Objavljeni detalji optužnice protiv Lijanovića i ostalih

ljubuski.info

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Jerke Ivankovića-Lijanovića i drugih zbog organiziranog kriminala u vezi s kaznenim djelom pranje novca; Ivanković-Lijanović Slavu da je počinio kazneno djelo organizirani kriminal, u vezi s kaznenim djelom porezne utaje u vezi s kaznenim djelom pranja novca; Ivanković-Lijanović Jozu da je počinio kaznenim djelo organizirani kriminal u vezi s kaznenim djelom pranja novca; Bahilj Milorada da je počinio kazneno djelo organizirani kriminal u vezi s kaznenim djelom neplaćanje poreza, pod točkom 10. optužnice kazneno djelo porezne utaje, te pod točkom 5.optužnice kazneno djelo krivotvorenje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava; Slišković Jozu da je počinio kazneno djelo organizirani kriminal u vezi s kaznenim djelom neplaćanje poreza, pod točkom 10. optužnice kazneno djelo porezne utaje i pod točkom 8. optužnice kazneno djelo krivotvorenje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava.

Kako je priopćeno iz Suda BiH, tereti se i Željko Mikulić za kazneno djelo organizirani kriminal u vezi s kaznenim djelom porezne utaje, pod točkom 14. optužnice kazneno djelo pranje novca; Draženko Kvesić da je počinio kazneno djelo organizirani kriminal u vezi s kaznenim djelom porezne utaje i pod točkom 14. optužnice kazneno djelo pranje novca; Mirjana Šakota da je počinila kazneno djelo organizirani kriminal u vezi s kaznenim djelom porezne utaje i u vezi s kaznenim djelom pranje novca; Mirko Galić da je počinio kazneno djelo organizirani kriminal u vezi s kaznenim djelom porezne utaje i pod točkom 5. optužnice kazneno djelo krivotvorenje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava; Miroslav Čolak da je počinio kazneno djelo organizirani kriminal u vezi s kaznenim djelom pranje novca; Stipu Ivanković da je počinio kazneno djelo organizirani kriminal u vezi s kaznenim djelom pranje novca.

Također se tereti pravna osobu "Lijanovići" d.o.o. Široki Brijeg da je počinila kazneno djelo organizirani kriminal u vezi s kaznenim djelom porezne utaje; pravna osoba "Mi-MO" d.o.o. Mostar da je počinila kazneno djelo organizirani kriminal u vezi kaznenog djela neplaćanje poreza; pravna osoba "Farmer" d.o.o. Široki Brijeg da je počinila kazneno djelo organizirani kriminal u vezi s kaznenim djelom neplaćanje poreza; pravnu osoba "Farmko" d.o.o. Široki Brijeg da je počinila kazneno djelo organizirani kriminal u vezi s produženim kaznenim djelom porezne utaje, kazneno djelo neplaćanje poreza; pravnu osoba "Optimum" d.o.o. Široki Brijeg da je počinila kazneno djelo organizirani kriminal u vezi s kaznenim djelom porezne utaje.

Navedene osobe su optužene da su kao grupa za organizirani kriminal zajedničkim djelovanjem učinili kazneno djelo propisano zakonom Bosne i Hercegovine, izbjegli platiti davanja propisana poreznim zakonodavstvom BiH nepružanjem zakonskih podataka ili pružanjem lažnih podataka o svojim stečenim oporezivim prihodima, a iznos poreza čije se plaćanje izbjegava prelazi iznos od 200.000,00 KM, te prijenosom i otuđenjem imovine, gašenjem gospodarskog subjekta i na drugi način onemogućili naplatu prijavljenog poreza propisanog poreznim zakonodavstvom BiH pri čemu iznos obaveze čije se plaćanje izbjegava prelazi 200.000 KM.

U optužnici se dalje navodi da su optuženi novac za koji su znali da je pribavljen počinjenjem kaznenog djela primili, držali, njime raspolagali i upotrijebili ga u gospodarskom poslovanju te ugrozili zajednički ekonomski prostor BiH sa štetnim posljedicama za djelatnost i financiranje institucija BiH.

S druge strane, optuženim pravnim osobama "Lijanovići" d.o.o. Široki Brijeg, "Mi-MO" d.o.o. Mostar. " Farmer"d.o.o. Široki Brijeg, "Farmko" d.o.o. Široki Brijeg, "Optimum" d.o.o. Široki Brijeg i "Kora-Fin" d.o.o. Široki Brijeg stavlja se na teret da su raspolagale protupravnom imovinskom koristi za razdoblje od 2007. do 2012. godine u koje su za ime, za račun i u korist istih ostvarili optuženi Jerko Ivanković-Lijanović, Slavo Ivanković-Lijanović i Jozo Ivanković-Lijanović i drugi, navodi se iz Suda BiH.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto