Započinje 71. obljetnica komunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca

ljubuski.info

U povodu 71. obljetnice komunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca u samostanskoj crkvi Uznesenja BDM na Širokom Brijegu 4. veljače započinju "VI. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca". Priređuje ih Vicepostulatura postupka mučeništva "Fra Leo Petrović i 65 subraće", na čelu s vicepostulatorom fra Miljenkom Stojićem.

Dodjela nagrada

Program kroz prva tri dana započinje molitvom krunice i razmatranjem u 17.30, zatim slijedi sv. misa zadušnica u 18, a prvoga dana, ili u četvrtak, bit će i Klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu u 19 sati. Prvi dan sv. misu predvodi i propovijeda fra Ante Bekavac, drugoga dana fra Ivan Prusina, trećega fra Svetozar Kraljević.

Kroz spomenuta tri dana podijelit će se i nagrade onima koji su sudjelovali na "V. nagradnom natječaju" s temom pobijeni hercegovački franjevci. Prvoga dana nagrade će dobiti pučkoškolci, drugoga mladež, a trećega odrasli.

Četvrtoga dana, na sam dan obljetnice, 7. veljače, program započinje u 16 sati molitvom pred ratnim skloništem, mjestom ubojstva i spaljivanja 12 franjevaca iz širokobriješkog samostana. Nastavlja se molitvom pred grobom gdje su trenutno pokopana 24 ubijena hercegovačka franjevca. Slijedi sv. misa zadušnica koju će predvoditi i na njoj propovijedati fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije. Na kraju će vicepostulator fra Miljenko Stojić iznijeti rad Vicepostulature kroz prošlu godinu, a gvardijan fra Tomislav Puljić izreći će riječi dobrodošlice i zahvale.

Molitva za ubijene

I ove će godine 7. veljače biti obilježen također kao "Dan sjećanja na pobijene franjevce i puk", što ga je 23. veljače 2012. proglasila Općina Široki Brijeg, te kao "Dan sjećanja na žrtve komunističkog zlosilja", što ga je 4. veljače 2015. proglasila Zapadnohercegovačka županija. U sklopu ovih dana sjećanja, dva dana prije, 5. veljače, u 10 izaslanstvo Grada Širokog Brijega i izaslanstvo ZHŽ-a te izaslanstvo Vicepostulature položit će vijenac, zapaliti svijeću i pomoliti se za sve pobijene franjevce i puk Božji na Trgu širokobrijeških žrtava.

Podsjetimo, prve ekshumacije napravljene su tijekom tzv. Hrvatskog proljeća. Tada je njih 12 iz ratnog skloništa te njih 6 iz Mostarskog Graca preneseno u samostansku crkvu gdje su, uz ispraćaj više od 10.000 vjernika, pokopani 1. srpnja 1971. Iskopavanja su ponovno počela 2005. Ona su doprinijela da je Vicepostulatura bila začetnik ideje osnivanja povjerenstava za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općina, da bi kasnije bio pokrenut i Odjel za Drugi svjetski i Domovinski rat pri HNS-u.

Dnevni list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari