Dr. Franji Tuđmanu središnji gradski trg

ljubuski.info

Franjo Tuđman dobio je svoj trg u Ljubuškom. Vijest je to koja će ugodno iznenaditi sve poštovatelje i poklonike prvoga hrvatskog predsjednika u ljubuškome kraju, a i šire u Hercegovini.

Na taj način odano je priznanje čovjeku koji je u presudnim povijesnim prilikama, kada se mijenjala politička, društvena i državna slika Europe, odlučno stao na čelu hrvatskog naroda i poveo ga u neizvjesnoj bitci za slobodu i stvaranje samostalne hrvatske države. Trg koji će ubuduće nositi njegovo ime je središnji ljubuški trg pokraj zgrade Općine, koji se dosad zvao Trg domovinske zahvalnosti, a koji je uređen i svečano otvoren 2010.

Odluka OV-a

Odluku o tome donio je OV u sklopu jedinstvene odluke o nazivima i označavanju ulica, trgova i parkova i označavanju objekata brojevima. Odluka se odnosi na naseljena mjesta Ljubuški i Pregrađe i dijelove naseljenih mjesta Humac, Mostarska Vrata i Hrašljani. Nazive je dobilo 68 ulica, dva trga i jedan park. Uz Trg Franje Tuđmana, drugi trg je uređeni prostor, dvorište uz franjevački samostan i crkvu sv. Ante na Humcu, koji se sad službeno zove Trg sv. Ante. Gradski park pokraj OŠ M. Marulića dobio je naziv Park hrvatskih banova.
"S prijedlogom nacrta odluke išli smo na Općinsko vijeće, poslije smo održali javnu raspravu. Po prvi put je ovo povjerenstvo koje postoji od 1991. dalo mogućnost svekolikoj javnosti, udrugama, pojedincima sudjelovati u samoj realizaciji odluke. Bilo je dosta primjedbi koje su bile realne i shvatljive, a bilo je i onih koje nisu i koje povjerenstvo nije uzelo u razmatranje i stvaranje konačnog prijedloga. Znam da i sada mnogi neće biti zadovoljni ovim rješenjima, ali moramo završiti započeti posao pa ako i bude nekih pogrešaka, pred nama je budućnost, odnosno pred nekim drugim vijećem pa neka ih popravljaju i ispravljaju", kaže predsjednik OV Ljubuški Tihomir Kvesić, koji je i predsjednik Povjerenstva za određivanje i promjene naziva ulica, trgova i parka. U razgovoru s građanima zaključak je da je dvojbeno trebaju li, uz dužno poštovanje, Milan Čuljak i fra Vladimir Kozina imati svoju ulicu.

Nazivi ulica

Među ostalim ulicu su dobili: A. G. Matoš, A B Šimić, kardinal Stepinac, fra Lovro Šitović, Isidor Papo, Nikola Šop, Ante Paradžik, herceg Stjepan Kosača, kraljica Katarina Kosača, fra Didak Buntić, don Ivan Musić, hrvatski kraljevi, hrvatski branitelji, blajburške žrtve, Dragutin Tadijanović, dr. Ante Starčević, Ivan Pavao II., Humačka ploča i drugi. Vodilo se računa i o nacionalnoj zastupljenosti pa je počast kroz naziv ulica odana i bošnjačkim zaslužnicima: Kasimu Gujiću, Sadi Sadikoviću, Hami Ibrulju i Aliji Nametku.

Ivan Kaleb | Večernji list

Glas naroda

Kakav je sredisnji trg sa kafanom nasred njega .......ups gazda i brba su frendovi :-))

oprostite ....nije kafana nego BIRTIJA

Ima tu-crvenih i crnih vragova a i stoke sitnog zuba ,kak bi rekel Francek!

trg žrtava hadezea

A jedan trgić našem dragom velikom vođi jedinom prekrasnom ćiriličaru

Večeras opet Mreža o Ljubuškom, ne mogu izgleda bez Barbe.

Je li vi HDZ hopovi uništavatelji grada i njegovih stanovnika mislite da se možete kriti iza velikog čovjeka pokojnog Franje Tuđmana vi ste Ljubuški šljam zbog svojih nedjela i ne može vas spasiti stotine spomenika velikim Hrvatima oni to zaslužuju ali ne od vas a vi gospodo grobari nekad lijepog i perspektivnog grada zaslužujete Zenicu i dobićete je

Zanimljivo je kako imena trga daju osobe sa ćiriličnim diplomama

Znam da i sada mnogi neće biti zadovoljni ovim rješenjima, ali moramo završiti započeti posao pa ako i bude nekih pogrešaka, pred nama je budućnost, odnosno pred nekim drugim vijećem pa neka ih popravljaju i ispravljaju"..... nevjerovatna kolicina gluposti i iscasene logike. nestalo je novca i pocinje bacanje prasine u oci, a i prasine nestalo. kemijanje i supljiranje je dozivjelo vrhunac, promjena imena ulica zadnji adut ,,desavanja i brige,, za ovaj nesretni grad. manijakalna i mafijska opsjednutost vladanjem i pljackom pod krinkom dusebriznistva za ovaj grad. psihijatrijski slucajevi koji su nasli utociste za svoje bolesne umove u vlasti nad ovim nesretnim gradom. ovo vise nije stvar politike, vladanja, ovo je predmet za psihijatrisko promatranje, gradjani ovdje nazalost nemogu napraviti nista, bolest je vec odavno u poodmakloj fazi. Odmaknimo se od ludjaka i odrzimo mentalnu higijenu ili bar ono malo ,,zrnce,, sto je ostalo od nje.

Mišljenja sam da bi se i pokojni Francek kojeg poštujem složio da se imenom glavnog trga počaste poginuli branitelji.

Smetaju povjerenstvu poginuli braniteji svega ima osim njih.velika,velika sramota. Ocito u tom povjerenstvu nije bilo braniteja.sta zna dezerter Mate Grbavac o branitejima il Kvesic potrckalo nacelnikovo.

Ko glasa za ovog Kvesica ruka mu otpala.najveci smrad hdz!

Da trg,ali ako gledam sa Matokita. Ako gledam sa Butorovice vidim tvrdu granicu koje nije bilo još od vremena Turaka. Vidim mladost koja iscuri priko nje.Vidim "elitu" kojoj granice ionako ništa ne znače. I da ne nabrajam. Možda sam malo "preuzak",nemam širine. Ali šta ću, zavičaj mi se "suzio".

Ulica Ante Paradjika,a trg Franje Tudjmana?Cudno!Ne ide skupa...

Dr. Franji Tuđmanu središnji gradski trg
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari