Ljubić će tražiti izjednačavanje prava Hrvata izvan Hrvatske s ostalim hrvatskim državljanima

ljubuski.info

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog Sabora BiH i zastupnik u Hrvatskom Saboru dr Božo Ljubić izabran je za predsjednika saborskog odbora za Hrvate izvan Hrvatske .Odbor je jučer održao svoju konstituirajuću - prvu sjednicu na kojoj je dogovoreno da se pristupi izradi plana i programa rada Odbora.

Na sjednici Odbora je zaključeno da Odbor bude središnje tijelo Hrvatskog sabora na kojem će se raspravljati i definirati politika Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske u odnosu na Hrvate izvan Republike Hrvatske, te insistirati na dosljednoj provedbi Ustava i zakona o odnosima Republike Hrvatske i Hrvatima izvan Republike Hrvatske, vodeći računa da se radi o Hrvatima koji pripadaju u najmanje tri kategorije: Hrvate u Bosni i Hercegovini gdje su konstitutivan/tvorben i suveren narod, Hrvate koji žive kao manjine u europskim državama i Hrvate koji žive kao dijaspora u europskim i prekooceanskim državama.

Predsjednik Odbora dr Božo Ljubić u uvodnom izlaganju je naglasio ono što je važno za sve hrvatske državljane izvan Republike Hrvatske, a to je izjednačavanje ostvarivanja prava glasa hrvatskih državljana izvan Republike Hrvatske s ostalim hrvatskim državljanima, kao temeljnog ljudskog prava u demokratskim državama. S obzirom da je za to nužna promjena Ustava koja zahtjeva potporu najmanje dvije trećine zastupnika u saboru, neophodno je zajednički raditi na dobivanju široke potpore u Saboru.

"Očuvanje nacionalnog političkog subjektiviteta Hrvata u Bosni i Hercegovini, te razvijanje bliskih odnosa i suradnje Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom je primarni strateški interes Hrvatske. Stoga je nužno da se Hrvatska snažno angažira i da se ostvari puna ustavna jednakopravnost i suverenost Hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, kao i da se Bosni i Hercegovini pomogne kako bi što prije postala članica Europske Unije i NATO, kazao je Ljubić.

Hrvatska dijaspora je, kako je naglasio Ljubić, dala nemjerljiv doprinos u procesu demokratskih promjena u Hrvatskoj i u obrani Hrvatske u domovinskom ratu.
"Hrvatska dijaspora je ogroman razvojni resurs i zadaća je Hrvatskog sabora i Vlade, na najbolji način apsorbirati sav domoljubni, kreativni i gospodarski potencijal hrvatske dijaspore na svekoliku korist kako domovinske tako i iseljene Hrvatske, istaknuo je Ljubić.

Potpora očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta Hrvata koji žive u susjednim i ostalim europskim zemljama kao manjine, po njegovom je mišljenju, od izuzetnog značaja za sveukupni razvoj hrvatskog nacionalnog bića, te kao zalog unapređenja suradnje Hrvatske i država u kojima Hrvati žive kao manjina.
"Hrvatska je na primjeran europski način riješila položaj manjina koje žive u Hrvatskoj i stoga ima i moralno i svako drugo pravo zahtijevati da se na isti način riješe prava Hrvata koji žive kao manjine u drugim državama, kazao je.

Nakon rasprave na Odboru je zaključeno da se u procesu izrade nacrta plana i programa, koji se planira usvojiti na sljedećoj sjednici, uključe svojim doprinosom svi članovi Odbora.

HMS

Glas naroda

[ * neprimjereno * ], pa kome više mažete oči? Nemoj se boriti za nas Alijin bojovniče.

Njegov izbor je sramota za dijasporu

Otkad ti i taki brinete o rvatima i njihovin svakin interesima rvata svaki dan manje to i se vi ocete resig da v je lakse njihovu brogu brigat ko boga te molin ja san stara i nemoj vise rvacku brigu brigat da nebi n morala po stare dane trazit misto pod suncen ko va nasa omladina koja je najskolovanija a ove nepismene vi nvde ostavljate da nase brige lakse brigate kaf se ti i taki pojavite u javnosti dobijem da prostite proljev jerbo vas nemogu gledat tako zabrinute za sudbinu rvackog naroda

Ovakve spodobe treba ignorirat. Zašto uredništvo daje značaj ovome tipu. Kome je on bitan, a pogotovu šta kaže. Bit problema je u tome otkud i zašto ovakvi nalaze mjesto na listama i to prvo. Kada ovakvi smutljivci predstavljaju nekog, taj se dobro treba zapitati gje je i koliko vrijedi, ako mu je ovo prvi izbor koji će ga predstavljati.

Osjeća li itko iz HDZ-a krivnju zbog odlaska mladih iz Hercegovine

Evo u ljubškom počeli se višat političari

Ako nisu oce ubrzo

Čudan gost ovaj homo politicus zvani [ * neprimjereno * ]. Kada bi ga tko upitao nakon gomiletine šupljih rečenica da kaže što je htio reći, ponavljao bi ko papagaj 'Ja se borim za rvatska prava' To je nama naša borba dala, da slušamo Ljubića poljara.

Ono 'neprimjereno' je nadimak Kleempo!

Ma goni ga u 3 pm.

Nula od covika!!!

Sta se cudite,kao neznate odkud njega a glasali ste za njega i opet cete jer ga je postavio HDZ!!!! Sada suti o izjednacavanju prava HVOa i HV a to je bilo prvo obecanje! Koliko ste zaboravni o p e t cete u 10 mjesecu glasat za HDZ a poslje kukat kako nista nevaIja. A oni znaju da "dok v a s ima ovaca mogu vas (a i nas) sisat"

O tim pitanjima samo smije govoriti general Željko Glasnović ali generale jedan savjet izvadi ruku iz džepa kad govoriš u Saboru RH.Pozdrav.

da imam imalo moći kao što nemam, naredio bi da svima hdz-ovcama narastu ovolike uši
a ne samo Peri Majiću i ovom Kleemmpi jer oni su to zaslužili.

Odaklen on u Saboru, pa jasno HDZ ga se za 4godine riješio

Ljubić će tražiti izjednačavanje prava Hrvata izvan Hrvatske s ostalim hrvatskim državljanima
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari