Svehrvatska koalicija na ugroženim područjima!?

ljubuski.info

Nakon što je postalo jasno kako je sve manje šanse za odgađanje lokalnih izbora, jasno je kako se približavanjem proljeća kada bi izbori trebali biti raspisani ubrzavaju i stranačke aktivnosti na terenu čiji je cilj što spremniji ulazak u izbornu kampanju.

U tom pogledu posebno će biti zanimljivo za vidjeti kako će se stvari odvijati unutar Hrvatskog narodnog sabora i moguće koalicije stranaka HNS-a, pogotovo što u tom tijelu sjede dva HDZ-a koja se na prethodnim općim izborima nisu uspjele dogovoriti oko modaliteta suradnje, a sada je u igri i HSP BiH koji je nakon izbornog sabora najavio svoje jačanje, okupljanje drugih pravaških opcija, ali i otvorenost za suradnju s drugim hrvatskim strankama tamo gdje je ugrožena nacionalna pozicija.

Prvi pokušaj

Kada je u pitanju suradnja stranaka HNS-a na lokalnim izborima u općinama s miješanim stanovništvom ili pak u onim sredinama gdje su Hrvati manjina, protekli lokalni izbori 2012. godine nisu donijeli neke velike rezultate. Naime, tada, unutar HNS-a nije postignut dogovor oko zajedničkog nastupa u nacionalno ugroženim sredinama, zbog čega je došlo do gubitka pozicija u općinama poput Viteza, Busovače, Odžaka i Novog Travnika. Hrvati su upravo zbog nerazumijevanja unutar HNS-a platili danas u navedenim općinama. Ovaj put pak postoji načelna spremnost za razgovorima oko suradnje u nacionalno ugroženim sredinama.

S druge strane kada su u pitanju izbori u većinski hrvatskim općinama, stranke koje nisu okupljene oko HDZ-a BiH smatraju da tu treba ići odvojeno, odnosno međusobno se natjecati za povjerenje birača

Otvoreni za razgovore

Glavni tajnik HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović u kontekstu lokalnih izbora kazao je kako je, sukladno stranačkim odlukama, gdje god postoji mogućnost da bi mogao biti ugrožen vitalni nacionalni interes HDZ 1990. spreman u potpunosti iskreno razgovarati o zajedničkom nastupu sa svim hrvatskim strankama, uz dužno uvažavanje sugovornika i poštivanje legitimiteta na proteklim izborima.
"U svakom slučaju zagovaramo i nadamo se dogovoru na tim osjetljivim područjima, prvenstveno središnje Bosne", naglasio je Cvitanović.

Također, pojasnio je još uvijek ne postoji definiran stav oko lokalnih izbora budući je rano o tomu govoriti, ali navedena spremnost za razgovore je zapravo načelo, odnosno stav stranačkih tijela od ranije kada su u pitanju nacionalno ugrožene sredine. Na područjima BiH pak u kojima su Hrvati većina takva prijetnja ne postoji i tu je očekivati drugačija pravila nastupanja.

U svakom slučaju Cvitanović je naglasio kako se stranka intenzivno priprema i jača, a pritom treba navesti i kako je danas sjednica Središnjeg odbora, dok se do kraja proljeća očekuje i izborni sabor na kojem bi trebao biti imenovan novi predsjednik stranke nakon što se dosadašnji predsjednik Martin Raguž povukao zbog zdravstvenih problema.

Natjecanje u većinskim općinama

Predsjednik HSP-a BiH Stanko Primorac Ćane potvrdio je ranije kako kroz Hrvatski narodni sabor stranke trebaju djelovati i na temu zajedničkog nastupa u sredinama gdje je ugrožena nacionalna pozicija Hrvata koji su izgubili političku snagu zahvaljujući nemogućnosti dogovora, ali i ponašanju HDZ-a BiH. S druge strane na područjima gdje su Hrvati većina treba dati šansu, smatra on, međusobnom natjecanju i u tom kontekstu HSP BiH vidim kao stranku koja će postati stvarna alternativa uz hrvatskom političkom korpusu.

Dario Pušić | Dnevni list

Komentari

Sve Ustaša do ustaše sa partijskom knjižicom.Ajme T I TO da vidiš svojih podanika.

Svehrvatska koalicija na ugroženim područjima!?

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Lesi se ne vraća kući! Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Sve poskupljuje osim autobusnih karata Marko Čuljak | dnevno.ba
ljubuski.info
Prevareni, prodani, izdani, ostavljeni... ne i izgubljeni! Slaven Raguž | Predsjednik Hrvatske republikanske stranke
ljubuski.info
Priča za božićne suze Krešo Vujević

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari