Dan otvorenih vrata muzeja na Humcu

ljubuski.info

Povodom proslave dana općine Ljubuški danas, 6. veljače 2016. godine (subota) organizira se dan za posjetu arheološkoj zbirci franjevačkog samostana na Humcu u vremenskom razdoblju od 15 do 22 sata.

Uz besplatan ulaz, za sva Vaša pitanja prilikom posjete taj dan na raspolaganju je i stručni vodič, arheolog Mirko Rašić.

Muzeju na Humcu pripada primat najstarije takve institucije u BiH, osnovan još 1884. godine, s idejom sakupljanja, očuvanja te promocije kulturno povijesne baštine šireg prostora Hercegovine. U više od 130 godina postojanja u ovaj muzej pristiglo je 10-ke tisuća artefakata, kojima stariji kronološki reper datira u starije kamenog doba (16 000 god.) te mlađi, u razdoblje novog vijeka, tj. 18.-19. stoljeća. Valja napomenuti kako osim arheološke zbirke koja se nalazi u podrumskom prostoru samostana na Humcu, možete pregledati i lapidarijski prostor preko puta samostana. Naime, u lapidariju je izloženo 50-ak kamenih spomenika, od čega je najveći broj rimskih, i to nadgrobnih spomenika veterana i vojnika različitih legijskih i augzilijarnih postrojbi, miljokaza, javnih natpisa i drugih. Ukoliko do sada niste posjetili zbirku, ovo je idealna prilika da spoznate njene vrijednosti, te pokušate percipirati dugu povijest naseljavanja i ulogu Ljubuškog kraja.

Izuzev muzeja, ovaj dan u isto vrijeme svoja vrata otvara i umjetnička galerija "Majka" po vodstvom fra Milana Jukića.

U dvorana franjevačkog samostana na Humcu u 19:00 sati će održana dva predavanja. Fra Žarko Ilić će održati predavanje na temu "Povijest limene glazbe", a mag. hist. art. Valerije Soldo Rešetar će govoriti o Raspelima umjetnika Radojka Kraljevića iz Graba.

Radio Ljubuški

Glas naroda

Bravo za LJubuski svakako pozitivno desavanje

Rašiću što je na Gradini u Radišićima ili ti za to nisi politički kompetentan.
jbmt.kako se čini po tvojoj stručnosti ti si prvi magistar političke arheologije, Bravo!!

pohvalno,bravo

Dan otvorenih vrata muzeja na Humcu
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari