Zaštita kriminala i korupcije: Europa može ali Europol ne

ljubuski.info

Predstavnici Bosne i Hercegovine i Europol-a dovršili su pregovore o sporazumu o operativnoj i strateškoj saradnji još prošle godine. Suglasnost za potpisivanje ovog sporazuma trebalo je dati i Predsjedništvo BiH još prije nekoliko dana.

No, sve je stalo nakon što je usvojen Mehanizam koordinacije. Izvor agencije Patria otkriva da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović tražio da se ispuni uvjet, dadne suglasnost za potpisivanje ovog sporazuma daju svih deset županija iz FBiH.

Ministarstvo sigurnosti BiH uputilo je zahtjev za suglasnost na adrese deset županijskih MUP-ova, za konačni sporazum između BiH i Europol-a. Krajnji rok za odgovor bio je 5. veljače. Sedam županija je odgovorilo pozitivno, dok tri ministra županijskih MUP-ova nisu odgovorila na ovaj dopis.

Ostali bez sporazuma sa Europol-om

Predsjedništvo BiH nije željelo potpisati ovaj sporazum bez suglasnosti svih županija. Iz Ministarstva sigurnosti BiH otkrivaju kako suglasnost za potpisivanje suradnje između BiH i Europol-a nije dao SBB-ov ministar MUP-a Kantona Sarajevo Ismir Jusko, te HDZ-ovi ministri MUP-ova iz Hercegovačko-neretvanske i Zapadno-hercegovačke županije, Slađan Bevanda i Zdravko Boras, dakle kadrovi HDZ-a, preciznije Dragana Čovića.

Iz ovoga se jasno vidi kako Dragan Čović igra dvostruku igru. Ne postoji obrazloženje zašto se nije ovjerio ovaj važan sporazum za borbu protiv kriminala i korupcije u BiH. Koga Čović želi zaštititi držeći cijeli sistem državne sigurnosti u neizvjesnosti i pod ucjenom? Što želi dobiti? Poigravanje s državom i građanima BiH se nastavlja u najgorim oblicima.

Viši privatni interesi

Očito je da postoji neka kombinacija političkih i nekih drugih interesa između HDZ-a i SBB-a, jer se Čovićevoj igri ruiniranja države pridružio i ministar MUP-a Kantona Sarajevo Ismir Jusko.

Iza uzdizanja političkog jedinstva SBB-a i SDA kojim smo zatrapavani u zadnjih više od mjesec dana, uvijek se krio samo jeftini i prizemni poluprivatni interes, upakiran u nove stranačke strategije i ciljeve.

Iz dana u dan se potvrđuje da stranačkim birokratijama vladaju dnevnopolitički interesi, a da cijenu plaća samo država. Ništa nije stalno u ovoj državi, niti ima duži rok trajanja, niti svoju efikasnost i funkciju. Sve stranke su se uplele u vlastite mreže i svoje odnose vezale u gordijeve čvorove.

Danas se ne potpisuje jedan važan državni sporazum, jer su ti privatni i prizemni interesi prioritetniji. Bez sporazuma države i Europola nema ni efikasne borbe protiv kriminala. Tko može nakon ovoga i pomisliti da su Čovićevi gromoglasni pozivi na slavljenje njegove svojeručne predaje aplikacije BiH za ulazak Europsku uniju bili iskreni.

Samo četiri dana prije njegovi kadrovi su odbili potpisati odobrenje za potpisivanje sprazuma BiH sa Europolom. Čović neće u Europol, a hoće u Europu. Ne postoji politička neznalica koja bi to prihvatila zdravo za gotovo.

NAP

Glas naroda

Čović danas u ime BiH predaje zahtjev za članstvo u EU dosad BiH nije izručivala svoje građane znači samo molitva da nas što prije prime

Zaštita kriminala i korupcije: Europa može ali Europol ne
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari