Za povoljnije mirovine branitelja vraćeni svjedoci kao dokaz

ljubuski.info

Vlada Federacije BiH je na nedavnoj sjednici razmatrala nacrt zakona o izmjenama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata i donijela odluku o formiranju međuresorne radne skupine za izradu teksta izmjena i dopuna ovog zakona.

Vlada je razmatrala i nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih obitelji te zadužila resorno ministarstvo da, u skladu s primjedbama iz rasprave, doradi tekst izmjena i dopuna ovog zakona.

Prava koja se uvode

Prema trenutačnom nacrtu Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata, jedina izmjena odnosi se na članak 15. koji je Ustavni sud FBiH proglasio neustavnim.
"Razlog za donošenje zakona je izvršenje presude Ustavnog suda Federacije BiH, broj: U-29/13 od 22. i 29. 1. 2014. godine, kojom je Ustavni sud FBiH utvrdio da odredba članka 15. stavka 1. Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata nije u suglasnosti s Ustavom Federacije BiH. U cilju provedbe navedene presude predlaže se donošenje izmjena navedenog zakona", navodi se u obrazloženju nacrta.

Sporni članak 15 odnosio se na način dokazivanja činjenica. Naime, u čl. 15 stavu 1 koji se izmjenama briše glasi:
"Dokazivanje činjenica za ostvarivanja prava po ovom zakonu, bez obzira na to pokreće li se postupak po službenoj dužnosti ili na zahtjev stranke, vrši se isključivo na temelju pisanih dokaznih sredstava izdanih od mjerodavnih tijela, odnosno mjerodavnih ustanova."

Što je bilo sporno?

Pojednostavljeno, riječ je o brisanju članka Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata koji se odnosio na osporavanje mogućnosti dokazivanja činjenica uz iskaz svjedoka u slučaju kada o nekim činjenicama nije moguće pribaviti pisanu dokumentaciju. Svjedoci kao dokazno sredstvo, a koji su jedan od načina dokazivanja dopuštenih Zakonom o upravnom postupku, bili su predmet sporenja od početka revizije.

Naime, člankom 9. Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite propisano je bilo da se ne mogu uzeti kao relevantni podaci koji su utvrđeni u upravnom postupku koji je proveden samo na osnovi izjava svjedoka, da bi Ustavni sud donio presudu da sporni članak 9 nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. Podsjetimo, ovaj zakon donesen je, zbog postupanja po presudi Ustavnog suda FBiH, 2013. godine, a obuhvatio je sve tri uredbe o povoljnijem umirovljenju pripadnika bivše Vojske FBiH i službenika i namještenika bivšeg FMO.

Ljiljana Vidačak | Večernji list

Glas naroda

Oni koji nemaju pisanu dokumentaciju i nisu bili nigdje.

a što je sa onima koji imaju pisanu dokumentaciju a ne mogu ostvariti svoja prava

Šta radiš prijatelju? Tražim svjedoka!Za što? Za penziju-da sam sudionik rata! Jesi li? Jesam! Gdje si ratovao ?Muncihen bojna! Stvarno-šta ste koristili od ubojitih sredstava? Pivu u bocama ,točenu pivu te Jeger ! Stvarno impresivno,ima li gdje dokumentirano?U tom i je problem-nismo znali jezik! Ali ništa zato ,imamo mi Ojere-naći će se i neki svjedok!

vlasti treba tri godine da ispoštiva presudu najvišeg sudskog tijela u fbih. ma bravo.

Koga je iz ljubuškog jutros privela sipa i što

miru hrstića

dali ja kao branitelj mogu u mirovinu ikako 70 posto ivatid iman čin zasluženi u pukovniji

Pa SIPA što ne hapsite HOS-ovce koji su bili zapovjednici po papirima

Sud bi trebao prioritet istrage staviti na one tko na papiru ima zapovjednu odgovornost, jer apsurdno je iste izbjegavati!
Jedini razlog zašto ih sud se može izbjegavati je korupcija, ništa drugo...

Svaki onaj koji je u datom momentu imao gutu para da ih dade pisacima potvrda ima pismeni trag a svi znaju tko je i gdje iste pisao

imo sam ja pare i bio na terenima ali mi na pamet nije padalo mijenjanje povijesti

Svaki onaj koji je u datom momentu imao gutu para da ih dade pisacima potvrda ima pismeni trag a svi znaju tko je i gdje iste pisao

obratite se luki babicu

Za povoljnije mirovine branitelja vraćeni svjedoci kao dokaz
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari