U prvoj polovici 2015. u Njemačku odselilo 25 tisuća Hrvata

ljubuski.info

Broj stanovnika Njemačke u prošloj je godini zbog useljavanja porastao za gotovo 700.000, a samo u prvoj polovici 2015. u Njemačku je doselilo i oko 25.000 državljana Republike Hrvatske, priopćio je u petak za Hinu Njemački državni zavod za statistiku u Wiesbadenu."U prvoj polovini 2015. u Njemačku je doselilo 24.782 državljana Republike Hrvatske", rekao je za Hinu glasnogovornik Njemačkog državnog zavoda za statistiku Reinhold Zahn.

On je napomenuo kako je u isto vrijeme 9.317 hrvatskih državljana napustilo Njemačku. Tako je sredinom 2015. u Njemačkoj živjelo 278.812 državljana RH, što je 53.841 više nego krajem 2012., posljednje godine u kojoj Hrvatska nije bila članicom Europske unije.

Time je nastavljan trend pojačanog doseljavanja državljana Republike Hrvatske u Njemačku, započet ulaskom Hrvatske u Europsku uniju.

Krajem 2012. u Njemačkoj je bilo prijavljeno 224.971 državljana RH. Godinu dana kasnije, krajem 2013., već 240.543, a krajem 2014. godine njih 263.347.

Statistike za drugu polovicu 2015. mogle bi pokazati još izraženiji trend doseljavanja u Njemačku, jer su sredinom prošle godine uklonjene i posljednje prepreke za državljane Hrvatske prilikom ulaska na njemačko tržište rada.

U prošloj godini je, kada se uzme u obzir broj osoba koje su uselile i iselile u Njemačkoj, zabilježeno 900.000 stranaca više. Time je, s obzirom da je primjetan i veći mortalitet, broj stanovnika Njemačke porastao za oko 700.000 ta sada iznosi 81,9 milijuna.

Ove posljednje brojke se, prema navodu Njemačkog državnog zavoda za statistiku, temelje na procjenama i zasad nije poznato u kojoj mjeri je na njih utjecao izbjeglički val u sklopu kojeg je u Njemačku tijekom 2015. ušlo preko milijun osoba.

Prema posljednjim pouzdanim statističkim podacima s kraja 2014., u Njemačkoj je živjelo 8.152.968 stranaca, što je za 1.425.350 više nego krajem 2008. godine.

Glas naroda

A zašto ne bi išli kad su od 01.07.2015. ukinute radne dozvole za Hrvate što znači da netreba u struci naći posao, nego samo naći posao i početi raditi.
Hrvati iz BiH sa HR putovnicom imaju sva (ista prava) kao i Hrvati iz HR. Prema tome, vrata su otvorena samo treba malo hrabrosti i sreće a i jezik se barem donekle treba poznavati.

Ja otišao, bez ičije pomoći našao posao, stan, kupio auto.
sretan i zadovoljan a da se vratim - hoću samo da obitelj vidim...

odseliti,zaraditi,naoružati,vratiti se i u akciju ko 1972

Ko god ima imalo pameti a nije srariji od 35 otic ce. Jer u ljubuskom se nista nece popravit narednih 200 godina. Sce ce biti gore i gore. Zahvalite vodecima na tome sto omogucuju dobar zivot u ljubuskom. Puuuu

Raditi se mora. Neki su primorani otici, no vecina rado odlazi da bi zaradili i vratili se. Normala!

Šta čovjek može raditi u Ljubuškom?? NIŠTA kod neki lokalni gazda ratni profitera i HDZ nego put po noge, [ * neprimjereno * ]ma ostaviti grad neka gospodare u praznom gradu, zbogom Hercegovini

Zasto zupni ured na humcu ne objavi koliko je obitelji manje kod blagoslova kuca 2016. u odnosu na 2015. Bilo bi zanimljivo cuti podatak, a jos zanimljivije bi bilo cuti stav crkve o tome osjeca li se djelom odgovorna za alarmantan trend iseljavanja s obzirom na svesrdnu potporu vladajucoj strukturi u hrvatskom korpusu u BiH posljednja dva i pol desetljeca?? koja struktura snosi povjesnu odgovornost za eroziju i rastakanje hrvatskog bica u BiH. Jos jednom javno pitam najprije nase fratre na Humcu pa dalje, kad ce smoci hrabrosti i obraza da sa oltara progovore o "grijehu struktura" kao sto je to svojevremeno kardinal Bozanic napravio??? Usput, osobno sam kod blagoslova kuca "pripomenuo" pratru da zabiljezi -6 kad je moja obitelj u pitanju-i realizirao taj minus par dana nakon blagoslova kao i mnogi drugi...

Župni ured piše šta mu HDZ kaže a isto tako jeiza propovijedi.Tko ne posluša slijedi mu "prekomanda" u drugu župu

U prvoj polovici 2015. u Njemačku odselilo 25 tisuća Hrvata
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari