednom tako a sjecham se da je bilo dosta dugo i mnogo puta tako..primjetila sam da idem istim putem stalno..a to je spontano i to bash samo desnom stranom..vrlo interesantno da sebe mozhesh uhvatiti da je bash tako..no prije katedrale tu odmah sa druge strane je i bolnica.. malo prije pored stare zgrade na 200 300 koraka..uvijek izlazi covjek sa brkovima i bradom.. sadjem jednom on opet ide prema meni crosi popriko prema meni i na moju stranu klimne glavom kao pozdrav i nosi skiju duvan..jee cigare ..ma shto che meni cigare ja nepushim ali opet se chudim..ja dole prema crkvi a on taj isti sa brkovima i bradom bash opet sa te strane na moju stranu opet sa istog mjesta opet iz te stare zgrade opet preko puta prema meni opet brada i brkovi..gospe moja kud me vodish shto mi zelish rechi..oh stari kralju jesto ti..ahhhhh kad bi nebo moglo da progovori..ja opet sa autobuske stanice sljedecheg tjedna opet sa desne strane a on opet sa istog mjesta opet prema meni..ah jesto ti stari kralju pomislih..aj gosdpe moja kud si me povela..zar jadna nebila nevidish da molitva pored svetih kipova mogu uroditi plodom..vrlo interesantno..kako me nije strah..no no nije me strah..neznam zashto..kud ti predam,nom stari kralju..kud meni..
ako zeli da me vidi.. a zashto mene dobri boze..samo nemoj rechi da sam ti ja to napisala i mrtvi shetaju . hvala ti za taj dan..a pa zashto meni..e pa neka..nije me bilo strah izgleda potpuno prirodno obicno ..otkud ti stari kralju kud preda me..ahhhhhhhh

isla sam samo desnom stranom..nishta vishe nego desnom stranom..eto tako uhvatila sam samu sebe da je bash uvijek bilo tako..izashao je svaki put prije par stotina metara pred katedralu ili bolnicu jedna su uz drugu..odkud kud ti stari kralju..ah zar se i mrtvi shetaju..da da da ja sam uskrsnuche i zivot..govori isus krist..kud pridamene..sta ti jadna imam..plasticne ocenashe 50 centi..savjest mi je cista i cisto mi je srce..nisam pogrijeshila u predasudi..lijepo je klimnuo glavom na pozdrav..i svaki put jedno vrijeme na istom mjestu preda mene..neizgleda kao strashilo ne..izgleda obicno lijepo i pristojno..ah otkud ti stari kralju..ja svoj posao..pomolim se ostanem na misi 15 minuta onda za moja dva dollara nazad sa istom kartom..nije me strah nepeceme savjest zbog toga ne..ja sam dobro ..josh nosim svoje ocenashe i nedam ih nikom..
otkud ti stari kralju..ziv je hoda koraca kao i svi drugi koji koracaju iistom cestom..ja sa desne strane a on dolazi sa ljeve strane..by

stari kralju moja je kula u kupini i drachi..jep..i mrtvi hodaju
ponekad je molitva jacha strana
za molitvu netreba diploma
diplomom se sluze danas najvishe oni koji optuzuju i boga i covjeka

naslov novinskog članka je potpuno pogrešan nisu se Hrvati odrekli Herceg Bosne već naivno i korumpirano političko vodstvo Hrvata iz BiH naravno uz pomoć političkih vođa iz Zagreba tu je korijen nesreće koja se 21 kotrlja nad ovim narodom

Nikad sreće bez Herceg-Bosne.

prodao nas naš FRANJO za istocnu SLAVONIJU,I tz.SRPSKU REPUBLIKU KRAINU

tu je na istom mjestu sva brda i planine i rijeke..eh nitko u torbu nije stavio nishta..
pisano je svi che se krajevi vratiti onome kome pripadaju
koliko josh borbe triba za ono shto je zapisano

i mrtvi ce svoje mrtve pokapati grobovi che se otvarati..
jedni ce se buditi za vjecnu sramotu a drugi za vjecno spasenje

sto mislish poradi cega che se mrtvi dizati
da se ispuni staro proroshtvo
i svi ce se krajevi vratiti onom kome pripadaju
dakle ziva je herceg bosna= i mrtvi che hodati

jos od kralja tomislava niste nestali sa tih predjela zasto bi se bojali u buduche
vasha povjest i vashe tlo

oni koji znaju shto znachi vrijeme i prostor
moli i viditi chesh da vas neche nestati
ja sam svijetlo put i istina
svijetlo=stranac medju zivim koji koracaju tim ulicama =buduchnost
pitali su mojsiju ..kud nas vodish kroz pustaru pomrijet chemo od gladi..ja chu vas rasprshiti shirom svijeta i opet chu vas sabrati i vrati tamo gdje pripadate..
neboj se malo stado

Nisam bio u ratu al znam da su hrvati prodavali oruzje srbima da ih sa istim tim oruzjem gađaju. Znam da su im prodavali i naftu. Znam i da su skupa bili hrvati i muslimani i otjerali bi srbe do rusije da nije zlocincima franji šušku i ostalima palo na pamet da zavade hrvate i muslimane. Trunuli u paklu, i svi vasi zauvijek. Je*bo vas rat vise. Dajte nam posla dajte nam buducnosti. Znaci rat je [ * neprimjereno * ]i biznis u kojem se mudri obogate a oni zatucani domognu 5 min slave i kolju i pljačkaju. Je*bo vas rat!! Sta ste dobili ? Ptsp i protezu ? Dok npr Tomić Praljkov ima vilu na Baščini itd itd.. Jadni ste.

Taj dan smo za navike otjerali Yugu u ropotarnicu povijesti ( ma koliko se i danas neki opirali tome). Kako nam je danas ? - Neizvjesno, ali bolje nego u Yugi, s nadom i perspektivom da će biti bolje, s Herceg - Bosnom ili bez nje ali nikada više sluga pokorni!

Pa šta onda, dobili ste Krajinu, šta hoćete još, više kineza ima u vašu lepu, nego nas Srba !

davam pravo kažem jasam provejo u ratu 5 godina za hrvatsku ali danas sam uvidijo svoju grešku kamo sriće da nisam dana mise stalno bunimo protiv bosne ali trebamo svatit da smo mi svi bosna trebamo prihvatit dasmo bili u zabludi jerbo nam je tuđman i šušak dva sina partije i udbe štoje i istina i dokazano su lagali štobi mi bili protiv bošnjaka ovo i triba biti njhova država oni ijesu zanju ginuli ikrv prolivali štabi mi katolici dase mi pitamo šaka jada 200 tisuća još malo pa nas neće biti ni toliko zahvaljujuć našim političarima čoviću kradezeju ljudi moji kadase to dogodi on će samo otići u zagreb koštosu to dosada učinili svi kobajagi katolici jelavić rojs glasinović mijušak jelić sopta medić evo malo promislite jeli to tako svi smo katolici i hrvati ali čim malo zagusti ili se štogod ukrade ili opljačka odma u rh pa nisu nama krivi bošnjac nekaje njihova bih ija sam sa njima itojih podržavam živjeli hrvati ali ovoje bih zaboli njih obrva za sve

kakoćese odreći kada nije nikad ni postojala erceg bosna toje samo bila zabluda za nas budale

imali bi bolju zaštitu nego danas,nebi nam Sarajevo sve diktiralo

zelio si reci imli bi zastitu od covica
bila bi to pravda iz sirokoga
svi mi i srbi i hrvati i bosnjaci
tribamo molt boga
da netkoko drugi sa nama vlada
bilo bi nam svima bolje nego sto je sada
ovakva drzava samo pase za mafijase

Hrvati su pogriješili što su se odrekli Herceg Bosne
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari