Dom zdravlja obradio gotovo 1.000 pacijenata s raznim respiratornim infekcijama

ljubuski.info

S dolaskom zimskog razdoblja sve je veći broj pacijenata koji se žale na gripu i oboljenja slična gripi, kao i na upalu pluća te razne respiratorne infekcije. Tome kumuju i nagle vremenske oscilacije koje su pogubne za imunitet, a koje najviše pogađaju kronične bolesnike. Tim povodom, kontaktirali smo Dom zdravlja Ljubuški kako bismo doznali kakva je trenutačna situacija.

Aktivan epidemiološki nadzor

Prema riječima ravnatelja dr. Srećka Matića, Dom zdravlja Ljubuški provodi aktivan epidemiološki nadzor, odnosno prikuplja podatke o oboljelima od gripe za sezonu 2015./2016. Naime, riječ je o prikupljanju podataka o posjetima oboljelih zbog: "Ili" - bolest slična gripi koja se manifestira kroz kašalj i temperaturu preko 38 stupnjeva Celzija, "Ari" - akutna respiratorna infekcija (sa ili bez povišene temperature, kašalj, grlobolja, "kratkoća daha") te "Sari" - teška akutna respiratorna infekcija (akutna respiratorna bolest, zahtijeva hospitalizaciju). Tako je, prema ustupljenim podacima, kod 364 bolesnika zabilježena bolest slična gripi ("Ili"), dok je s akutnim respiratornim infekcijama ("Ari") zabilježeno 605 slučajeva.

"Određen broj pacijenata liječen je zbog atipične pneumonije u ambulantnim uvjetima, a broj drugih očekivanih komplikacija kreće se u očekivanim razmjerima. Manji broj pacijenata s dijagnozom upale pluća, koja je zahtijevala hospitalno liječenje, upućeno je u SKB Mostar - Klinika za dječje bolesti i Klinika za infektivne bolesti. Točnije, radi se o četvero djece i šestero pacijenata odrasle dobi. Ti pacijenti, po našim saznanjima, nisu zahtijevali intenzivno liječenje, niti su imali tešku kliničku sliku. Kod oboljelih koji su bili hospitalizirani, urađen je test na influencu i dokazan tip A", kazao nam je dr. Matić.

Dodaje kako je stvaran broj oboljelih vjerojatno i višestruko veći jer većina bolesnika s blažom kliničkom slikom nije ni potražila liječnički pregled, a zabilježeni su i podaci o većem broju izostanaka s nastave u osnovnim i srednjim školama, kao i izostanak djece u vrtićima te veći broj oboljelih unutar istih obitelji.

Cijepljeno 383 pacijenata

Kažimo i to kako je prema podacima Higijensko - epidemološke službe Doma zdravlja Ljubuški ove godine protiv gripa cijepljeno 383 pacijenata, većinom starijih dobnih skupina s pripadajućim komorbiditetnim stanjima (dijabetes melitus, KOPB, bolesnici s bolestima kardiovaskularnog sustava).

Dnevni list

Glas naroda

Dokle smo dosli tj.kakvih ima da ravnatelj nije zanimljiv nikome za komentiranje..

Glavno da je dični direktor zaposlio malog od brata, jednu prodavačicu kao medicinsku sestru koja je u kasnim tridesetim u ševe završila medicinu, produljio najam svoje ljekarne i naravno zatvorio rodilište! O tome se ne hvali!

Čuli prodavačicu ? Nemojte pretjerivat...

Da prodavačicu, žena završila srednju trgovačku radila kao trgovkinja pa se udala u Barbarića u trideset i kojoj završila u Educi srednju medicinsku i dnas radi kao medicinska sestra u DZ-u. Pa ti se misli kad dodješ na vakcine tko ti je daje prodavač, šnajderica ili medicinska sestra ?!

Je predsjednica kolinda glupa ide u školu u kasnim cetrdesetima nije pametna ko ti

Vijest tjedna je da su omladinci partije, zlatna mladež HDZ-a preselili mjesto ureda iz Bel Ami-a u periferiju grada na benzinsku pumpu Gojan.Ne smiju više onako bezbrižno ispijat kavice glumeći face.Zadnji događaji ih brate dotukli.Ako se ovako nastavi potpuno će nestati iz grada.Ajde omladinci oglasite se .

Krug dz je lijepo uredjen, vidite uradjeno je i lijepi stvari

Admine,ovo na slici je zubar Matic :D

Gdje se miješa kradese politika tu je borba za kontrolu novčanih tokova, tu je mafija. Sve su uništili za sitne interese svog džepa. A ne bi smijela politika blizu sudstva, školstva, zdravstva i policije.

Koliko radi djece braniteja u domu zdravja.niti jedno,.oni nisu zavrsili trgovčku da tamo rade!Cim se hvalis?

Ali zato ima dezertera, ima žena od dezertera , ima eto prodavačica koje su postale medicinske sestre u tridesetim i četrdesetim godinama i rade u domu zdravlja i hospiciju bez ikakvih problema. I to je postalo toliko normalno da su čudni oni što se tome čude.

Dezerteri imaju prednost pri zapošjavanju u domu zdravja.sram vas bilo sakrite se u misiju rupu.

Ide stari poštar al mu nije ostar,pazite se mlade zene bit cete odbijene

dragi komentatori najtužnija činjenica je što nekopetentna osoba komentira ozbiljne stvari. pa ljudi moji ravnatelj je samo slabi zubar.

slab zubar al odličan hdz ovac.je li bio natječaj za vozače u hitnoj,za održavanje informatičke opreme i kad.u ovom gradu osim imanja naslijeđujete i radno mjesto ili poslodavca.

Pa kad je primio vozača?

Bolje djelo građanima Ljubuškog bi učinio da namisto rodilišta svoju apoteku odseli za Mostar.

Dom zdravlja obradio gotovo 1.000 pacijenata s raznim respiratornim infekcijama
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari