Savez općina i gradova FBiH traži pravedniju podjelu javnih prihoda

ljubuski.info

Jedanaesta sjednica Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine pod predsjedanjem predsjednika Predsjedništva SOGFBiH Ive Jerkića, načelnika Općine Čitluk održana je u Čitluku.

Na sjednici je zaključeno da će Savez treba čvrsto insistirati na uključivanju svog predstavnika u radnu grupu za izradu novog Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine kao i da predstavnici Saveza nisu zadovoljni postotkom koji pripada jedinicama lokalne samouprave po osnovu raspodjele javnih prihoda.
Također je zaključeno da bi novi Zakon o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH trebao jednako tretirati ekonomske i socijalne kriterije, te uvažiti različitosti jedinica lokalne samouprave.

U pogledu novousvojenih izmjena i dopuna Zakona o državnoj službi u Federaciji BiH, Predsjedništvo Saveza je izrazilo nezadovoljstvo pojedinim odredbama te je usvojilo zaključak da se uputi dopis svim skupštinama županija u Federaciji BiH kojim će se tražiti da se, prilikom usvajanja županijskih zakona o državnoj službi, naglasi da se od njihove primjene izuzima lokalna razina vlasti, te da se radno-pravni status zaposlenika na lokalnom razini uredi na jedinstven način.

Predsjedništvo je upoznato i sa informacijom o održanom sastanku predstavnika Gradske uprave Grada Sarajeva i Saveza općina i gradova Federacije BiH, te o pozivu za održavanje zajedničkog sastanka predstavnika Saveza sa Odborom za pravdu, opću upravu i lokalnu samoupravu Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Na sjednici je imenovan predstavnik Saveza u Arbitražno tijelo za arbitražu Proračuna općina Usora i Drvar, a također su prihvaćene inicijative i preporuke za provođenje Akcionog plana za djecu Bosne i Hercegovine 2015.-2018. godine kao i preporuke za suzbijanje vršnjačkog nasilja i nasilja nad djecom koje je usvojilo Vijeće za djecu Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo je podržalo prijedlog za suradnju Saveza na Projektu "Gradovi/općine i biznis" (Općine i gradovi kao poslovni centri konkurentne privrede) koji je inicijalno predložen od strane "Poslovnih novina" s tim što će se u narednom periodu dogovoriti modaliteti i detalji zajedničke suradnje.

Predsjedništvo Saveza je ovom prilikom usvojilo zapisnike sa sjednica Komisije za ustavna i zakonodavna pitanja, Komisije za ekonomski razvoj općina i gradova i financije i Komisije za međunarodne veze, suradnju i europske integracije.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari