Pokrenulo se pitanje 'kladioničarskih lobija'

ljubuski.info

"Kladionice imaju privilegiran položaj u odnosu na druge djelatnosti u Federaciji BiH", izjavio je zastupnik u Federalnom parlamentu, glavni tajnik Stranke demokratske akcije Amir Zukić.

U svom priopćenju za javnost pojašnjava da je prema statističkim podacima BiH država s najviše registriranih kladionica u Europi, koje ostvaruju enormne prihode, "a pri tome za porez izdvajaju minimalna sredstva", dok prema podacima Porezne uprave FBiH, kladionice po osnovu poreza duguju oko 20 milijuna eura.

Zukić smatra da su razlog slabe naplate poreza loša zakonska rješenja.

"S društvenog aspekta najveći problem predstavljaju lokacije u blizini škola i da u njih zalaze mladi koji se nadaju da će na taj način riješiti svoja egzistencijalna pitanja. Očigledno da aktualni zakoni idu na ruku kladioničarskim lobijima", naglasio je Zukić.

Mišljenja je da vrijednosti kojima se nekada težilo, rad i disciplina, su moralne vrijednosti koje su gurnute pod tepih, a na površini su uglavnom materijalizam i moć.

Dodaje da će u Parlamentu FBiH i s kolegama zastupnicima tražiti najbolje moguće rješenje naročito kada su u pitanju zakonske anomalije i s obzirom da je Porezna uprava u sastavu Ministarstva financija FBiH, smatra da bi bilo ekspeditivnije kada bi radilo kao zaseban organ.

Kaže da među zastupnicima prevladava mišljenje da se Porezna uprava izdvoji kao nezavisan organ, te da je neophodno zakonskom regulativom napraviti okvir, i mehanizme kojima će biti manje prostora za malverzacije, utaje poreza, neplaćanje naknada.

Također, naglašava Zukić, potrebno je omogućiti da određena sredstva budu namijenjena za liječenje oboljele djece, mladih, osoba sa invaliditetom, promociju sporta, tehničke kulture.

Izrazio je zadovoljstvo da se pokrenulo pitanje 'kladioničarskih lobija' i potrebno je u toj borbi istrajati.

Inače, odlukom Općinskog vijeća Stari grada u Sarajevu, sve kladionice na području Baščaršije uskoro će biti zatvorene.

Vedran Grebo, vijećnik Naše stranke u Starom Gradu, zadovoljan je što su načelnik, kao i većina vijećnika, prepoznali pozitivnu namjeru koja je stajala iza inicijative, te činjenicu da ova odluka, kako kaže, ide u "prilog lokalnoj zajednici".

Komentari

kodnas u posušju sve pada samo rastu kladionice

Kladionici i kockarnice su veliki generator siromaštva i poticaj drugim oblicima kriminala.
Treba ih hitno zabraniti!

Ne smiš dirat u ovo .
Da ih se ne štiti ne bi ih bilo brate neću reći kao nečega .

Da je dobiti kojih 100.000 - 200.000KM.... okano bi se ja nje, a ovako vrcenje u krug i nikada nabolje... jednostavo prave bolesnike od naroda... ali to je Bosna i Hercegovina

gledao sam jednom kako covijek dolazi u kladionicu i gubi dnevnicu na bingu,i kad je izgubio, a vidi se da je nije lako zaradio,njemu nije bilo do nicega,to je zalosno i tuzno

Pokrenulo se pitanje 'kladioničarskih lobija'

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari