Korupcija od kolijevke do groba

ljubuski.info

Kraj prošle i početak ove godine u potpunosti je obilježen aktivnostima oko europskog puta BiH, kredibilnog zahtjeva za članstvo i ispunjenja svih potrebnih uvjeta na ubrzanje cijelog procesa.

Problema i prepreka na tom putu je za zemlju kao što je BiH zaista mnogo, i možda je i glupo izdvajati najveće, ali ako već moramo, većini upućenih u ovu tematiku na pameti je samo par riječi - korupcija i organizirani kriminal. Zemlja koja je više od 20 godina bukvalno raj za koruptivne radnje i kriminal nikada neće biti dio europske obitelji, to je svima jasno.

EU je svojim projektom "Jačanje antikorupcijskih kapaciteta i mreža civilnih organizacija iz te oblasti" (koji je samo jedan u nizu sličnih projekata) ponovno ispružila ruku davljeniku, ali poboljšanja i promjena paradigme kod naših vlastodržaca još uvijek nema na vidiku.

Pomoć EU-a

Richard Wood, voditelj Odjela za vladavinu prava Delegacija EU-a u BiH, na jučerašnjoj konferenciji rekao je kako je borba protiv korupcije izuzetno važna u svakom društvu i kao takva treba biti ključ napretka svakog društva.
"Ova konferencija će omogućiti da pogledamo činjenice i kažemo kako je učinkovita borba protiv korupcije preduvjet za stabilan, prospertitan i održiv razvoj BiH. Zbog toga je ovo pitanje ključno i za pristup BiH Europskoj uniji. Zbog toga mi stalno pružamo i pružat ćemo podršku u ovoj borbi", poručio je Wood.

Ravnatelj Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH (APIK) Sead Lisak, istaknuo je kako rezultati ove agencije trenutno nisu zapaženi, odnosno nisu atraktivni kao vijesti o uhićenjima osoba osumnjičenih za neko koruptivno djelo. Poručio je kako u borbi protiv korupcije nije dovoljan samo APIK, jer u toj borbi trebaju biti mobilizirani i svi segmenti društva od institucija, medija, nevladinog sektora, akademske zajednice. Uz to, potvrdio je kako je najveći stupanj korupcije u politici i javnom sektoru u BiH.

Aleksandra Pandurević, predsjedavajuća Povjerenstva za izbor i praćenje rada APIK-a, više nego jasno je poručila kako je BiH najkorumpiranija država u Europi i da je to ogromna prijetnja za investicije i nova radna mjesta, uništava gospodarstvo, povećava stupanj siromaštva…
"Izvješće Europske komisije o napretku BiH potvrđuju kako BiH nema institucionalni i zakonodavni dovoljno razvijen i dovoljno dobar kapacitet za suočavanje sa korupcijom, kao najozbiljnijim problemom BiH", kaže Pandurević.

Reformska agenda

S obzirom na to, jednostavno moramo omogućiti pokretanje istraga u svim slučajevima sumnjive imovine bilo kog dužnosnika, a Pandurević ukazuje i na nedostatak stručnog kadra, vještaka, posebno u financijskim istragama.

Denis Zvizdić, predsjedatelj Vijeća ministara BiH, poručio je kako samo sinergijsko djelovanje svih razina države i društva u borbi protiv korupcije može pomoći kako bismo podigli razinu kvaliteta života svih naših građana i tako postali respektabilna članica europske obitelji modernih demokratskih zemalja. Napomenuo je kako su u Reformskoj agendi za BiH, koja je usvojena na svim razinama vlasti, jasno poručili da će uspostaviti učinkovite strukture za prevenciju i nadzor u skladu s relevantnim međunarodnim standardima i uz poštivanje ustavne nadležnosti.
"Još jednom izražavam spremnost Vijeća ministara BiH da se suprotstavimo korupciji i naglašavam kako ćemo ustrajati u zalaganju za društvo boljih vrijednosti i jednakih šansi za sve naše građane", kazao je Zvizdić.

Napomenimo i to kako je EU financirala projekt "Jačanje antikorupcijskih kapaciteta i mreža civilnih organizacija iz te oblasti" u iznosu od 444.480 eura. Projekt je u protekle dvije godine implementirao konzorcij predvođen Europskom konzalting grupom.

Razina korupcije

U BiH su vođena brojan istraživanja o mitu i korupciji, i svi imaju jednu poveznicu - situacija u BiH je katastrofalna. Tako su sva istraživanja pokazala kako je korupcija najprisutnija u politici i javnom sektoru, obrazovanju u zdravstvu. Ovisno o istraživanju, između 20 i 30 posto ispitanika priznalo je kako je davalo mito, a mito se u prosjeku kretalo između 200 i 300 maraka. Jedno od istraživanja pokazalo je kako svatko tko prizna barem jedno davanje mita, u prosjeku zapravo daje mito pet puta ili jednom svakih 10 tjedana. Gotovo 80 posto podmićivanja je u gotovini, 15 posto u obliku hrane i pića. U 37 posto slučajeva podmićivanja građani BiH su inicijatori mita a u više od pola slučajeva se mito traži. Prema ovom izvještaju osnovni ciljevi davanja mita u BiH su izbjegavanje plaćanja kazne (25 posto) i ubrzavanje procedure (25 posto), dok se najviše mita daje zdravstvenim radnicima i policiji.

Dragan Bradvica | Dnevni list

Glas naroda

Stanje studeni 2015.

Grude 3.217 zaposlenih
Ljubuški 3.947 zaposlenih
Posušje 3.423 zaposlenih
Široki Brijeg 6.484

dok nedođe jadeze đava ti je izna štaje korupcija

Valja pogledat mrežu sad u 20i10,bit će reportaža iz Ljubuškog

Bravo za novinare emisije mreža,samo objavljivajte kriminalce nevezano po nacionalnoj osnovi-TRENUTNO NAJBOLJA EMISIJA i jedina realna koja argumentirano iznosi stvarno stanje i slijepom narodu otvara oči

kod nas se korupcija neće riješiti mirnim putem već triba ih odmah u grob spratit

Nevenka što na mreži laže,zna li išta osim laži izreć magarac jedan boji li se boga?sve ssame laži prevare i bahato ponašanje tog umnobolesnika.

To je najveći manipulator.Nema jačeg u državi.

Korupcija od kolijevke do groba
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Sustav veza i poznanstava Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Odnos vlasti prema istinskim braniteljima Zaboravljeni branitelj br.690
ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari