Vlada je 2015. godinu potrošila na stranačka zapošljavanja

ljubuski.info

Politička kriza u Federaciji, koja je trajala tijekom 2015., a zadržala se sve do danas najdramatičnije se odrazila na rad Zastupničkog doma Parlamenta BiH, mišljenja je Centar civilnih inicijativa BiH. Ova nevladina organizacija jučer je predstavila istraživanje o radu Vlade i Parlamenta FBiH u protekloj godini. CCI su predstavili i paket preporuka za unaprjeđenje rada institucija.

Analizirajući rad Zastupničkog doma kazali su kako je ta institucija u prvih devet mjeseci prošle godine održala svega jednu redovitu sjednicu i 6 vanrednih, dok je prošlo čak pet mjeseci kada nikako nisu zasjedali. Produktivnost rada u takvim uvjetima bila je izuzetno loša. Kada je u pitanju rad Doma naroda Parlamenta FBiH CCI smatra kako je on bio za nijansu bolji s obzirom da su održali dvije redovite i pet vanrednih sjednica.
"Parlament Federacije je istinski profunkcionirao tek u četvrtom kvartalu godine, odnosno godinu dana od održavanja zadnjih općih izbora", kazali su iz CCI-a.

Loši rezultati

Ovome je doprinijelo uspostavljanje nove parlamentarne većine, no sveobuhvatan dojam i ocjena rada Parlamenta o 2015. su lošiji od svih ranijih godina.

Izvješće je prezentirao Denis Telić iz monitoring tima CCI-a, a skrenuta je i pozornost na nepopunjenost Kluba Srba u Domu naroda, te naglašeno kako se po tom pitanju godinama ne poduzima ništa.

Kada je u pitanju rad federalne Vlade iz CCI-a kažu kako se i kod njih u trećem i četvrtom kvartalu prošle godine bilježi trend povećanja efikasnosti. Vlada koju čine HDZ i SDA uz potporu, prvo DF-a, a zatim SBB-a, dala je loše rezultate, kako zbog krize unutar koalicije tako i zbog rada bez podrške parlamentarne većine.
"Na žalost, značajan procent dragocjenog vremena, Vlada je, u 2015. g, potrošila na "stranačko zapošljavanje". Tokom 2015. godine imali smo 194 različite suglasnosti i rješenja kojima su pojedinci imenovani i razrješavani sa dužnosti kroz različite upravljačke i nadzorne funkcije javnih poduzeća i ustanova. Nešto manje od 14 posto ukupno realiziranih mjera za godinu dana, odnosilo se na ovu tematiku", stoji u izvješću CCI-a.

Prijedlog mjera

Iz CCI-a naglašavaju kako je transparentnost rada Vlade na prihvatljivoj razini, ali i kako ima još mnogo prostora za unapređenje. Najveći napredak ostvaren je u sferi utvrđivanja zakona, ali je poseban problem to što je skoro polovina zahtjeva za usvajanje zakona upućena po hitnoj proceduri.

CCI je nakon predstavljanja monitoringa rada federalnih institucija vlastima uputio paket inicijativa za unaprjeđenje njihovog rada u narednom periodu. Neki od njih odnose se na uspostavljanje ureda za suradnju sa nevladinim organizacijama, izmjene uredbe o planiranju i izvještavanju, dogradnji izbornog zakonodavstva BiH s ciljem unošenja u Izborni zakon preciznih rokova za formiranje vlasti, uz obaveznu mogućnost vanrednih izbora u situacijama nepoštivanja rokova, blokada rada institucija i nemogućnosti dogovaranja političkih aktera u "razumnom roku".

PR menadžer CCI-ja Ana Lučić je kazala da do isteka prve polovine aktualnog mandata vlasti u FBiH, treba pripremiti i utvrditi normativno-pravni akt (okvirni zakon o građanskim participacijama, npr.) radi uređenja minimuma postupaka za građansko participiranje u izradi propisa u BiH, s posebnim akcentom na proces javnih rasprava.

Vanja Bjelica-Čabrilo | Dnevni list

Glas naroda

Kakva je to novost,to čine već 25 godina. U stvari od 1945

Drugo i ne znaju!

Vlada je 2015. godinu potrošila na stranačka zapošljavanja
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari