Oporezivat će se i dobitci na kladionicama manji od 100 km

ljubuski.info

Porezna uprava Federacije BiH pokrenula je inicijative za izmjenu nekoliko zakona, a, ukoliko bi se ti prijedlozi realizirali, očekivani učinak, na godišnjoj razini, na proračun Federacije BiH i županija iznosio bi više od stotinu milijuna maraka.

V.d. direktora Porezne uprave FBiH Šerif Isović izjavio je jučer da, prema postojećem Zakonu o porezu na dohodak, dobici od igara na sreću i klađenja nisu jednako oporezovani, te da se na dobitke ostvarene u igrama na sreću, čija vrijednost ne prelazi 100 KM ne plaća porez na dohodak.

Naveo je kako postoji osnovana sumnja da se i dobici iznad 100 KM dijele na više listića i na taj način izbjegava plaćanje poreza na dohodak, te dodao da nema prihoda u budžete na isplate do 100 KM.
"U 2015. godini je isplaćeno 444,2 milijuna KM po osnovu dobitaka do 100 KM, bez plaćanja poreza" - rekao je Isović.

Prijedlog je isplate dobitaka od igara na sreću do 100 KM oporezivati porezom na dohodak. Zbog velikog broja isplata dobitaka, kako je dodao Isović, porez na dohodak od igara na sreću do 100 KM treba obračunavati i obustavljati priređivač prilikom svake isplate, a uplatu vršiti tjednoo u roku od pet dana po isteku tjedna i da ovaj porez bude prihod Fonda PIO.

Očekivani učinci ove inicijative su povećanje porezne baze, sprečavanje zloupotreba u isplati, dobici će biti jednako oporezovani, a ukoliko bi se zadržali trendovi iz prošle godine očekuje se da bi, samo po ovoj stavci, povećanje javnih prihoda moglo iznositi oko 44 milijuna KM.

Više od 180 milijuna KM za ugovore o djelu

Kada je riječ o ugovorima o djelu u Poreznoj upravi FBiH smatraju da postoji prostor za izmjene. Naime, postojeće stanje je takvo da se na ugovore o djelu plaća porez na dohodak po stopi od 10 posto, plaća se doprinos za PIO na teret poslodavca po stopi od šest posto, zatim doprinos za zdravstveno osiguranje po stopi od četiri posto, dok se doprinosi za nezaposlene ne plaćaju.

Isović je naveo da se procjenjuje da je u 2015. po osnovu ugovora o djelu isplaćeno više od 180 milijuna KM.

Suština prijedloga, odnosno ove inicijative jeste da se povećaju porez i doprinosi na ugovore o djelu ili druga mogućnost da se na ugovore o djelu uvedu doprinosi na teret zaposlenika kao i na plaću (31 posto), odnosno da se srazmjerno ovom prihodu, u skorije vrijeme smanje doprinosi na plaće tj. doprinosi na teret poslodavca za zaposlene u radnom odnosu.

Očekivani učinci ove inicijative su povećanje porezne baze, sprečavanje zloupotreba ugovora o djelu, porezni obveznici bi bili dovodeni u ravnopravniji položaj, te povećanje javnih prihoda za više od 26 milijuna maraka.

Isplate toplog obrola i regresa

Sljedeća inicijativa se odnosi na isplate toplog obroka i regresa. Prema postojećim propisima, naknada za topli obrok ne oporezuje se do dva posto prosječne plaće u FBiH po danu (što je mjesečno oko 360 KM bez poreza). U postupku inspekcijskog nadzora je utvrđeno da postoje određene zloupotrebe. Među ostalim, s obzirom da neki imaju plaće i 35.000 KM (bankarski sektor), to se bez poreza može isplatiti regres u iznosu 24.500 KM.

Suština prijedloga, odnosno inicijative Porezne uprave je da se propiše jednak iznos toplog obroka (npr. pet maraka po danu) i jednak iznos regresa (npr. 800 KM) koji se neće oporezivati ili ove naknade oporezovati u cijelosti kao i plaće, te da se isplate vrše na račun.

Financijski učinak te inicijative nije procijenjen jer, kako je kazao Isović, ne posjeduju sve podatke o isplaćenim naknadama za topli obrok i regres, ali je efekt sigurno višemilijunski.

Izmjene Zakona o igrama na sreću

Predložene su i izmjene Zakona o igrama na sreću, a te igre su podijeljene i različito oporezovane.

Za igre na sreću ili klađenja koja su zasnovana na kompjuterski snimljenim događajima plaća se paušalna naknada u iznosu od 300 KM po svakom uplatnom mjestu, dok se na ostale igre koje se zasnivaju na stvarnim događajima (u kojima sudionici pogađaju ishode različitih sportskih i drugih događaja s neizvjesnim rezultatom) plaća pet posto naknade za igre na sreću.

Isović je naveo da je u 2015. promet kladionica na koje se plaća paušal iznosio 378, 8 milijuna KM.

Predlažu da se izvrše izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću tako da se propiše obračun i uplata naknade jednako za sve igre na sreću tj. u postotku od svake pojedinačne uplate igrača.

Glas naroda

600 milijuna KM uplata u listiće tijekom 2015.godine.

Strašno, moglo je se otvoriti nekolioko tisuća radnih mjesta s tim, da je investiralo u biznis, a ne "investiralo" u listić

Pogledajte samo Dinka Dujmovića- Ćinu ex vlasniku kladionice Derby, naš je čovjek, ali čovjek koji je 300 obitelji u BiH ostavio bez posla i nije im isplatio plaće ni mirovinsko. I takva je naša država, da osuđenom čovjeku niko ne može ništa. i taj isti sad koji duguje raznim ljudima i državi nekoliko milijuna maraka dobije zemljište, skoro džaba za sadnju cmilja i otvara novu kladionicu u Spilitu bez ikakvih posljedica. Što nemože proći u BiH može u Hrvatskoj. Koliko je moćan govori i to, koliko sam čuo a nemora biti istina, "sruši" čitlukčki portal što je bilo nekoliko negativnih kometara o NJEMU. Pa sada samo čekam kad će se srušit Ljubuški info.

Dinko Dujmović Ćina zlo i naopako. Bitno je samo da se pričešćuje svake nedilje, niko ga ne pita jeli išta sagriješio. Bog je tu da sudi, a ne ja, ali ja sam samo čovjek i moram reći.

Oporezovat sve ponajprije raznorazne vinarije.pa alkohol je unistio vise ljudi u bih vec rat.a koliko znam premier redovno placa obaveze prema drzavi i uposlenim.

Da ti svi u kuci radili u premieru od 09-21h za dnevnicu od 20KM , tu nema toplog...

Kladionice su proizvod vremena u kojem živimo ako vlade ne uplaćuju doprinose ili recimo komunalno u Čapljini drži radnike na crno godinama licemjerno je nered svaliti na kladionice

Realno prijašnji zakon nije imao smisla, ako se već oporezuje dobitak onda neka se oporezuje sve, kakve veze ima jel do 100 KM ili više.

Zatvorite sve kladionice narocito oko skola zatrovase djecu

sve to treba ZATVORIT

Sve to treba zatvoriti

Ajmo pljuvanje na vlast, na oporbu, na medije...

Ovo treba pljuvati - mentalitet pasivnosti (čekanja), očekivanja brze zarade i "sređivanja".

Zatvorite kladionice spasite granica i ostale!

Naravno da treba oporezovat sve dobitke i to odmah po isplati istog.Visegodisnji sam djelatnik kladionice i vrlo mi je jasan sistem.Takodjer svi naplaceni porezi moraju ici u fond pio/mio i to prvo na izmurenje dugova id prije a potom tekycih.Nema tu puno pameti da se shvati o cemu se radilo i o cemu se radi.Samo sto treba stati.Muslum da bi pijedincii strukture trebale konacno musliti o vkastitom integritetu te tako ispuniti moralna nacela i prema sebi i prema drugima.Dali je to Cina....Dina...nebitno....

Oporezivat će se i dobitci na kladionicama manji od 100 km
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari