Smjene ravnatelja zbog nezakonitosti

Školska godina u Zapadnohercegovačkoj županiji, barem što se tiče dvije osnovne škole u Širokom Brijegu i jedne u Ljubuškom, započela je razrješenjima dosadašnjih ravnatelja.

Odlukom ministra prosvjete, znanosti, kulture i sporta ZHŽ-a Vjekoslava Čambera razriješeni su dužnosti ravnatelji Prve i Druge osnovne škole Široki Brijeg Ivan Kutle i Branko Penavić, dok je u Ljubuškom s mjesta ravnatelja Osnovne škole “Marko Marulić” smijenjen Krešo Herceg.

Iako su ravnatelji, kao i svi zaposlenici u prosvjetnom sektoru, djelatnici ministarstva prosvjete u Širokom Brijegu, smatraju kako se prije donošenja rješenja o smjeni ravnatelja trebalo kontaktirati načelnika općine budući da je Općina osnivač osnovnih škola.

Načelnik saznao na ulici

Što se tiče obrazloženja koje je ponudio ministar Čamber vezano uz razrješenje ravnatelja, načelnik općine Široki Brijeg Miro Kraljević ih smatra školskim tračevima.

“Obrazloženja su u rangu rekla-kazala, a pozadina cijele priče je tko zna što. Ministar je iznio paušalne ocjene koje su teško dokazive. Znam da ministar ima zakonsko pravo smjenjivati ravnatelje, ali je bio red da me kontaktira, a ne da o razrješenjima doznajem na ulici što smatram krajnje neozbiljnim”, kazao nam je Kraljević dodavši kako ne bježi od pojedinih loših stanja u širokobriješkim osnovnim školama.

Osim što su po njima razrješenja ravnatelja ad hoc donesene odluke, u Širokom Brijegu smatraju kako su i u suprotnosti sa Zakonom o osnovnom školstvu jer su donesena bez prijedloga za razrješenje od školskih odbora te bez savjetovanja s općinskim načelnikom i nadležnim općinskim službama.

A i sama rješenja o razrješenju smatraju kako nisu u skladu sa Zakonom o upravnom postupku jer ne sadrže nikakvo obrazloženje kao ni mogućnost žalbe budući da su rješenja proglašena konačnima u upravnom postupku.

Smjena zbog lošeg rada

O razlozima razrješenja trojice osnovnoškolskih ravnatelja, ministar Vjekoslav Čamber je kazao kako su oni samo rezultat lošeg rada spomenutih, sada već bivših, ravnatelja.

“Ljudi su loše radili svoj posao i nisu za mjesto na kojem su se nalazili, pojedini i po devet godina. To je jedini razlog njihova razrješenja. Sve priče oko njihove smjene nemaju veze s politikom, nego samo i isključivo s njihovom stručnošću, odnosno nestručnošću”, poručio je Čamber. Što se tiče razrješenja Kreše Hercega, ravnatelja Osnovne škole “Marko Marulić” u Ljubuškom, Čamber je kazao kako je do njega došlo zbog nezakonitog rada Hercega. “Natječaj za prijam novih djelatnika u toj školi je očajno proveden, protuzakonit i mora se poništiti. Ako je ravnatelj taj koji krši zakon, odnosno ne pridržava se zakona, onda je logično očekivati da mu slijede i sankcije”, poručio je ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta ZHŽ-a Vjekoslav Čamber.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari