Čović: Cilj je stvoriti jaku državu

ljubuski.info

Upitan je reorganizacija F BiH kroz "megakantone" uvod u stvaranje trećeg entiteta, kako tvrde pojedini politički dužnosnici, predsjednik HDZ BiH i predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović odgovorio je kako "što god da se počne raditi, oni koji su protiv reorganizacije, racionalnizacije i unapređenja, počet će s unošenjem straha isticanjem tko zna kakvog stava o nekom trećem ili ne znam kojem entitetu".

"Prema mom mišljenju, transformiranje odnosa u BiH ići će i ove godine, doduše ne takvom dinamikom kao ove druge stvari", kazao je Čović.

"Mi prije svega", dodao je, "moramo riješiti izborno zakonodavstvo. Ako to uspijemo uraditi do kraja veljače, onda sam sasvim siguran da ćemo krajem godine početi govoriti o reorganizaciji i racionalizaciji BiH, primarno misleći na FBiH".
Već smo vodili neke razgovore o tom pitanju, ali su oni više bili neka vrsta testiranja ili iznošenja ideja. Uvjeren sam da će svaka od tih ideja, koja u konačnici dobije dvotrećinsku podršku, biti na tragu da BiH bude jaka, država sa svojim međunarodno priznatim granicama, te da ima svoj euroatlantski put i da kroz racionalnost na neki način prepoznamo mogućnost da država u ekonomskom i socijalnom smislu napravi mnogo brže iskorak, nego što se to očekuje.
U svakom slučaju, mi se sada ne bavimo tim pitanjem, ali sam uvjeren da će to doći na dnevni red. Ukoliko završimo izborno zakonodavstvo u Parlamentu BiH do kraja veljače ili početkom ožujka, siguran sam da ćemo krajem godine ozbiljno pregovarati oko toga kako napraviti racionalniju državu, jer je ova u puno elemenata teško upravljiva i preskupa. To je nešto čime ćemo se takođe morati baviti. Isto tako, svjestan sam da kada počnemo razgovarati o tome, počet će i razne špekulacije. No, mi moramo imati jasno opredjeljenje. Ja sam već rekao - to je nedjeljivost BiH, njena cjelovitost i njen euroatlantski put", izjavio je Čović.

Čović je kazao i kako je sasvim izvjesno da će BiH do kraja ovog mjeseca predati aplikaciju za članstvo u EU.
"Sve pripreme pravimo da se to stvarno dogodi. Što se približavamo tim datumima, sa žaljenjem mogu reći da se uvijek pojave određene osobe koje to pokušavaju na različite načine devalvirati. Prije svega, smatram da mi više nemamo razloga odmicati tu svoju obvezu. Osim toga, moramo biti vjerodostojni prema onima kojima se obraćamo, misleći na prijatelje iz EU, kojima smo najavili da ćemo to uraditi do kraja godine. Ukratko, do kraja siječnja ćemo sigurno predati zahtjev za članstvo u EU. Uvjeren sam da ćemo naredna tri, četiri mjeseca iskoristiti kako bismo uradili puno više stvari nego što to čak i EU očekuje od nas, a kako bismo bili u poziciji djelovati vrlo brzo u momentu kada dobijemo upitnik sa svim brojnim pitanjima, u cilju dobijanja kandidatskog statusa iduće godine. Vjerovatno će se opet pojaviti osobe koje vrlo teško mogu pratiti ovu dinamiku, ali nas to svakako neće spriječiti da naš europski put ide dinamikom koju smo zacrtali u planovima koje smo usvojili prošle godine", kazao je Čović.

Dodao je i kako BiH mora objaviti rezultate popisa stanovništva vrlo skoro.
"Moramo završiti puno reformskih aktivnosti koje smo obećali, moramo završiti implementaciju presude 'Sejdić - Finci', iako ona danas nije nikakav preduvjet, ali je bila prije dvije, tri godine. Ponavljam, mi ovo radimo zbog sebe, kako bismo homogenizirali sve one koji žele napredak u BiH, a najbolji način da se svi okupimo oko iste ideje jeste predaja aplikacije za članstvo u EU. Zbog toga sam ja ovako optimističan. Naravno, uvjeti će se mijenjati. Moguće je da za dva ili tri mjeseca budu potpuno drugačiji uvjeti unutar EU, ali mi ćemo zahtjev predati. Kada ćemo dobiti status kandidata, mislim da je opet do nas. Realno, ovu godinu moramo iskoristiti za mnoštvo teza koje smo sebi postavljali zadnjih nekoliko godina, a sa kojima se nismo znali nositi na kvalitetan način. Optimističan sam, ovih dana ćemo intenzivno pokušati razgovarati o izazovima koji su pred nama, poput prilagođavanja SSP-a u dijelu koji se tiče tradicionalne trgovine. Europski put nema alternative. Moramo usvojiti mnoštvo drugih standarda koji vrijede unutar Unije, ako želimo biti njen dio. Žao mi je onih koji još nemaju hrabrosti i odlučnosti da naprave taj iskorak, ali mi nećemo stati. Mi idemo dalje", izjavio je Čović.

vijesti.ba

Glas naroda

Da te nije Čoviću nikada se nebi znalo za hrvate i elektro bog te poživio u bježaniji.

Nezavisno sudstvo da ti i takvi ko ti budete ondje gdje trebate biti a to je-Zenica

Pošten čovjek želi jaku državu daleko si ti Čoviću od poštenja znači lažeš

Gost naivan si jaka država treba onima koji su na vlasti a u neredu se namirili za devet koljena takav je Đukanović Izetbegović... pa i (n)vaš Čović

Znači sad hoće unitarnu državu,suprotno onome što traži svaki put kad su izbori-treći entitet.Eto, kad bi netko od nas prije izbora želio ovo, odmah bi ga proglasili unitaristom,komunjarom itd.Toliko o kontinuitetu stava gospodina Čovića.

jedini kontinuitet hrvatskih političara u bosni i hercegovini su laži

Što si tako naglo posijedio, voljeni naš druže Dragane, kakve li te muke muče?

Dragiša što bolan ne uze Ministarstvo Branitelja i Poljoprivrede već ti uze PRAVDE. Nešto se ušuti o entitetu Hrvackom .

Najveći neprijatelj ove države je bio i ostao hdz. Najveći neprijatelj Hrvata je upravo dragan čović komunist, antihrvat i antikrist, jugoslavenčina. Taj narodu ispriča podikad koju lažnu slatku priču i to je njegov posao. Naravno, maksimalno koristi svoje pozicije za zapošljavanje rodbine i osobno bogaćenje. Istini treba jednom pogledati u oči, obespravljeni Hrvatski narod se raseljava jer se sve lošije žive, ne vide budućnost u ovoj državi sa ovakvim političkim vodstvom. Pravda će stići draganče i njegovu kliku kad tad, nadajmo se uskoro.

vako sve potpisujem kao i velika vecina koji nisu u adz-u

tv na hrvatskom mostar glavni grad federacije ili bar obezbijedit izbornu jedinicu ako to nisi u stanju treba te javno linčovati oprosti ali to je minimum minimuma

Ako je to minimum minimuma možeš odmah sutra

Nego "obezbijedit"! E kukala nam majka, još počnite govoriti "bre" i super.

Mostar STOLNI GRAD,, pa ljudi moji jesmo budal e . ali nadam se na izborima da ce se neke stvari promjeniti.

štitiš hrvatske interese isto ko i ono *** od dodika

Čović: Cilj je stvoriti jaku državu
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari