Marin: Pozivamo vlast da riješi pitanje branitelja HVO-a

ljubuski.info

"Braniteljska populacija HVO-a nije zaslužila ovakav odnos vlasti prema njima i stoga pozivamo sve aktere političkog života u BiH da se najodgovornije i najozbiljnije postave spram rješavanja pitanja branitelja", izjavio je voditelj Odjela za branitelje HVO-a i Domovinski rat HNS-a BiH Slavko Marin koji je sudjelovao na sjednici tog odbora u Mostaru.

"Na sjednici smo raspravljali o izvješću o provedbi revizije branitelja kao jednom krucijalnom, važnom i vrlo aktualnom pitanju za braniteljsku populaciju te smo konstatirali da skoro niti jedna odluka Ustavnog suda, koja se ticala nezakonite revizije, a koju je provodila bivša vlast, nije implementirana. Stoga tražimo od relevantnih institucija da prije svega krenu u provedbu odluka Ustavnog suda, a sve u okviru institucija, propisa i zakona jer ljudi su dovedeni u jako teške situacije. Radi se egzistenciji, osjetljivoj populaciji i populaciji koja ni u kojem slučaju nije zaslužila ovakav odnos i ovakav improviziran pristup problemima branitelja kao što je on bio u protekle četiri godine", kazao je Marin.

"Svakodnevne" optužnice protiv pripadnika HVO-a

Kako je kazao, na sjednici je bilo riječi i o aktualnim te "svakodnevnim" optužnicama protiv pripadnika HVO-a i svih onih koji su u svom ratnom djelovanju imali važne i značajne uloge za sve ono što je HVO ostvario u Domovinskom ratu.

"Mi moramo javnosti poslati poruku i to javnost mora prihvatiti da je HVO svojim rezultatima stvorio temelje za državu Bosnu i Hercegovinu. HVO je ugrađen u temelje BiH i iz tih razloga ne možemo prihvatiti lako osmislenu i ciljanu izjavu, konstataciju, optužbu, koja govori o udruženom zločinačkom pothvatu. HVO je doprinio svojim djelovanjem na terenu da se zaustavi rat, da dođe do mirovnog sporazuma, prvi su pripadnici HVO-a stali u obranu BiH, unijeli smo 25 posto obranjenog teritorija. HVO je ugrađen u temelje ove zemlje i ne možemo mi kao takvi biti nazivani udruženim zločinačkim pothvatom i kriminalnom skupinom", kazao je voditelj Odjela za branitelje HVO-a i Domovinski rat HNS-a.

On je naglasio kako se svi zločini trebaju procesuirati i svi odgovorni kazniti, ali da pristup prema pripadnicima HVO-a, od načina uhićenja i proizvoljno danih konstatacija, nije prihvatljiv.

Potreban predstavnik branitelja u federalnim institucijama

Na sjednici je bilo riječi i o ostvarivanju prava pripadnika HVO-a u Republici Hrvatskoj, a Odjel je zaključio da se određene stari trebaju unaprijediti te da i tu situaciju treba pravno i na zakonit način staviti u okvire i konačno omogućiti braniteljima da mirno uživaju ona prava koja su zaslužili.

Marin je također istaknuo problem pozicija na rukovodećim mjestima u federalnom ministarstvu branitelja, kazavši kako u ministarstvu ne radi ni jedan ili eventualno jedan hrvatski predstavnik braniteljske populacije.

"Nadam se da će izmjena i dopuna Zakona o državnoj službi pružiti mogućnost da se to promjeni kako bi imali adekvatne stručne predstavnike i jedne i druge komponente koji će na zakonit način zastupati interese i riješiti i staviti konačno točku na pitanja branitelja. Sve što želimo pripadnicima HVO-a ne osporavamo ni pripadnicima Armije BiH, ali se zalažemo da to bude na jedan transparentan, zakonit i korektan način", kazao je.

FENA

Glas naroda

Pa ti si vlast, Dorate pokvaaaareni.

Komu mazes oci? Ti si u vlasti,ti si u HNS-u kazi javno ako imas m.u.d.a zasto nedate da tamo uđu "Zaboravljeni branitelji"!! Vi trazite dodatna prava laznjacima,vasim glasacima a pravim braniteljima,ljudima sa bunkera nedate ni da se zove branitelj! Nece dugo tako bit,nicija nije gorila do zore!

Kad se toliko brinete za branitelje hajde jednom organizirajte taj odbor javno,da moze doc ko god hoce iznijet svoje (nase) probleme,pitat sta ga zanima itd...to bi bilo normalno,nista cudno. To necete nikad ucinit jer vas niko nije birao,nikom neodgovarate osim....drugu. Nemojte nas branit,bar nas prave branitelje....branit cemo se SAMI OD VAS I TAKVIH

Pa, ajde riješite više moj Marine!!! Izbacite s popisa branitelja - dezertere. Izbacite s popisa invalida - lažne invalide. Izbacite s popisa zapovjednika - lažne zapovjednike. Kad tako pročešljate sve te popise, onda pravim braniteljima uvesti "borački" dodatak koji bi ovisio o danima provednim na prvoj crti, a i u tome svemu napraviti razliku između "pozadine" i "prve crte". Jednostavno, jelde? A vi bi vraćali u "prava" i one lažnjake koji su izbačeni!!! A nebi uvrštavali u prava prave branitelje koji su ostali van cijele priče??? I po vama nezakonito provedena revizija, a zakonito uvršteni dezerteri među branitelje, zakonito npr. Ljubuški ima više od tisuću invalida i stotine visokih časnika. E, moj Marine!!!!

mlad ustaša sve si pravo rekao a ja dodajem da bi trebali procesuirati hvo .opove logisticare iz gruda samozvane generale rupcica jelavica medica rakica rojsa...gori su od pete kolone

nekima smetaju hrvati bih..mora da im je krivo sto su se odbranili i ozdrzali nad tim prostorima povjesti stare vishe od 1000 godina..

Počela predizborna kampanja pa je krenulo prodavanje magle.

Laže ko kakva lopina.Kao prvo HVO nije prvi stao u obranu BiH već je formiran 8.4.1992 prvenstveno za uspostavu HZ HB na područjima gdje većinom žive Hrvati.Kao drugo u ministarstvu brabitelja ti rade Majstorović i Frančešević dvije najveće lopine i pljačkaši iz reda Hrvatskog naroda prema njima i njihovim djelima Helez je svetac.Bliže se lokalni izbori radi guza ko meduza biće papreno a to je tek početak....

Jovo sve nanovo, puste želje Jovane.

Želje ostavi za drugi put,strpi se malo pa ćeš vidit uragana

Najprije se potpiši, ako znaš sva slova, a onda trk kod Mitula po vjenčanicu pa oženi Luku Babića.

trazish prednost kako jedni imaju veche pravo od drugih..zashto

jedno mi nije jasno.kad sam dobio poziv 03,04.92 ge znali su moju adresu i mjesto boravišta,vojnu obučenost i druge prkosije.dadoše mi pušku i 240 metaka,poslaše u krivodol i ostala ratišta gdje smo išli.i svaki teren tako do početka 96.šutnuše me kući i zaboraviše mi adresu.ko fol mi dadoše neke certifikate koje moradoh platit,da sa njima jednom bar mogu obrisat g...cu.a ja i danas na istoj adresi.nemam kad da dobijem ptsp,moram radit.odoh u bolnicu ispostaviše mi račun.rekoh pa ja sam branitelj,a gospoja na skbu na porti ko ti je kriv.plati ili s tumorom kući.volio bih opet da im zatrebam i da mi daju pušku i onih 240 metaka.

Marin: Pozivamo vlast da riješi pitanje branitelja HVO-a
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari