Vukovi i šakali dolaze u sve većem broju

ljubuski.info

Takozvana niska Hercegovina doskora se nije smatrala obitavalištem predatora - u prvom redu šakala i vuka. Međutim, da se prilike mijenjaju, potvrđuju informacije iz Lovačkog društva "Galeb" Čapljina, čiji su članovi mjesec dana prije zatvaranja lovne sezone ispunili kvotu ulova vuka, dok su nastrijeljeni ili na drugi način ubijeni šakali dostigli dvoznamenkastu brojku.

Povećana brojnost šakala

Govoreći o neuobičajenoj lovnoj sezoni koja još nije završena, lovočuvar Mario Sušac kaže:
"Do sada je u našem lovištu odstrijeljeno desetak šakala, što je znatno više nego prethodnih sezona, te dva vuka. Brojnost šakala se značajno povećala, a što se tiče vuka, locirali smo jedan čopor između Trebižata i Međugorja u predjelu brda Crnice, koji se kreće do Dubravske visoravni i Hrasna", ističe Sušac.

Dakle, za vukove Neretva nije nikakva prepreka?
"Ništa, migriraju, za noć mogu preći pedesetak kilometara i napraviti štetu. U jednom trenutku su na jednom, a za tjedan dana haraju na drugom terenu. Naši lovci su nedavno odstrijelili odraslog vuka na području Stanojevića, što znači da ih još ima u skupini", objašnjava Sušac.

Otkud se šakal pojavio u tolikom broju, s obzirom da se smatra da obitava na Pelješcu?
"Vjerojatno je u zadnje vrijeme utjecao požar na Pelješcu, a malo i razmnožavanje. Dovoljno je da se u terenu pojave tri, četiri ženke i iduće godine ih je već deset, petnaest, pravi čopor koji može napasti stado, srndaća, srnu… U proteklih godinu dana imali smo slučaj u Šurmancima da je šakala usmrtila lokomotiva, dok su na Dubravama od auta nastradali na dva mjesta. Procjena je da ih u lovištu ima dva puta više od nastrijeljenog broja."

Promjene u okruženju

Dakle, tijekom lovne sezone u lovištu "Čapljina" kojim gazduje Lovačko društvo "Galeb", sukladno lovnoj osnovi, nastrijeljena su dva odrasla vuka.

Zanimljivo, Pero Zekušić, predsjednik Lovačkog društva "Galeb" i tajnik tog društva Zdravko Pranić, drže da je povećani broj predatora - vuka i šakala, na jugu Hercegovine, uvjetovan promjenama u okruženju. Jednostavno na planinama sjevera Hercegovine sve je manje stada, a posredno time i divljači, pa su se vukovi spustili i nastanili u nisku Hercegovinu, gdje uz domaću stoku napadaju kućne ljubimce - pse i mačke.

Uz veliki požar na Pelješcu prošlog ljeta, čapljinski lovci navode izgradnju cesta te urbanizaciju tog poluotoka, kao razloge koji su naprosto natjerali šakala potražiti mirnija područja, a jedno od njih je jug Hercegovine.

Uglavnom, u zadnjih sedam - osam dana posrećilo se lovcima, Anti Mijatoviću koji je ulovio vuka, i Salki Turajliću kojem se posrećilo uloviti šakala. Obje divlje zvijeri ulovljene su na području Stanojeviće, od Čapljine najudaljenijeg naselja u toj općini.

Dušan Musa | Večernji list

Glas naroda

ovi vukovi su nadvi noge i puna ih je kp pardon hdz

Vukovi i šakali dolaze u sve većem broju
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari