HRS traži suštinske izmjene Izbornog zakona

ljubuski.info

Predsjedništvo Hrvatske republikanske stranke (HRS) raspravljalo je o izmjenama izbornog zakona, izborima u Mostaru, te pripremama za lokalne izbore.

Izmjene izbornog zakona koje bi išle u smjeru odgađanja lokalnih izbora ili eventualnog spajanja sa općim ne bi značile nikakve uštede, niti bi imalo pojednostavilo političke odnose u BiH, naprotiv. Značilo bi jednake ili još skuplje troškove kao i njihovo odvojeno održavanje, jer se izbori ne bi održavali istovremeno (što bi također bilo neizvedivo) nego samo u različitom periodu godine. Priopćeno je to danas iz Hrvatske republikanske stranke (HRS).

"Imajući u vidu dinamiku uspostave vlasti u pojedinim općinama i županijama, moglo bi se doći u situaciju da u nekim područjima sve razine vlasti budu u tzv. tehničkom mandatu. Izmjene Izbornog zakona ne smiju biti neka ad hoc privremena rješenja, nego moraju biti sustavne i suštinske izmjene koje bi išle u cilju onemogućavanja nametanja političkih predstavnika, izbornih krađa i namještanja", smatra HRS.

Također, naveli su kako stoje pri svome prijedlogu izmjena Izbornog zakona koji bi bio unutar paketa ustavnih promjena gdje zahtijevaju preustroj Federacije na temeljnim načelima Washingtosnkog sporazuma, redefiniranje nadležnosti između Federacije i županija, te redefiniranje tzv. organskih zakona (zakon o raspodjeli prihoda, zakon o razvojnom fondu, zakon o područjima općina i gradova, itd.), čime bi ne samo se riješio problem presude Sejdić Finci, nego bi došlo i do značajnih proračunskih ušteda.

"Jednako kao i spajanje izbora, smatramo kako je i dizanje izbornog praga na 5% ne samo kontraproduktivno, nego i protivno nacionalnim interesima, jer bi ono značilo primjerice da konstitutivni narodi neće imati mogućnost birati svoje predstavnike tamo gdje su u manjini ili će im to biti uvelike otežano. Primjerice, dizanjem praga na 5% Hrvatima će biti praktično nemoguće ili vrlo teško birati svoje predstavnike u Tuzlanskoj i Zeničko dobojskoj županiji", priopćeno je.

Po pitanju izbora u gradu Mostaru, HRS inzistira na implementaciji odluke Ustavnog suda jer ona zahtjeva promjenu izbornih pravila u gradu Mostaru, a ne promjenu uređenja grada, o čemu se mora diskutirati u Mostaru, u gradskom vijeću, a ne u Parlamentu u Sarajevu u Parlamentu.

HRS ustrajava na svom prijedlogu, priopćeno je, na temelju kojeg se može u cijelosti provesti Odluka Ustavnog suda i osigurati održavanje izbora za grad Mostar.

"Na taj način bi se ispoštovala odluka Ustavnog suda koja ne zahtjeva izmjenu Ustava Federacije. U slučaju da se ipak ide u veće zahvate koji bi tretirali uređenje grada Mostara, model koji bi se primjenjivao za Mostar, mora se primijeniti i za Travnik prema načelima Washingtosnkog sporazuma", navedeno je u priopćenju.

HRS će sa listom za lokalne izbore izići u svim općinama gdje ima organizirane općinske odbore. Predstavnici općinskih organizacija HRS-a su prezentirali plan aktivnosti za predstojeće lokalne izbore. HRS je jedina stranka koja je u svoju programsku deklaraciju unijela dokument BK BiH "Politika po mjeri čovjeka". U tom smjeru će ići i HRS-ova predizborna kampanja, kao i političko djelovanje nakon održanih lokalnih izbora.

Komentari

Bit ce zanimljivo pratiti njihove kandidate i liste

HRS traži suštinske izmjene Izbornog zakona

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto