Kanal na hrvatskom jeziku uređivat će se u Mostaru

ljubuski.info

Nakon što je Ministarstvo prometa i veza BiH dovršilo Prednacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o javnom RTV sustavu kojim se predviđa ustroj kanala na hrvatskom jeziku sa sjedištem u Mostaru, započela je i javna rasprava na ovu temu koja će trajati 21 dan, a nakon toga će materijal biti upućen na Vijeće ministara na daljnje postupanje.

O suštini zakonskih izmjena kojima bi moglo biti ispoštovani pravo hrvatskog naroda u BiH na televizijski sadržaj na vlastitom jeziku razgovarali smo sa zamjenikom ministra prometa i veza Sašom Dalipagićem koji je pojasnio kako su navedene u potpunosti suglasne s europskim dokumentima, preporukama, kao i zaključcima Doma naroda Parlamenta BiH.

Zaključci Doma naroda i europski dokumenti

Podsjeća naime kako je upravo Dom naroda donio zaključak da se unutar tri javna servisa-BHRT, Federalna i RTRS omogući svim narodima da imaju program na svom jeziku, a nakon toga zaduženo je Ministarstvo prometa i veza koje je onda i napravilo izmjene zakonskog rješenja.

Dalipagić ističe kako će se poslije javne rasprave materijal uputiti Uredu za zakonodavstvo, a zatim i Ministarstvu pravde te Ministarstvu financija i trezora, a nakon njihovog mišljenja zakonske izmjene idu na Vijeće ministara te potom i u Parlament koji donosi konačnu odluku. Suština izmjena je, kaže on, u tomu da se mijenja organizacijska shema BHRT-a na način da ima tri kanala; jedan na hrvatskom, jedan na bosanskom i jedan na srpskom i s produkcijskim središtima u Mostaru, Sarajevu i Banja Luci.

Programi BHRT se proizvode, uređuju na način prilagođen potrebama pojedinog konstitutivnog naroda i emitiraju: iz Studija u Sarajevu na bosanskom jeziku, iz Studija Banja Luci na srpskom jeziku i iz Studija u Mostaru na hrvatskom jeziku. Kaže i kako se predviđa da svaki kanal ima svoju uređivačku politiku što je veoma bitno u ovoj problematici, a kada je u pitanju broj slobodnih kanala, podsjetio je kako je proces digitalizacije za javne servise predviđeno 10 slobodnih kanala. Uz sadašnja tri, dakle, ostaje sedam slobodnih kanala.

Tri središta

Govoreći o daljem razvoju situacije, Dalipagić pak ističe i kako ne može prejudicirati, odnosno prognozirati kako će zakonske izmjene proći, potvrdivši kako već sada ima velikih otpora, kao i primjedbi da se stvaraju nacionalne televizije. Pritom je odbio takve insinuacije te naveo kako se sve radi u skladu s europskim dokumentima, kao i zaključcima Doma naroda prema kojima se mora osigurati program na jezicima svih konstitutivnih naroda. Kaže i kako je pitanje uređivačke politike također pojašnjeno jer bez promjena u tom smislu ne bi se mnogo dobilo, budući su i sada servisi obvezni imati program na jezicima svih naroda, ali se to ne poštuje u praksi, upitavši se kada se primjerice može čuti hrvatski jezik na RTRS-u.

Inače, u prednacrtu izmjena navodi se kako je potrebno kod proizvodnje, uređivanja i emitiranja programa na svakom kanalu istinito, cjelovito, nepristrano i pravodobno informirati javnost o činjenicama, događajima i pojavama u zemlji i inozemstvu od javnog interesa, poštivati i poticati pluralizam političkih, religijskih, svjetonazorskih i drugih ideja te omogućiti javnosti da bude upoznata s tim idejama.

Dario Pušić | Dnevni list

Glas naroda

točnije rečeno na čovićevom ranču

Meni ne treba takav kanal na hrvatskom jeziku niti ću vam plaćati.
Kad vlada Federacije prima u svoje korito okorjele kriminalce koji su sve opljačkali.
Bosno zbogom.Nećete uzimati duhan da financirate Maouču.

Zvonko moraćeš uplatit prije jednu ratu

Dajte dobijte izbore. Dobijte HDZ na izborima, samo kevćete okolo po komentarima.

Svake dvije godine neki izbori i nitko ne smije HDZ-u na megdan. Kevčite i dalje.

HDZ je sramota hrvatskog naroda u BiH!

Kanal na hrvatskom jeziku uređivat će se u Mostaru
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari