Jelka Miličević: Vezivanje mirovina uz riznicu, izmjena zakona o MIO

ljubuski.info

Vlasti u Federaciji BiH razmatraju mogućnost da se isplata mirovina potpuno vezuje uz riznicu, odnosno proračun, nakon što je analizama utvrđeno kako je sadašnji sustav isplata, koji se godinama formalno oslanjao na Zavod mirovinskog osiguranja, a suštinski ovisio o FBiH, doveden do granica održivosti.

Takav prijedlog o kojemu se dulje razmatra je naišao djelomično na riječ kritika udruženja umirovljenika koji strahuju kako bi u slučaju provođenja linearnih ušteda i njihove mirovine doživjele udar.

Potvrdila je to i ministrica financija Federacije BiH Jelka Milićević koja smatra kako je sustav sa 150 milijuna KM financijske rupe postao neodrživ, te da bi se trebalo intervenirati u novi Zakon o MIO-u.
"Naš Fond MIO po sadašnjem zakonskom rješenju nalazi se na pola puta i mi se oko toga pitanja moramo opredijeliti ili je na proračunu ili, pak, nije. Sada je stanje postavljeno tako da se doprinosi za mirovine uplaćuju u riznicu, iznos koji nedostaje podmiruje Vlada, nakon čega novac prebacujemo Zavodu i oni isplaćuju mirovine. Fond u toj situaciji nema nikakvu odgovornost i postavlja se pitanje koja je njegova uloga", rekla je ministrica Milićević.

Objasnila je kako osobno zagovara da mjesto uplate treba biti i mjesto isplate mirovina.
"Ja osobno zagovaram da ako novac ide u riznicu, onda prikupljanje i isplata mora biti vezana uz riznicu", dodala je ministrica.

Do apsurda je dovedena situacija kada su se iz Fonda MIO, navodno, protivili zaduženju, a da istodobno nisu imali dovoljno novca kako bi isplatili mirovine svojim korisnicima te su za potrebe javnosti za to optužili Vladu FBiH kako bi se opravdali pred umirovljenicima i pri tome su prešutjeli kako su se i ranije zaduživali.
"Oni su se i dosad zaduživali, samo su očekivali da netko drugi preuzme tu odgovornost, a da se oni predstavljaju kako se dogovaraju s umirovljenicima, obećavati povećanje koje, nažalost, nije realno", objasnila je ministrica i dodala da je najveći problem nastao zbog dva povećanja mirovina za koje nije bilo pokrića i zbog čega je sada cijeli sustav ugrožen zbog tog predizbornog poteza.

Upravo zbog neodrživosti sustava, vlasti FBiH planiraju reformu Zakona o MIO. Najprije će se to odnositi na podizanje dobnih granica za umirovljenje u cilju duljeg ostanka u svijetu rada i viših mirovina radi dužeg ostvarenog staža. Ova je mjera prirodan odgovor na proces starenja stanovništva.

No, mijenjat će se i osnova za izračun. Naime, najprije se u FBiH uzimao prosjek 10 najboljih godina s plaćama za izračun mirovine, nakon čega se broj godina koji se uzimao kao osnova za izračun povećavala, dok se od 2016. planira da će mirovinska osnova za osobe koje dočekaju završetak radnog staža biti prosječna zarađena plaća tijekom 40 godina mirovinskog osiguranja.

Večernji list

Komentari

Vlada opet pada a ti o zakonima, Bog ti pamet prosvitlija.

U suštini radi se o slijedećem; Generacije rođene od 1930 do 1950 godine su imali posao i mirovinu. Generacije rođene od 1950 do 1970 su imale posao ali mirovani im pomalo šteka i nije dovoljna za sve životne potrebe. Generacija rođena od 1970 do 1990 jedva da ima posao a mirovine sigurno neće imati.. Generacija rođena od 1990 do 2000 uopće ne može naći nikakav posao..

nestalo realnih para sad će potrošiti ove od umirovljenika pa slijedi novi rat
ps.
nadam se da samo ja ovako defetistički razmišljam

Bilo lani na mreži o Jelci i Dragančetu o pljačci Sokola kao i o Krišto i pljačci Livno busa da je deseti dio istina mnogo je....a sve je onako i još gore za koliko se ne zna.Ne treba ništa reći samo pogledati djela to troje koji su sebi na.rali čak i u desecima miliona i još je tužnije nažalost namjesto da su u zatvoru oni na vlasti.

Jelka Miličević: Vezivanje mirovina uz riznicu, izmjena zakona o MIO

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto