Biskupska konferencija upozorila na alarmantno iseljavanje

ljubuski.info

Hrvatski i bosanskohercegovački biskupi, koji su se okupili u Mostaru na zajedničkoj sjednici Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i Hrvatske biskupske konferencije, upozorili su na problem sve većeg iseljavanja Hrvata - katolika s ovih prostora.

Kako je na konferenciji za novinare kazao predsjednik Biskupske konferencije BiH, nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, nitko ne zna točnu brojku koliko je zadnjih godina Hrvata iselilo iz Bosne i Hercegovine ali, po njegovim riječima, ta brojka je svakako zabrinjavajuća.
"Brojke koje daje država nisu točne, jer država računa samo one građane koji se odjave, ali se svi ne odjavljuju. Poseban je problem što odlaze mladi, a sve se to događa jer ne postoji socijalna politika u našoj zemlji" - kazao je kardinal Puljić.

Nadbiskup zadarski mons. Želimir Puljić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, kazao je kako je i Hrvatska suočena s istim problemom.
"Kod nas je to možda još i veći problem jer je Hrvatska dio Europske unije pa se lakše odlazi. Jako smo zabrinuti tim trendom odlaska i nemoćni smo" - istaknuo je nadbiskup Puljić.

Svakog mjeseca u Irsku dolazi oko 300 Hrvata

Biskup domaćin mons. Ratko Perić iznio je podatak iz izvješća ravnatelja Nacionalnog ureda za hrvatsku inozemnu pastvu don Tomislava Markića, prema kojem u Republici Irskoj danas živi oko osam tisuća hrvatskih državljana, a svakog mjeseca u tu zemlju dolazi oko 300 Hrvata.

Na novinarsko upit da prokomentira podnošenje aplikacije za punopravno članstvo Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji, kardinal Puljić pozdravio je taj čin.
"Ipak, ne trebamo biti naivni. Ništa se neće dogoditi preko noći, ali stvorit će se određeni pritisak da zavlada vladavina zakona, da bude što manje kriminala i drugih negativnih stvari" - istaknuo je metropolit vrhbosanski.

Nadbiskup Puljić i biskup Perić također su pozdravili bh. aplikaciju za članstvo u EU, izrazivši dozu opreza kada je u pitanju smjer u kojem se Europska unije kreće u posljednje vrijeme.
"Europsku uniju krase tri svojstva koju nju karakteriziraju. To je vjera, ljudska prava i umjetnost i kultura. Danas su ta sva tri svojstva ugrožena i to najprije iznutra" - istaknuo je biskup Perić.

Biskupi su u Mostaru razgovarali i o tjednu solidarnosti s Crkvom i ljudima u BiH, koji se provodi u svim katoličkim župama u Hrvatskoj, a kardinal Puljić je kazao kako mu je bilo drago čuti u kojoj su mjeri vjernici u Hrvatskoj spremni podržati svoje sunarodnjake u Bosni i Hercegovini, kako u duhovnom, tako i u materijalnom smislu.

Glas naroda

biskupi dajtenam posa pa nećemo ići vani

To čekanje posla, nas je učinilo zaostalim.

Posao se aktivno traži, jer ga nitko ne daje.

Podržavajte lo.ove na vlasti, i omrvilo lemuzine to vas brine a ne narod

dobro ste se sjetili.prozivite krivce za ovo zna se ko su

Nas i ukopaše i potraše u njemačku ovakvi pusti sastanci.od kojih nema nikakve koristi.i politika i crkva samo sastanče i dolaze do nekakvih zaključaka i podataka
a to su ogromni troškovi.a riješenja nigdje na vidiku.Narod treba posao.tko je mlad i zdrav ništa ga neće sprječiti da ode u normalan svijet i normalno živi.kad dođeš u neke godine već je kasno.

Ostat ce sirotinja ciji smo mi potomci da citiram vojnog biskupa

da sam čovića rodijak nebi iša u njemačku radio bi u elektri ili pošti ali nisam fala bogu

E moji biskupi u ovi dvadesetak godina otkad podrzavate kradeze na vlasti i otkad ste im dali stap u ruke vi ste se pokazali slabim pastirom jerbo dok su ovi kradezeovci na vlasti vi ce te ostat brez svog styda imacete puste crkve zemlju nece at tko da obraduje a oni sto oszanu ce zdusno puvat ovo nam je nada borba dala biskupi moji vi znate tko je kriv i tko nevaIja prozivaj te govorite pomozite da se napravi kriticna nasa da ove l.o .p o .ve smijenimo sa vlasti

recite javno ko je odgovoran a ZNA SE da znate

Pogledajte i vidjet ćete da nitko od rodbine biskupa, svećenika i hdz-ovaca ne iseljava. To je umrežena ma.fi.yes. Dobro im bilo u komunizmu, dobro im sada jer narod drže u svojim kandžama. hdz-kpj

Dobrokakoste biskupi, najzalosnije je sto vi to tek sada vidite, a i vi ste sukrivci velikim djelom za stanje kakvojest,

ma to je samo privremeno vratiće se svi, čujem da će se i Modrić vratit iz Reala u Zrinjski hehe, to je tako da srbi i muslimani imaju europske pasoše većina bi ih iselila, prije su problem bili ti papiri a sad sa HR osobnom radiš gdje hoćeš pa jeli EU jedna država valjda? a ovamo nikad nitko neće ništa pokrenit takav je narod tako isto u Bugarskoj,Grčkoj ......

Jako gospodarstvo i nitko neće vani jer je doma najbolje.Ali kad uništiš gospodarstvo kao vladajuće strukture u Ljubuškom onda moraš poći van zaradit koru kruha.

Gospodarstvo je u Zapadu većinom na privatnoj inicijativi. Porezna politika i parafiskalni nameti nisu toliko problematični u BiH.

Nema privatne inicijative.

Sjecham se stare Napoleonove ili Francuske ceste koja je prolazila iznad mog malog mjesta ..po to cesti vozio se stari autobus zvani paketash na liniji Sarajevo -Split pretezno su sa tom linijom odlazili i podikoji kud i kamo vrachali se svome domu.
Matica iseljenika zabiljezila je nekih dvanestih- dvadesetih 20' oko 250 000 tisucha koji su se pretezno vrachali iz Amerike i Australije Argentine..da bi ostali poslije ostavali permanent=za stalno
kasnih 50-60- 70' privremeni odlijev u Europu uchinio je cudesnu moch nad tim predjelima ljudi su se vrachali svome kraju i ulagali ondje gdje su se rodili tako da su od te devize imali korist i system i bankari u kojem su zivjeli usprkos ekonomskoj politickoj podobnosti nerazvijeno podrucje..
Danas mladi narashtaj ponovo odlazi i to u znatno vechem broju sa skolskom opremom ili diplomom tako da vas ti mladi lideri koji bi trebali biti pokretachi tog drushtva i economije naprosto napushtaju.
Sjecham se jedne ispovjedi sa mojom majkom kad sam bila malo dijete uzela me za ruku pored sebe i tako sam sve cula..pitali su moju majku cuvash li se od roditeljske duznosti..radjajte djecu nestat ce nas sa ovih prostora..i za kraj svechenik bi dao da izmoli vjerovanje..tako te tvoja vjera uchi..no danas mladi svijet ili vishe nemari ili su primorani ili che se njihovi lideri opravdati sa rijechima 'takav je trend'..postoji stara pricha koja govori o roditeljima koji poslashe svoga sina u dfaleki svijet ali rekoshe mu..hajde sinko..pa kad se budesh vrachao svome domu kazhi shto si vidio, vrati se i sagradi isto.
Danas medju iseljenima imamo i svoje svecenike doklen neznamo ni to koliko che ih josh biti..svi govore isto tko che ih zamjeniti.
U mojoj crkvici ovdje daleko na drugom kontinentu..najprija se zapjeva pjesma ''ima jedna duga cesta''..da rado se sjetim svoje ceste..dodje mi da zaplacem i da skrijem suze od ostalih koji su prisutni sa mnom..no moje malo mjesto imalo je i jednu malu usku stazi gdje smo po njoj odlazili u crkvu majke velikog uznesenja te me misli olako vrate i utjeshe hajde mozhe biti da che netko i ostat tamo daleko gdje je i moje srce ostalo da zivi.

jako gospodarstvo..i kad ga unishte..
evo imash naslov o biskupima tj. neshto vjersko..
a to shto si napisao je neshto ateisticko..dakle i oni imaju svoju bibliju..
economija financija i politika..bez te borbe nema ni stabilnosti..u knjizi je bilo 5 kg kad me opalio po glavi jedan og mojih profesora iz skolskog predmeta 'marksizam, socijalizam i kapitelizam'..po toj bazi i razornoj mochi vas drze u potlacenosti..
Dva djela nacionalizacija 45' i pretvorba iza 91' jesu dva kriminalna djela sto se tiche economije politike i stabilnosti koja su se provela nad tim narodom od jednih istih struktura bivsheg systema.

Ovi koji stalno trube u ispraznost da pravo ili justice nisu isto, lazhu na vas glas, zeljeli bi rechi ili opravdati neshto a neznaju kako ce lagati ili manipulirati.

Nije istina da od iseljenih i raseljenih i povratnika nisu imali korist..imaju je josh i danas.
Kud god je pochi svome i svojoj je kuchi dochi..ako ti je kucha daleko svoj i svoga opet pod srcom imash.

Cijenjeni oci biskupi,
Kako će vjernički puk demografski napredovati ako buduće mame moraju misliti gdje će roditi?
Ne sjećam se da ste dali glas protiv ukidanja ljubuškoga rodilišta? Malo konkretnije detektirajte
probleme umjesto standardne kuknjave.

zato su vam prodali farmaceutiku..sad vam daju tudje..jer immuni system je razradjen po svakom podrucju i predjelu gdje zivite..sjetite se hitler je stelizirao zidovske zene i majke ..ima i drugih mana i ostali problema koji imaju ucinak na vash um i tijelo..
vi imate svoje doctore medicine koji netrebaju da stoje u sluzbi alapara ili busniss ..trebate imati civiain protection..one koji ce shtiti civilnu populaciju a sa time che te i imati svoja rodilishta modernog stila..

molite da vam bog pokazhe put
stavi ruku na svoje srce pa ako je chisto pokazat ce ti tvoj narod ..u vremenu i prostoru..pisano je =tamo gdje je tvoje blago tamo je i tvoje srce..ako je bog zivih onda cesh viditi te zive kako koracaju putem zivota na tom predjelu malih polja i brda..od rijechice do rijecice od lijeva na desno i sa desna na lijevo..veliki grad a u gradu zivo blago..ja sam bog zivih govori gospodin
tko je crkva ..to ste vi zivi i ziva crkva.. i utroba majke zemlje da se otvori pa da vidish i da se nezastidish..srce je symbol ljubavi a gdje je srce tu je i blago..
djechice kada bi im se reklo oni bi donili komad papira i potpishi i otishli bi za svojim poslom njih interesiraju vashi resorsi i slicno..zato shuti..shuti srce mogli bi te chuti..doci ce jedan dan i vash dan da se more ziviti samo za svoj narod.

u mojem ovom dalekom gradu jedna je zena platila doprinos i rekla za hrvatskog svecenika..no nije red da se u crkvi govori ponajmanje zena no ona bi rekla jesu li to vatikanski ili hrvatski svecenici..mi imamo samo nashe fratre ..e vidish za njih je napisano..neboj se malo stado..sjecam se kad se nashi fratri nisu dali onim vechim..krist je glava i pisano je ucinish li isto od ovih moje najmanje brache ucinio si meni..amen

Ma, nije ni na zapadu sve super, samo si dobar dok radiš za njih, kada si se naradio, možeš izaći kako si i došao, a nikada te neće prihvatiti kao njihov, nema veze jeli si 1 generacija, 2, 3, uvijek si stranac gastarbajter za male pare dobar, a sve je skupo na zapadu, mali stan 40 m2 mjesečno 600 euro netto, struja i plin potrebštine za 1 osobu treba najmanje 1000 euro, a minimalna plaća je 900 euro, socijalni pomoć samo 600 do 900 euro, nemožeš živjeti od toga, ima i dosta sirotinja i na zapadu, nije sve bajka, možda prije 40 godina, sada neznam gdje je gore na balkanu ili na zapadu ?

Dragi biskupi ni vi ni politika niste na strani naroda. Naravno da cemo iseljavat jer ovdje nema života za nas. Muž mi je fakultetski obrazovan otisao u Njemačku jer ovdje nije podoban tj nije niti u jednoj stranci pa za njega nema posla. Kad djeci završi nastava odlazimo. Mi smo samo jos jedna obitelj koja odlazi trbuhom za kruhom. Znam smilje i ovdje dobivaju samo veliki....

Moj dijasporac stan od 80 kvasrata ti dodje topal oko 700 eura.plus struja.djeciji nadoplatak 175€ eura po djetetu..godinu dvi jedeš [ * neprimjereno * ] onda uskočiš u kakvu njemačku firmu za godinu dana izboriš se za satnicu od 15€ jos ako radiš noćne i sa dodacima uz poreznu klasu 3 na 160 radnih sati nemože bit ispod 2500€ netto.sasvim dovoljno za život.

Sve opet zavisi gdje zivis, ima razliku u svaku EU drzavu, ali bogami gdje ja zivim, samo radiš za državu, i ništa ti ne ostane na kraju, jer nismo svi mi visoki kvalificirani narod, možda samo 10 %, ostali 90 % srednja i niža klasa, i od 900 euro netto u zemlju gdje ja živi sve je skupo, i domaći narod kukaju 24 sata na tv i novinama, tako da nije svudgje bajka, kao i na balkanu, negdje se dobro živi a negdje teško, tako je i na zapadu, za večinu isto je sve skupo, znam iz iskustvo, i čak i naš narod koji tamo žive kukaju, prije 40 godina bilo je malo bolje, moglo se uštediti, sada jedva za režije imaš, čak i domaći narod nemaju ni za automobil, nego samo bicikli, eto ti zapad !

ovdje ti dodje kuchica sa 3 sobe jedno kupatilo za malu obitelj 500 dollara nediljno..tako mjesecno dodje 2000 dollara plus struja voda hrana teshko da moze proci nego da oba clana obitelji rade
ako im prelazi zarada limite nema nishta za djecju dobit..ovi drugi koji imaju asset vrijednost svojih nekretnina nemogu dobit nikakvu pomoch ali zato trebaju platiti velike racune tako da dobit ako imash treba dilit polovica za racune i pola za hranu..i tako o toj dobroti zivota opet sve stoji na vagi..
oni koji su hodali po pustarama i dalekim rudnicima od zarade ako su je znali umno uloziti u neku nekretninu kuchu ili stan uspjeli su jer inflacija je pojela svoje a cijene su otishle vrtoglavo tako usporedjujuchi mladu danas generaciju tesko da ce dobit kredit za kuchu od 600 000 do 800 000
za kuchicu 4 sobe 2 kupatila..mladjima je tesko i za stanchice a kamoli za kuche..

Biskupska konferencija upozorila na alarmantno iseljavanje
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari