Izmjene izbornog zakona protiv malih stranaka?

ljubuski.info

Iduća sjednica Međuresorne radne grupe za izmjenu Izbornog zakona BiH biti će održana krajem ovog ili početkom idućeg tjedna, a na njoj će se pokušati definirati nekoliko stvari oko kojih političke stranke u dogledno vrijeme mogu postići konsenzus.

Svjesne kako problematika Izbornog zakona nosi mnoge izazove i brojne probleme koji ne mogu tako brzo biti riješeni, ovaj put bi se trebalo koncentrirati na ono što je realno izvedivo.

Predstavnik SDA u ovoj grupi Halid Genjac potvrdio je kako dosta napretka ima po pitanju problematike biračkih odbora, odnosno njihovih sastava, ali i odgovornijeg rada. Ovo je veoma bitno pitanje budući se pokazalo kako su birački odbori često problem broj jedan tijekom biračkog procesa i nakon zatvaranja birališta, a manipulacije s glasačkim listićima ostavljale su mrlju u dosadašnjim izbornim ciklusima te su konstantno predmet različitih prigovora i žalbi. Nažalost do sada se nitko na učinkovit način nije uhvatio u koštac s problemima i stranačkim manipulacijama u biračkim odborima pa ostaje za vidjeti hoće li ovaj put biti drugačije. Dopisivanje i križanje pojedinih preferencija omiljena je taktika koja se primjenjuje nakon zatvaranja birališta, a u tom kontekstu stranke su složne da treba uvesti i drugačiji način sastavljanja biračkih odbora, ali postići i takvo rješenje da se članovi međusobno nadziru.

Kompromis

U pogledu izbornog praga trenutno u samoj grupi postoji nekoliko viđenja i prijedloga o povećanju koji bi trebao voditi izbjegavanju dosadašnjih negativnih iskustava po pitanju sastavljanja koalicija, trgovanja i općenite nestabilnosti u radu parlamenata. No, bitno je za naglasiti kako se u tom smislu SDA ipak protivi povećanju izbornog praga na nekim razinama, a pogotovo zbog Republike Srpske u kojoj u slučaju povećanja interesi Bošnjaka bili bi uvelike ugroženi, kako na općinskoj razini, tako i u slučaju Narodne skupštine RS-a.

S druge strane, kompromisni prijedlog mogao bi biti povećanje izbornog praga isključivo u županijama u Federaciji BiH. Ukoliko takvo rješenje prođe to bi značilo, smatraju u SDA da je došao kraj brojnim problemima prilikom sastavljanja koalicija i formiranja Vlada. Takvo što ima opravdanje na terenu budući smo često svjedočili kako se Vlade sastavljaju od velikoj broja stranaka, a izostanak potpore samo jedne može dovesti do političke krize i nestabilnosti.

Kupovina mandata

S druge strane, jasno je kako su brojne stranke upravo na županijskim razinama vidjele svoju šansu za jaču zastupljenost i zalaganje za interese svojih birača tako da je za očekivati otpor i protuargumente po ovom pitanju. Na predstojećoj sjednici radne grupe za izmjenu Izbornog zakona ponovno bi se trebao razmotriti i način kako spriječiti manipulacije s mandatima, odnosno kupovinu glasova, s tim da se većina sudionika ipak, zbog pritiska i reakcija iz EU-a, odlučila da mandat ostaje u rukama pojedinca.

Biti će stoga zanimljivo za vidjeti hoće li i na ovoj sjednici prevladati isto mišljenje te kakvi će biti zaštitni mehanizmi protiv trgovine mandatima. Kada je pak u pitanju odgoda lokalnih izbora, više je šanse da do toga neće doći budući u tom slučaju treba mijenjati Ustav Federacije i određena zakonska rješenja u RS-u.

Dario Pušić [ Dnevni list ]

Glas naroda

Prefetencija samo na jednog kandidata a ujedno i glas za szranku i nema mucke.

Izmjene izbornog zakona protiv malih stranaka?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari