Podržan prijedlog zakona o komasaciji poljoprivrednog zemljišta

ljubuski.info

Prijedlog zakona o komasaciji odobren je na jučerašnjoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta radi stvaranja pravnog okvira za grupiranje zemljišta, odnosno stvaranja većih i pravilnijih parcela u cilju ekonomičnije obrade, iskorištavanja i uređenja. Cilj je intenzivnija poljoprivredna proizvodnja. Komasacija se provodi isključivo na dobrovoljnom principu, a sudionici moraju biti vlasnici zemljišta.

To je integralna i kompleksna tehničko-pravna mjera kojom se zemljište grupira stvaranjem većih, pravilnih parcela, uz istovremene radove na uređenju.

U Federaciji su parcele poljoprivrednog zemljišta često usitnjene, bez pristupnih puteva i sustava za suvremeno navodnjavanje i odvodnjavanje. Ima i neriješenih vlasničkih odnosa. To ne potiče interes domaćih i stranih investitora za ulaganje u poljoprivrednu proizvodnju.

Namjera ovog zakona je formiranje parcela poljoprivrednog zemljišta s uređenom mrežom puteva i hidromelioracijskim sustavom za navodnjavanje i odvodnju viška vode, a sve u cilju intenzivne poljoprivredne proizvodnje.

Omogućuje i formiranje obiteljskih poljoprivrednih imanja s rentabilnom poljoprivrednom proizvodnjom, što trenutno nije moguće zbog malih i razbacanih proizvodnih parcela.
"Trenutno važeći zakon o komasaciji, naslijeđen od SRBiH, ne odgovara novoj agrarnoj politici čiji je cilj poboljšanje radnih uvjeta poljoprivrednih proizvođača i konkurentnost poljoprivrednih proizvoda na sve zasićenijem i zahtjevnijem europskom tržištu" - izjavio je pomoćnik direktora za premjer, kartografiju i komasaciju zemljišta Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Eldin Ðonlagić.

Po njegovim riječima, novost u predloženom zakonu je da se komasacijom zemljišta rješavaju pitanja staračkih kućanastava čiji su članovi fizički nesposobni voditi poljoprivredna gospodarstva, odnosno baviti se poljoprivrednom proizvodnjom. Njihovo zemljište u postupku komasacije država može otkupiti ili preuzeti, a njima osigurati egzistenciju.

Za razliku od zakona o komasaciji, Prijedlog zakona o energetskoj efikasnosti u FBiH povučen je s dnevnog reda današnje sjednice Doma naroda Federalnog parlamenta do nekog od narednih zasjedanja.

FENA

Glas naroda

nedajte svoje zemlje hrvati..sto je na manje komadiche to je bolje neche vam je lupezi odniti i zanijekati za dzabanu..oni koji nemaju svoje zemlje nemaju ni svoju slobodu..
pismene lupezine jedva cekaju da se to dogodi i da vas mafijaski pravno rijeshe sve sto se nadje u vashem posjedu..i nedozvolite pratrinama da vam ispiru pamet kako je dobro biti pismen i clan partije sa diplomom..jer vas takovi u potpunosti obespravishe optuzishe raselishe i osiromashishe..

Treba sacekati konacnu verziju zakona , ja bi osobno volio da mi je zemlja na jednom mjestu ( u komadu a ne rastrkana) ako se na to misli nebi trebalo da bude na dobrovoljnoj bazi nego obavezno , jedino tako bi mogli ozbiljnije planirati proizvodnju ako je to cilj podrzavam.

kvaliteta zemlje nije svugdje ista, zasto bi netko dao bolje za gore..ali nije to to..kad spojite veche komade tko ce zvati sheike na prodaju..by

bolje je pisati malim jezikom malih polja i brda..yee
kako vam te velike komplexe nebi opet zvali agarina i otislo na AG banku kao i ona ostala pljacka kroz hrvatsku i dalje..
sram vas bilo

Podržan prijedlog zakona o komasaciji poljoprivrednog zemljišta
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari