Svi umirovljenici će dobiti mirovine do kraja sljedećeg tjedna

ljubuski.info

U Federaciji je počela isplata siječanjskih mirovina za oko 400.000 umirovljenika i prema procjenama iz Zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje FBiH mogla bi trajati do kraja sljedećeg tjedna. Isplata je istovremeno počela u poštama i bankama.
"Početak godine je uvijek lošiji, pa je i prije isplate siječanjskih mirovina nedostajalo oko 15 milijuna KM. Kao što je već poznato, mi za isplatu svake mirovine moramo uzeti dio sredstava iz doprinosa za tekući mjesec. Tako je i sada slučaj. Očekujemo da bi svi umirovljenici mogli dobiti svoje mirovine do kraja sljedećeg tjedna", kaže Tomislav Kvesić, samostalni stručni suradnik u Uredu za informiranje Federalnog zavoda MIO.

Podsjeća da prema već ranijem dogovoru, pošte i pojedine banke iz svojih sredstava isplaćuju mirovine, a kasnije im taj novac doznači Federalni zavod MIO.
"Na taj način je lakše i nama i umirovljenicima. Sve više banaka se odlučuje da iz svojih sredstava isplaćuje mirovine kako bi izbjegli neprijatne situacije. Jer, veliki broj umirovljenika je bolestan, iznemogao i jedva dođe do banke i jednostavno ne mogu se smiriti kada čuju da nema mirovine. Da bi se to izbjeglo banke im isplate mirovine, a potom im mi doznačimo sredstva iz prikupljenih doprinosa", objašnjava Kvesić.

"Kao što je poznato Fond MIO je u deficitu više od 150 milijuna KM. A tu je i dug Vlade FBiH koji je nastao 2008. ili 2009. godine koji je iznosio 180 milijuna KM. Sada je on ispod 100 milijuna jer Vlada redovno otplaćuje dug prema Fondu MIO u ratama. Ne treba zaboraviti i najveće dužnike za doprinose prema Zavodu MIO i taj dug je oko 500 milijuna KM, a radi se o javnim poduzećima, koja ne uplaćuju doprinose radnicima godinama", govori Tomislav Kvesić.

faktor.ba

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari