Dan otvorenih vrata muzeja na Humcu

ljubuski.info

Povodom proslave dana općine Ljubuški danas, 6. veljače 2016. godine (subota) organizira se dan za posjetu arheološkoj zbirci franjevačkog samostana na Humcu u vremenskom razdoblju od 15 do 22 sata.

Uz besplatan ulaz, za sva Vaša pitanja prilikom posjete taj dan na raspolaganju je i stručni vodič, arheolog Mirko Rašić.

Muzeju na Humcu pripada primat najstarije takve institucije u BiH, osnovan još 1884. godine, s idejom sakupljanja, očuvanja te promocije kulturno povijesne baštine šireg prostora Hercegovine. U više od 130 godina postojanja u ovaj muzej pristiglo je 10-ke tisuća artefakata, kojima stariji kronološki reper datira u starije kamenog doba (16 000 god.) te mlađi, u razdoblje novog vijeka, tj. 18.-19. stoljeća. Valja napomenuti kako osim arheološke zbirke koja se nalazi u podrumskom prostoru samostana na Humcu, možete pregledati i lapidarijski prostor preko puta samostana. Naime, u lapidariju je izloženo 50-ak kamenih spomenika, od čega je najveći broj rimskih, i to nadgrobnih spomenika veterana i vojnika različitih legijskih i augzilijarnih postrojbi, miljokaza, javnih natpisa i drugih. Ukoliko do sada niste posjetili zbirku, ovo je idealna prilika da spoznate njene vrijednosti, te pokušate percipirati dugu povijest naseljavanja i ulogu Ljubuškog kraja.

Izuzev muzeja, ovaj dan u isto vrijeme svoja vrata otvara i umjetnička galerija "Majka" po vodstvom fra Milana Jukića.

U dvorana franjevačkog samostana na Humcu u 19:00 sati će održana dva predavanja. Fra Žarko Ilić će održati predavanje na temu "Povijest limene glazbe", a mag. hist. art. Valerije Soldo Rešetar će govoriti o Raspelima umjetnika Radojka Kraljevića iz Graba.

Radio Ljubuški

Komentari

Bravo za LJubuski svakako pozitivno desavanje

Rašiću što je na Gradini u Radišićima ili ti za to nisi politički kompetentan.
jbmt.kako se čini po tvojoj stručnosti ti si prvi magistar političke arheologije, Bravo!!

pohvalno,bravo

Dan otvorenih vrata muzeja na Humcu

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari