Braniteljima besplatno liječenje, prednost pri zapošljavanju, poticaji, naknade...

ljubuski.info

Besplatna zdravstvena zaštita, liječenje u drugoj županiji, inozemstvu, topličko i klimatsko liječenje, jednokratna novčana pomoć za liječenje, prednost u korištenju usluga zdravstvenih ustanova, osiguranje povoljnijih uvjeta za zapošljavanje i prioritet pri zapošljavanju te pomoć u slučaju smrti, samo su neka od prava koja će nakon usvajanja novog federalnog zakona imati razvojačeni branitelji i njihove obitelji.

Prava branitelja

Naime, federalni ministar za pitanja branitelja Salko Bukvarević ovih dana predstavio je radni materijal novog Zakona o razvojačenim braniteljima i njihovim obiteljima, u kojem se donosi niz pogodnosti za ovu kategoriju stanovništva.

"Nezaposleni razvojačeni branitelj i članovi njegove obitelji oslobođeni su plaćanja osobnog udjela u troškovima korištenja zdravstvene zaštite i nabave ortopedskih pomagala (participacija). Osobni udio u troškovima korištenja zdravstvene zaštite za nezaposlene razvojačene branitelje snosi nadležno županijsko ministarstvo", stoji u radnom materijalu novog zakona. Nadalje, branitelji kojima je dijagnosticiran PTSP imaju pravo na besplatne lijekove za liječenje navedene bolesti, a novčana sredstva za ovu vrstu lijekova je dužno osigurati Federalno ministarstvo zdravstva. Kada je riječ o zapošljavanju ove populacije, Federalni zavod za zapošljavanje i županijske službe za zapošljavanje dužni su svojim aktima propisati kako prednost pri korištenju programa zapošljavanja, samozapošljavanja, obuke, prekvalifikacije i dokvalifikacije imaju razvojačeni branitelji koji se nalaze na evidenciji nezaposlenih osoba.

Također, osobe koje imaju status razvojačenih branitelja, pod uvjetom da su registrirani kao individualni poljoprivredni proizvođači, imaju prioritet pri dodjeli sredstava za poticaje u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, prema federalnim, županijskim i općinskim propisima koji reguliraju ovu oblast.

"Nezaposleni razvojačeni branitelj koji prvi put prijavljuje obrt ili samostalnu djelatnost i nalazi se na Zavodu za zapošljavanje posljednje dvije godine, obračunava i plaća doprinos na najnižu mjesečnu osnovicu koja je određena federalnim propisima za tu godinu, bez obzira na vrstu obrta i samostalne djelatnosti", stoji u radnom materijalu novog zakona. Također, svi pravni subjekti koji vrše dodjelu kredita za poticanje samozapošljavanja ili razvijanja gospodarske djelatnosti dužni su razvojačenim braniteljima osigurati prednost pri dodjeli kredita u cilju poticaja samozapošljavanja ili razvijanja postojeće gospodarske djelatnosti. Kamatna stopa iznosi najviše 2% za poljoprivrednu proizvodnju i do 4% za ostale djelatnosti.

"Županijske vlade dužne su posebnim propisima utvrditi visinu novčanih sredstava za kreditiranje razvojačenih branitelja, kriterije i postupak za dodjelu istih, kao i ostala pitanja od značaja za ostvarivanje prava na zapošljavanje i samozapošljavanje", stoji u radnom materijalu novog zakona. Novi zakon prvi put predviđa mogućnost osnovnog osiguranja.
"Pravo na osnovno osiguranje ima razvojačeni branitelj stariji od 60 godina koji je u oružanim snagama proveo najmanje godinu dana, ako on i članovi njegove obitelji nemaju sredstava za izdržavanje i ako stalno žive i imaju prebivalište na teritoriju BiH", navodi se u materijalima.

Osigurana sredstva

Također, pravo na osnovno osiguranje ima žena - razvojačeni branitelj starija od 50 godina koja je u oružanim snagama provela najmanje godinu dana ako ona i članovi njezine obitelji nemaju sredstava za izdržavanje i ako stalno žive i imaju prebivalište na teritoriju BiH.

Supruga umrlog branitelja ima pravo na osnovno osiguranje kad navrši 55 godina života. Iznos osnovnog osiguranja utvrđuje se u visini od 25 posto od prosječne neto plaće isplaćene u FBiH za prethodnu godinu, a sredstva za ovu svrhu bit će osigurana u proračunu FBiH.

Kako se navodi u materijalima za provođenje ovog zakona, nužna su financijska sredstva u iznosu od 17,000.000 KM, u dijelu koji se odnosi na osnovno osiguranje i jednokratnu pomoć za plaćanje troškova liječenja, a procjenjuje se kako je potrebno za 2016. godinu osigurati u proračunu Federacije BiH oko 5,000.000 KM, dok je za financiranje prava na braniteljski dodatak potrebno osigurati 12,000.000 KM na poziciji Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata.

Marija Medić Bošnjak | Večernji list

Glas naroda

Kome se obratiti za besplatno lječenje i za posao kao razvojačeni branitelj.

Dise nalaziš

Mliječni put je galaksija ,kojoj pripada naš Sunčev sustav!E sad -na tom mliječnom putu ,nalazi se i naša planeta Zemlja!U Toj planeti Zemlji nalazi se kontinent Europa! A u toj Europi -gle čuda BIH ! U toj BIH-federacija!? Konačno -u federaciji ministar Bukvarević!Sve navedeno ,ne bi bilo čudno ,da ministar Bukvarević nije sanjao san-koji nema nikakva dodira sa stvarnosti!Mi branitelji smo zabrinuti za našeg ministra ,iako bi željeli da se njegov san ostvari!

Dali će razvojačeni branitelji imati braniteljski dodatak.

Veterani 317 SBBR na kapiji bosne Pružaju Podrđku ministru gosp salki na zakonima koje je ponudio za Veterane - Utemeljitelje -Borce - Osiguranike - Mup, sa mogućnostima peglanja do konaćnog objavljivanja .Išmirglati malo ćlanove 2 - 6 - 49 - 50 npr 1,55 ,ukupno na poziciji 15 000 000a kod udruženja definisati oko rukovodstva - mandata - legaliteta . Pozdrav Domovini i od travnja berićetli .

Na znanje na kapiji Bosne mismo zatražili da Salko pod hitno ode.

kome solite pamet političari [ * neprimjereno * ]o jedna

Ujde vuk magare

Sta kaze Dragance-Dragoljub pa njegov je kadar ovaj bukvan Bukvarevic? Zna se ,da nas branitelje nece ostavit,kao sto nije ni u ratu,bit ce uz nas kad mu budu trebali glasovi! A ko voli Draganceta i Salkana dabogda mu bili u kuci! Nezna se koji je gori!

1. Kralj kraljeva - Branitelj branitelja je onaj Branitelj sa prve crte koji je proveo u rovu 80% - 100% rata i koja akcija .
Ovakvih je malo i ne koštaju puno porezne obveznike.
Borbeni sektor je najzasluzniji a zna se ko mu pripada jedino ovi vojnici bi trebali imati sva moguca prava bez "ako " i beneficije jer su ih i zasluzili.
Jedino u borbenom sektoru je vojnik izlozen svim nedacama.
2.Neborbeni sektor : skladišta , uredski ... Namjestenici i razne izmisljene pozadinske funkcije iz kojih je najvise činova izislo iz ovog podrucja i munchen bojne a najvise korisnika razno raznih prava .
Provesti rat u ova dva sektora nije usporedivo i nemoze se ni po kom pitanju izjednacavati.
Nepojmljivo je bilo vojniku iz 1. točke u rovu dok se mrznuo il topio il slusao gelere i snajpere zamisliti udobnost vojnika iz 2. točkeu toplim uredima i skladistima u kojim se svrcalo sa cinovima invalidninama i robom svake vrste da ce takvi biti u najvecem broju u koristenju prava i da ce se zvati branitelji.
Pitam svekoliku javnost za Boga miloga mogu li se nazivati ovi iz tocke 2. Branitelji?
Mogu li biti korisnici tolikih prava mozda imaju prava na neka manja prava al nikako kao vojnik iz točke 1. Koliko ima vojnika iz točke 1. jos zivucih hvala Bogu a da nisu ostvarili ili su dobili minum minimuma , ima ih dosta.
Koliko ima vojnika iz tocke 2. Koji su ostvarili sva moguca i nemoguca prava ima ih puno vise.
Najvise korisnika ovog i predhodnog a i buducih zakona o pravima branitelja ima vojnika iz tocke 2.
U ovom ministarstvu je najmanje Branitelja .
Pitam sve branitelje iz točke 1. zašto trpimo ovo izrugivanje počevši od lažnjaka do ovih zakona koji uvjek nesto uvjetuju a mi nismo uvjetovali kad je trebalo ginuti , kako možemo biti zadovoljni što" smo se uspjeli utrpati u neka prava a naša braća iz rova bez tih prava kako im mozemo pogledati u oči dok se ne bunimo protiv lažnih .
Jeste li ipak na kraju poklekli imate li jos snage u sebi da se zajedno izborimo.
Znam da imamo i znam da hocemo kad tad.!!!!

Potpuno si u pravu samo smo u manjini i nažalost nemoćni po mjenjanju ičega,prednost imaju veliki hrvati

Prvoj crti ,palac gore! Lažnjaci crta!

Slozio bih se s gore navedenim komentarom pun mi je kofer laznjka i trebalo bi se orgsnizirati i ove satelite izbaciti a ima dosta branitelja nemaju nista a to je zalosnoi to treba pod hitno mijenjati ovo nije dobro i bog ce nas kazniti za ovaj propust da nasa braca po oruzjz nemaju nista a olos iz minchen bojne sve zovite jacse odazivam odmah Za dom uvijek

Spreman naravno

Nešto najodvratnije, što se moglo dogoditi nakon rata je uvrštavanje jednog broja dezertera na popis branitelja. Zna se kakav status trebaju imati dezerteri, a oni kod nas još uvršteni među invalide i zapovjednike!! Istodobno velik broj branitelja s prve crte nije ostvario nikakva "opipljiva" prava. Ali o ovome svemu je pisano i pričano bezbroj puta, i mislim da se nikada neće ispraviti ova velika nepravda. Na žalost u miru su branitelji poraženi od raznih mutikaša, dezertera i ološa svake vrste.

najgore se desilo i unaprijed primjenilo..a to je rasprodaja vashe farmaceutic companije..tj proizvodnja lijekova..jee sad pijete tudje u porastu su i druge nevolje ..veliki broj samoubistava i naglih oboljenja..zashto bi tudje bilo bolje nego svoje..dakle nije briga dati i posredovati..nego je briga kako ocuvati..a branitelj je branitelj i ocuvati je braniteljska rijech..dakle sto podrazumjevash pod brigu za koga ali i zashto i kako.
sve shto je lijepo upakirano tj. sve shto sije zlato nije..

kome to smetaju branitelji..a gdje su sad oni koji su okrechali kape iza 45' pa njima nije smetao vishak..a boze dragi tko bi mogao komplajniti=prigovarati odmah zakon zatvor i ludnica..sad kako to da je taj narod na tom prostoru nekom vishak..neka neka nek se vidi da vas ima..
kad ima drugih neka i vas..bash lijepo.

nekakvim neprijateljima tog stanovnishtva svashta pada na pamet..

Ko se moze nazvati Braniteljom ?
Gdje su nestali Branitelji?
Koji su to moderni načini ratovanja ?
Koji rat nanosi vise stete jednom narodu stari nacin ratovanja (vidljivi rat) il novi rat ( nevidljivi rat).?
Zar je moguće da za 280 KM mjesečno i poneko još pravo prodajemo budućnost naše djece dok oni pljačkaju milijune!!!
Zašto dozvoljavamo da unistavaju nasu ekonomiju nase zdravlje ?!!!
Dragi Branitelji pronađite odgovore na ova pitanja i doći cete do rjesenja sta treba mijenjati i kako se nositi sa modernim ratom.

zašto se naša vlada boji izbaciti registar branitelja možda među njima ima lažnjaka ili štite lažnjake

To samo onaj odozgo moze ispraviti

Braniteljima besplatno liječenje, prednost pri zapošljavanju, poticaji, naknade...
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari