Destabilizacija SIPA-e?

ljubuski.info

U nakani da se potpuno zavlada agencijama u koje su postavljeni po stranačkim smjernicama te se osvete nekada bliskim suradnicima smijenjenog Gorana Zupca na čelu državne policijske Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), započela je "čistka" najuglednijih policijskih dužnosnika, što ozbiljno destabilizira ova agencije koja je udarna igla u borbi protiv terorizma i najtežeg kriminala, kao i ratnih zločina.

Metoda montiranja dokaza od ranije poznata - anonimna prijava za 'nezakonito' promaknuće i viši policijski čin jedini je grijeh čelnika Odjela za terorizam, ratne zločine..., što je bilo dovoljno da već kompromitirano Tužiteljstvo BiH pokrene istragu protiv 17 visokih službenika. Aktualni ravnatelj SIPA-e Perica Stanić nije čekao niti jednu sekundu, nego je nakon anonimne prijave cijeli dopis uputio Tužiteljstvu BiH umjesto da pokrene proceduru kroz Disciplinsko povjerenstvo koje bi utvrdilo navode iz anonimne prijave i imaju li uopće osnove.

Ratni zločini

Kako nije mogao sve, suspendirao je tek 11 dužnosnika budući da neke od njih, poput zamjenika i pomoćnika ravnatelja SIPA-e Đure Kneževića i Jasmina Gogića, nije mogao suspendirati Stanić jer ih je imenovalo Vijeće ministara. Kako se doznaje, skoro svi suspendirani policijski dužnosnici odlučili su se žaliti Neovisnom policijskom odboru BiH.

Zakonom o policijskim službenicima ostavlja se mogućnost ravnatelju kako bi sam procijenio hoće li suspendirati osobe protiv kojih je podnesena prijava i otvorena istraga, a on se u ovome slučaju odlučio za suspenziju policijskih dužnosnika. Teoretski je moguće da se na temelju anonimnih prijava suspendira doslovno polovica inspektora ili voditelja odjela u SIPA-i, što govori o potrebi izmjene propisa. A smijenjeni su šef Odjela za istragu u Sektoru za istraživanje ratnih zločina i član Povjerenstva za unapređenje policijskih službenika Mario Kapetanović, koji je svojedobno vodio istragu o SDA-ovu zastupniku Šemsudinu Mehmedoviću, glede ratnih zločina i povezanosti oko skrivanja tona projektila nedaleko od Tešnja. Kapetanović se drznuo i bio na čelu tima koji je istražio zločine nad hrvatskim civilima u dolini Neretve, ali i 'udariti' na jednoga od šefova OSA-e Muhidina Bašića, koji je tijekom rata silovao Hrvaticu. U Bašićevo spašavanje uključio se cijeli bošnjački obavještajni i politički vrh, ali SIPA je istragu dovela do kraja.

Sjajni rezultati

Smijenjeni Amer Veiz bio je voditelj Odsjeka za borbu protiv terorizma i trgovine ABHO Kriminalističko-istražnog odjela te je bio na čelu udarnih timova koji su doveli do razbijanja radikalnih islamističkih skupina u BiH.

Inspektor Slađan Čerkez je svojedobno vodio istragu protiv nekadašnjeg predsjednika Federacije BiH Živka Budimira zbog afere o kupnji pomilovanja. Uz ovo troje dužnosnika suspendirani su i Vesna Stevanović, Ljubiša Pandurević, Jusuf Avdispahić, Marija Peričević, Dragan Andrić, Dalibor Milošević, Aleksandar Tegeltija i Ervin Pavlović.

Zoran Krešić | Večernji list

Glas naroda

Eto vidite da Ervinu podmecu...

bolan kani se covika gledaj svoja 4 zida.

Ervin je decko ok i podrska ervine drzi se..pozdrav-posušak

Ako je u SIPI nered šta očekivati

Destabilizacija SIPA-e?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari