Zdravko Boras: Posredstvom medija se želi izvršiti pritisak na policiju, tužiteljstvo, i sudove

priča

Ministar unutarnjih poslova ZHŽ-a Zdravko Boras u intervjuu za "Večernji list" govori o situaciji kakvu je zatekao dolaskom u ovo ministarstvo, velikim uštedama koje su napravljene u protekloj godini dana, imenovanju novog Neovisnog odbora za izbor i revizije.

Boras se osvrnuo i na natječaj za prijem kadeta, koji bi uskoro trebao biti priveden kraju, te najavio raspisivanje još jednog natječaja do kraja ove godine.

Godina je dana iza vas , kakvo ste stanje zatekli u MUP-u i što ste sve napravili po pitanju uvođenja reda u ovo ministarstvo?
Nakon što sam stupio na mjesto ministra, ostao sam neugodno iznenađen zatečenim stanjem. Zatekao sam veliki dug koji Ministarstvo ima prema dobavljačima, kao i prema Zavodu za mirovinsko osiguranje po osnovi neuplaćenih doprinosa za sve djelatnike i neuplaćenog beneficiranog staža za policijske službenike. Nadalje, Ministarstvo je bilo kadrovski nepopunjeno, a uz to, bila je očigledna velika radna nedisciplina djelatnika. Kako bih sanirao stanje, odmah sam naložio niz mjera u cilju racionalizacije poslovanja, zahvaljujući čemu smo ostvarili velike uštede. Nadalje, organizacijom službe u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom znatno smo smanjili broj prekovremenih sati policijskim službenicima. Uveli smo sustav elektroničke kontrole radnog vremena djelatnika Ministarstva, a tom i drugim mjerama eliminirali smo radnu nedisciplinu. Raspisali smo natječaj za prijem 35 policijskih službenika, kao i natječaj za prijem tri državna službenika i dva namještenika. Na moj prijedlog, Vlada je raspisala natječaj za nabavu motornih vozila za potrebe policije, izradili smo niz zakona i podzakonskih akata iz oblasti unutarnjih poslova."

Iz proračuna za 2015. vidljivo je kako ste napravili veliku racionalizaciju u ovom Ministarstvu. Koliko ste novca uštedjeli u godinu dana i na koji način?
"U odnosu na godinu ranije uštedjeli smo više od 500.000 KM, a te uštede postigli smo odabirom najpovoljnijih ponuđača transparentno provedenim javnim nabavama te uvođenjem dodatnih kontrola i reda u svaki sektor ovoga ministarstva. Racionalizirali smo troškove prijevoza i goriva, kao i telefonskih usluga i interneta. Značajnu uštedu ostvarili smo i na plaćama zbog bolje organizacije rada i ukidanja prekovremenih sati, odnosno davanjem slobodnih dana policijskim službenicima koji su radili prekovremeno, što je u skladu s odredbama kolektivnog ugovora."

Koliko su iznosila dugovanja ovog ministarstva na datum 31. 12. 2014.? O kakvoj je vrsti dugovanja riječ?
"Dugovanja saniramo, ali su ona još uvijek velika, a odnose se na neplaćene doprinose iz prethodnih godina, neplaćene doprinose za beneficirani radni staž i neplaćene račune za robe i usluge."

Izmiruju li se obveze za doprinose djelatnicima u vašem mandatu?
"Da. Vlada u kojoj sam ministar od prvoga dana svoga mandata izmiruje sve obveze prema djelatnicima."

U tijeku je natječaj za 35 policijskih kadeta. U kojoj je fazi ovaj natječaj i kad se očekuje početak školovanja polaznika?
"Natječaj za prijem 35 policijskih službenika, od kojih je 30 za čin policajca i 5 za čin mlađeg inspektora, je u završnoj fazi. Povjerenstvo za izbor je odabralo kandidate s najboljim uspjehom na prethodnim testiranjima, te je formirana lista kandidata koja nije konačna. U tijeku je rok za žalbu. Nakon toga se pristupa sigurnosnim provjerama kandidata s liste, a provjere će izvršiti Državna agencija za istrage i zaštitu. Kandidati koji zadovolje sigurnosne provjere upućuju se u Agenciju za školovanje policijskih kadrova. O točnom datumu početka obuke kadeta u ovom trenutku precizno se ne možemo govoriti zbog toga što početak obuke ovisi o vremenu potrebnom za provjeru od SIPA-e. Ovime demantiramo određene medije koji obmanjuju javnost širenjem dezinformacije o poništavanju natječaja. Unatoč željama onih koji priželjkuju anarhiju, kao i njihovih sponzora iz medijskih i političkih središta moći, natječaj će se provesti do kraja. Ponosan sam što mogu reći kako sam prvi ministar unutarnjih poslova ZHŽ-a koji je proveo javni natječaj za prijem policijskih službenika u ovolikom broju."

Je li u planu još jedan ovakav natječaj u ovoj godini?
"Da. Zbog propusta u procesu planiranja proteklih godina, Ministarstvo unutarnjih poslova ZH županije našlo se u situaciji da nam nedostaje oko 70 policijskih službenika tako da već ove godine namjeravamo raspisati novi javni oglas za prijem oko 35 kandidata za pohađanje temeljne policijske obuke. Svi kandidati koji nisu zadovoljili visoke kriterije na natječaju, koji još uvijek traje, imat će priliku prijaviti se na novi natječaj, a u međuvremenu trebaju poraditi na sebi kako bi otklonili razloge zbog kojih su eliminirani iz natječajne procedure."

Budući da se MUP jača kadrovski, je li u planu nabava opreme i koje?
"Prošle godine smo za policijske službenike kupili ljetne odore, a u tijeku je isporuka zimskih. Također, kupili smo i specijalističku opremu koja je nužna za normalan rad Kriminalističko-obavještajnog odjela. Zatim, opremili smo pet tzv. soba za razgovor odnosno jedan ured u Ministarstvu i po jedan ured u svim Policijskim upravama uređajima za audiovizualno snimanje iskaza svjedoka i osumnjičenih. Na taj način smo ispoštovali najviše europske standarde s obzirom na to da smo uklonili i najmanju mogućnost kršenja ljudskih prava osumnjičenika."

Kakav je status v. d. ravnatelja policije?
"Dolaskom na mjesto ministra utvrdio sam da Neovisni odbor za imenovanja i revizije nije radio u skladu sa zakonom i svojim ovlastima, između ostaloga, nije raspisao natječaj za mjesto ravnatelja policije zbog čega je Vlada imenovala v. d. ravnatelja policije. Na to mjesto imenovan je Milenko Madunović, dotadašnji načelnik Odjela uniformirane policije MUP-a. Dana 12. siječnja 2016. Neovisni odbor je donio odluku o razrješenju v. d. ravnatelja policije Milenka Madunovića i odluku o imenovanju v. d. ravnatelja policije Pave Šoljića. Dakle, ni tada Neovisni odbor nije pokrenuo redovitu proceduru, odnosno nije raspisao javni natječaj za izbor ravnatelja policije, nego je donio odluku mimo svojih ovlasti. Vlada je na svojoj posljednjoj sjednici stavila izvan snage navedene odluke Neovisnog odbora, a Skupština je, na sjednici održanoj u ponedjeljak, donijela odluku o razrješenju Neovisnog odbora te zaključak da se u što kraćem roku raspiše natječaj za izbor novog Neovisnog odbora koji će, u skladu sa svojim ovlastima, pokrenuti proceduru za izbor ravnatelja policije."

Kakva je sigurnosna situacija u ZHŽ-u?
"Stanje sigurnosni u ZHŽ-u je dobro, na žalost pojedinih lokalnih dušobrižnika i njihovih nekoliko stotina kilometara udaljenih mentora. Kako je sigurnosna situacija povoljna potvrđuju svi statistički pokazatelji, iz kojih je vidljivo postojanje višegodišnjih pozitivnih trendova, kako po pitanju sigurnosti prometa tako i po pitanju kriminala i javnog reda i mira. Ali o tome svjedoči i usporedba s drugim dijelovima BiH. Za razliku od pojedinih središta, iz kojih dolazi najviše kritika na račun naše županije, kod nas gotovo da i nema nasilnih zločina, nemamo zločina iz mržnje, nemamo maloljetničke delinkvencije itd. Svatko može, bez obzira na spol, nacionalnu, vjersku ili rasnu pripadnost, doći u ZHŽ bez straha da će mu se nešto dogoditi. Volio bih da mi netko kaže u kojim je još dijelovim BiH slična situacija. U najvećoj mjeri to možemo zahvaliti dobrom preventivnom i represivnom radu policije. Podsjetit ću vas da nekoliko kriminalaca teškog formata s područja naše županije izdržava višegodišnje zatvorske kazne, a u trenutku dok razgovaramo devet osoba osumnjičenih za izvršenje raznih kaznenih djela nalazi se u pritvoru, što govori o dobrom radu policije, ali i Županijskog tužiteljstva."

ZHŽ je među pet županija koje nisu potpisale sporazum o međusobnom pružanju pomoći i kooperativnoj suradnji u kriznim situacijama s FUP-om. Zašto? Što potpisivanje ovog sporazuma dopušta Federalnoj upravi policije?
"Želim reći kako sam osobno, kao i ovo Ministarstvo, opredijeljen za suradnju. O tome svjedoči činjenica da smo dali suglasnost na predloženi prijedlog sporazuma s Europolom i Interpolom, a u pripremi je sporazum o međusobnoj suradnji i sa SIPA-om. S FUP-om takav sporazum nismo potpisali zato što FUP na više načina, pa i preko tog sporazuma, pokušava izvršiti tihi preustroj sigurnosno-policijskih struktura u FBiH, na način da se županijskim MUP-ovima oduzmu neke ingerencije za koje je Ustavom i zakonima propisano da se nalaze u isključivoj nadležnosti županija."

Već neko vrijeme ste vi, ali i MUP ZH županije, predmet priloga određenih medija iz Sarajeva. Smatrate li to, možda, nekom vrstom pritiska kako biste popustili i potpisali spomenuti sporazum s FUP-om?
"Tu mogućnost ne isključujem, a mnogi bi rekli da je ona više nego očita. Zanimljivo je kako se čelnim ljudima MUP-a kroz određene lokalne medije posljednjih dana bavi i osoba koja je predmet kriminalističke istrage koju je provelo ovo ministarstvo i čija je supruga u višegodišnjem sudskom sporu s ovim ministarstvom, zbog čega se stječe dojam da se upravo posredstvom medija želi izvršiti pritisak na policiju, Županijsko tužiteljstvo, kao i na sudove, kako bi donijeli odluke koje toj osobi idu u prilog."

Kakva je suradnja MUP-a ZHŽ-a s ostalim policijskim i sigurnosnim agencijama u FBiH i BIH?
"Na operativnoj razini, suradnja sa svim policijskim i sigurnosnim agencijama u BiH, uključujući i Federalnu upravu policije, je izvrsna. Jedini problem koji postoji jest onaj na strateškoj razini, a izvor tog problema je u pokušaju derogiranja Ustavom i zakonima zajamčenih ovlasti ovog ministarstva."

Marija Medić Bošnjak | Večernji list

Komentari

med i mlijeko šta vi onda pisete u svojim komentarima

On reče da je Brada ostavio nered i dugova šta sad Ćosiću u tvojoj vladi je bio ministar

Kad su pojedini mediji pisali o propustima bivšeg ministra MUP-a ŽZH onda su oni bili antihrvatski i antižupanijski nastrojeni a sad ova i ovakva izjava ministra znači treba čekati novog načelnika ili novog ministra da on da izjavu o svom prethodniku a dotle šutiti

Mozda mu neko treba napomenuti da je njegov prethodnik njegov stranacki kolega, zaboravio se.Kako moze govoriti da je Brada ostavio javasluk? Najbolji si ovi sto samo blate prethodnike i tako kao uzdizu sebe.

Ćosiću pročitaj ovo i daj ostavku nisi znao da ti ministar pravi javašluk ili si prešućivao

Zdravko Boras Brada je za ovog Zdravka Borasa gospodin!

Kad je Brada "gospodin" mos mislit kakav je ovaj...

Jesi li udario građana i policajca ili se oni samoozlijediše

Dragi moji Hrvati u ŽZH ako su nam mediji krivi ajmo ih ukinuti tri godine dok ne prođe mandat sadašnjim pa da nas dočeka blagostanje

Ovi naši na vlasti ne voze pametne oko sebe i vole medijski mrak.Vole i klimoglavce oko sebe jer se sami sebi čine velikima.

adeze demokracija

Zajedno sa neovisnim medijom Večernjim listom koji je otkako je Čova došao na vlast ne govori više o ugruženosti Hrvata,sva pitanja su riješena,nema potrebe za trećim entitetom,narod se ne iseljava,zaposlenost maksimalna,plaće porasle,županije nisu nikome dužne itd.Blago nama.

Ja se zovem Pola Horvat,ljubila sam mrtvog čovjeka.Stigao je po zadatku cijelo vrijeme sam ga čekala, kaže stih grupe Azra.Sad se ne zna čekamo li Azru ili čovjeka po zadatku da završi započeto.

Ne valja bivši ministar ne valja neovisni odbor ne valja ovi portal on je u svemu super i šta ćeš

Bravo 500 000 km na internetu i telefonu, ej nemoj nas vise praviti [ * neprimjereno * ]om sto je previse previse je

kao gradjaninu drago mi je da ce sipa doci u mup radi provjere valjda ce ostat malo dulje

Bravo za ministra uštediti na gorivu telefonu internetu pola miliona šta će tek napraviti kad se dohvati ozbiljnijih problema natraće on na pet miliona

Ljubuški policajac mora ić u Grude da bi jamio službeno auto pa se ponovo vratiti u Ljubuški da bi radijo noćnu na osiguranju zgrade pa kad završi smjenu ponovo sa službenim autom u Grude i tek undan je slobodan i vraća se sa svojin autom vamokan u Ljubuški.E to se uklapa u mjere štednje ovog ministra i njegovi lizoguzana

A sta prdis tu,Medić iz Otoka ne bi bio ni 150-ti a on treći na listi. Da ne govorim o Hercegu i ostalima,zar misliš da te niko nije vidio kad si zderacio sa Hercegom,i ko zna sto jos posle toga.O kakvoj ti pravdi pricas i kakvom porađivanju na sebi,kako te nije stid.

Stara narodna jedno su riječi drugo djela sve se zna naivnost je odavde otišla prije 20 godina

Čuli zatekao nerad, da mi je znat kad se zadnji put uznojio, možda kad je vruća bila supa ili kakav čorbanac.

ljudi moji nemojte se sekirati pa vidite li u kakvoj drzavi mi zivimo molim vas recite gdje se ovakav covjek moze pitati a kamoli da bude zupanijski ministar radite nesto da vam bude bolje i da ste neovisni od ove bagre koja ce se jos pitati u ovoj zabokrecini

Prijatelju možeš ti raditi ali od tog ode nema koristi, rade i oni u Cenacolu u Međugorju pa niš, ljudi koji su trebali pokrenuti razvoj i dovesti pravni sustav su to uništili-naši političari i njihove sluge!

sve je meni jasno i nisam slijep da ne vidim da bez sprege s politikom nema nista ali po ovakvim slucajima vidis da je sve umrezeno do boli da su unistili sve tako da barem meni ostaje samo privatluk i boga u pomoc a ovima nakon jos malo nece ni on pomoc

Mateo ike Kraljevica primljen u policiju, a vise ima prekršaja i noci proveu u pritvoru nego godina. Skupa sa cacom je heroj, jos kada se naloče.. I to mi je buduca policija..Sramota

kako je primljen kad ministar kaze da natjecaj nije gotov ta ne bi on lagao

Uštedio da, zato što je gorivo pojeftinilo! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ne boj se ti rođo,još malo, naš vrli načelnik Nuvenko će iz iskustva (Komunalno-Parkovi-Vrtovi)pokrenuti stečaj u POLICIJI i osnovati će je jopet nanovo i nazvati je MILPOLICIJA.
Eeeeee tako će tebe naš drug načelnik iz iskustva savitovati, pa kad jopet zastranjate naći će on dikoji naziv za POLICIJU, MILPOLICIJU, MOJPOLICIJA.....itd,itd ima naziva koliko 'oćeš jbg.

Neplaćanje prekovremenih sati i umjesto toga davanjem slobodnih dana i činjenica da fali oko 70 policajaca da normalno sustav funkcionira daje logičan zaključak da li su građani prepušteni kontroliranom haosu.Kad se uzme u obzir pravo na godišnje odmore policajaca i moguća bolovanja onda je to sve samo nije normalno funkcioniranje sustava, to je i laiku jasno.

Pohvale za ministra a vi dušebrižnici samo b l e j i t e,

tko se zadnji smije najslađe se smije

Stidimo se ko nam je ministar ali nemožemo ništa kad smo prokleti.

Boli njega briga za kriminal ovaj debeli štiti Nevenka u čerupanju i uništenjem Ljubuškog.

Sve neovisni mediji: Večernji list, Ljubuški info, Ljubuški portal. Jadni mi. Više ne čitam nikakve novine, niti portale, čak niti sportske.

Gledam ovog trabanta koji je nesposoban da bude ministar policije jer štiti kriminal Nevenka Barbarića u općini.Isto tako nema ni odgovarajuću spremu i diploma mu je kupljena ispod stola.Ovaj lik je jedva završio i srednju školu.Gosp. Čoviću zašto više ne zaustavite sustavno uništavanje Ljubuškom od skupine štakora.

Čova js mislio tako sve smo opasali i pokrili samo nam glave iz bunje vire !!!

Zdravko Boras: Posredstvom medija se želi izvršiti pritisak na policiju, tužiteljstvo, i sudove

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari