Čović: Ovo je povijesni trenutak za BiH

ljubuski.info

Nakon što je BiH dobila službenu potvrdu s datumom predaje zahtjeva za članstvo u EU - 15. veljače, predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je kako je to povijesni datum za BiH, pred kojom slijedi mukotrpan rad na njezinom unutarnjem uređenju, no isto tako da se nada, kako će početkom 2017. BiH dobiti kandidatski status.

Istaknuo je kako ga je prije svega, u petak obradovala vijest od ministarstva vanjskih poslova Nizozemske, kao zemlje predsjedateljice EU u ovih šest mjeseci, da je BiH dobila termin za predaju zahtjeva za članstvo u EU, koliko god se puno rasprava o tome vodilo u posljednje vrijeme.

"Ono što me veseli je da se omogućilo da na jednoj visokoj razini u Bruxellesu bude predan zahtjev uz jedno opće odobravanje velike većine prijatelja iz EU koji prate naš europski put. Siguran sam kako ćemo taj zahtjev predati u nazočnosti visoke predstavnice Federice Mogherini i povjerenika Johannesa Hahna uz predstavnika Nizozemske, što je jedna posebna poruka", kazao je predsjedatelj Predsjedništva BiH.

"Sada je na nama pokazati opredijeljenost prema rješavanju mehanizma koordinacije i prilagodbe SSP-a. I na tome se radi. Sam datum jeste povijesni za BiH. Prije godinu dana da nas je netko pitao, ovo bi bilo nezamislivo, a s druge strane mi moramo biti jasni da time tek otvaramo naš pregovarački proces. Naša želja je da početkom 2017. budemo kandidati, imamo kandidatski status. Da bismo to uspjeli, pred BiH predstoji svaki mjesec mukotrpan rad na njezinu unutarnjem uređenju. Odgovore koje ćemo morati poslati EU na mnoštvo pitanja o funkcioniranju BiH kako bi se mogao otvoriti kandidatski status. Jako sam zadovoljan. Došli smo do jedne točke, rekao bih, gdje naš europski put nema povratka", dodao je.

Na pitanje je li bilo teško doći do ovog povijesnog datuma, s obzirom na sva događanja u BiH i sve prepreke na koje je nailazio Čović je kazao:
"Bilo je puno onih koji su jasno govorili kako žele BiH u EU, a, s druge strane, apsolutno u to nisu vjerovali, a onda se i ponašali tako. Ti su uveliko odnemagali. A s, druge strane, bilo je nas koji smo radili na tome kako bi se ovakav jedan čin dogodio".

Predsjedatelj Predsjedništva BiH zahvalio je svima u BiH, nositeljima vlasti koji su dali doprinos ovom putu, predstavnicima međunarodne zajednice, osobito visokoj predstavnici Mogherini i povjereniku za proširenje Hahnu, predstavnicima europske administracije u BiH, ali i svim zemljama članicama EU čiji su predstavnici u BiH, za koje je kazao "i kada su nas kritizirali da nismo spremni, činili su to u najboljoj nakani kako bi nas motivirali da radimo više".

"Moramo razumjeti kako ovo nije posao EU, nego, prije svega, naš. Mi smo se opredijelili da želimo EU, da prihvaćamo njihove standarde. Svima onima koji su iz različitih demagogija ili ne znam kojih politika činili sve da se ovakav jedan korak ne dogodi, svima jedna jasna poruka - ovo je nezaustavljiv proces koji će, siguran sam, dati mnogo više motiva onima koji rade da još ubrzanije donosimo odluke kako bismo riješili ekonomska, socijalna i sva druga aktualna pitanja, ali i organizirali ustrojeno društvo, pravnu državu", ustvrdio je.

Odgovarajući na pitanje što je BiH odnemagalo na ovom putu, Čović je kazao kako nam je uvelike odnemagala i izbjeglička kriza.
"Razumljivo je onda da imate određeni broj zemalja EU koje ne žele razmišljati o nekim novim kandidaturama. Ja mislim obrnuto, da je upravo ovo vrijeme naša prilika i to ćemo praktično i pokazati. Jer odmah nakon predaje ovog zahtjeva 15. veljače uvjeren sam kako će mnogi u BiH potpuno drukčije razmišljati o europskom putu i kako će se više uključiti da otklanjamo nedostatke koje danas imamo", zaključio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Večernji list

Glas naroda

vele ti li more kakit iz ove fotelje.za njega je svaki dan proveden u ovoj fotelji povijesni.da tebe i takvih nema nebi mi trebali u EU već bi se oni priružili nama

Tebe i takve može veseliti jedino da Bog kazni tebe osobno za ono sta si sve radio, a da ne dira ostale članove tvoje obitelji, jadnice maleni. Manji si od goruscina zrna, a misliš da si NETKO i NESTO, da si velik, da ste veliki... Zapitaš li se ikada kako je jadnim ljudima koji nemaju sto pojesti? Znam da nisi... Javi mi se pa da te odvedem i da ti pokažem kako im je, kako nam je...

Dragane tebi je izgleda povjesni dan bio kad si upozna svoju zenu i kad si se ozenio da njom jer si izabra bogata punca koji ima vile i stanove i debeli takulin isto ti se posrscilo ko i dr ivi ssnaderu oprosti sto ti nisam na pocetku doda ovo dr izgleda da je sudbina hrvata u obje drzave da im vode budu zetovi bogatih punaca isto ti je tako na svim razinama duznosnici od opcina preko zupanija do drzave sve sretno i bogato ozenjeni hrvati zato sinovi mpji ako niste mogli birati roditelje biraj te punca koji je bogat i sve probleme financiske rijesavas

Dragane tebi je izgleda povjesni dan bio kad si upozna svoju zenu i kad si se ozenio da njom jer si izabra bogata punca koji ima vile i stanove i debeli takulin isto ti se posrscilo ko i dr ivi ssnaderu oprosti sto ti nisam na pocetku doda ovo dr izgleda da je sudbina hrvata u obje drzave da im vode budu zetovi bogatih punaca isto ti je tako na svim razinama duznosnici od opcina preko zupanija do drzave sve sretno i bogato ozenjeni hrvati zato sinovi mpji ako niste mogli birati roditelje biraj te punca koji je bogat i sve probleme financiske rijesavas

E moj Čović bit će povjesni kad zaustaviš kriminal Nevenka Barbarića I njegovih štakora u Ljubuškom.

Koliko ja pratim ovo je u zadnjih dvadesetak godina cirka deseti povijesni trenutak pa čovjek nemože a da ne zaključi kako nam je ova bliža povjest ovoliko turbulentna a svi ovi povjesni trenutci su u svrhu zastrašivanja vlastitog naroda i na taj način dobivanja izbora pitam se dokle će to narod pušiti.

Jadni mi s tobom veliki vođo

kad će izumrit više ova vrsta papagaja

Ovaj Čović mi je postao kao Mesić kada ga vidim, a blesu Mesića sam viđao dok je bio u điru. Njihove izjave i gluposti su toliko postale dosadne da je to čudo. Izjave su im kao kada netko uzdrigne, samo smrdi. Lijanović, ovaj Čova i svi ostali su samo [ * neprimjereno * ] i mafija = ništa drugo. Politika je ista kao đubar iza moje štale, smrdi a opet treba za [ * neprimjereno * ]nje.

Čović: Ovo je povijesni trenutak za BiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari