Je li moralo doći do povećanja cijena usluga Dječjeg vrtića?

ljubuski.info

Još u listopadu prošle godine Upravno vijeće JU "Dječji vrtić Ljubuški" donijelo je prijedlog odluke da se povećaju cijene njihovih usluga, i dostavilo ga OV Ljubuški koji je početkom prosinca dao suglasnost da se to može učiniti.

Od 1. siječnja roditelji plaćaju veće cijene za boravak njihove djece u Dječjem vrtiću i usluge koje im se pružaju. Povećanje u prosjeku iznosi 30 posto u odnosu na dosadašnje iznose. Prema novom cjeniku usluga, cijena cjelodnevnog boravka djeteta u vrtiću sa 140 KM skočila je na 180 KM, poludnevnog boravka sa 120 KM na 160, dok će se cjelodnevni boravak u jaslicama sada plaćati 200 KM umjesto dosadašnjih 180 KM i poludnevni 180 KM umjesto dosadašnjih 150 KM.

Ukinut popust

Došlo je i do značajne promjene kada je riječ o plaćanju za dvoje i više djece u obitelji. Dosadašnji popust za drugo dijete je ukinut i sada vrijedi samo za treće dijete, a iznosi 50 posto punog iznosa cijene.

U obrazloženju prijedloga o novim cijenama, koje je dostavljeno OV, Upravno vijeće Dječjeg vrtića navodi cijene usluga u gradskim vrtićima drugih triju općina u ZHŽ. Tako se za cjelodnevni boravak u vrtićima u Posušju i Grudama plaća 180 KM, a u jaslicama 200 KM, dok je u Širokom Brijegu cijena 195, odnosno 220 KM. Slijedom toga zaključeno je da se cijene izjednače, ističu članovi Upravnoga vijeća.

No, vijećnici nisu tako olako pristali na poskupljenje, točnije ne barem svi. Radoslav Radišić iz HDZ 1990. je konstatirao kako će cijene sada biti slične u privatnim vrtićima u Ljubuškom i drugim općinama u ZHŽ te upitao:
"Zanima me daju li Grude ili Široki Brijeg subvencije vrtićima na godišnjoj razini od 140.000 KM kao u našoj općini. Ako bi ovakve cijene bile u državnom vrtiću, moj prijedlog bi bio da ovu subvenciju podijelimo na sve vrtiće, njih četiri ili pet, koji djeluju u Ljubuškom ili da barem polovinu usmjerimo u ustanovu za djecu s posebnim potrebama."

Njegov stranački kolega Ivica Bošnjak je ustvrdio da je u godišnjem izvješću o radu Dječjeg vrtića bilo govora o otplaćivanju kredita i vraćanju duga pa mu nije jasno otkud sada povećanje cijena.

Viktor Grbavac, v.d. ravnatelja Dječjeg vrtića, odgovorio je kako je vrtić imao sudski postupak koji je trajao 30 godina i pravomoćne presude prema kojima je morao platiti 60.000 KM, a nakon godinu i pol još 60.000 KM.

Uskladiti cijene

"Podignuli smo kredit, za koji je OV dao suglasnost. Otplatili smo već 50 posto kredita i za godinu dana ćemo u cijelosti vratiti sve obveze po tom kreditu. Stanje u Dječjem vrtiću je stabilno, međutim, cijene treba uskladiti s tržišnim cijenama. Što je vrtić? Vi uspoređujete gradski vrtić s igraonicom. Pokušajte registrirati vrtić pa ćete vidjeti da je, prema Zakonu o predškolskom odgoju, za vrtić potrebna određena kvadratura prema broju polaznika. Ne možete u istoj prostoriji imati blagovaonicu, spavaonicu i igraonicu. Naš gradski vrtić je kapaciteta 800 m2, s tim da se imamo u planu u 2016. proširiti za još 400 m2, tj. završetak gornjeg kata. Ove godine morali smo vratiti 50 djece jer jednostavno nismo imali dovoljno prostora. Imamo 120 polaznika i više nemamo mjesta za djecu. Sljedeće godine moramo uraditi još dnevnih boravaka gdje ćemo moći kazati kako djeca u Ljubuškom imaju kvalitetan i zakonski propisan prostor koji odgovara vrtićima. U Ljubuškom postoje vrtići koji se zovu tako, ali oni nemaju ove standarde koje ima gradski vrtić", rekao je Viktor Grbavac.

Ivan Kaleb [ Večernji list ]

Glas naroda

u Gradski Vrtić mi je išlo dvoje djece i plaćao sam 300,00KM.S novim cijenama bi morao platiti 380,00KM.
Sad mi djeca idu u privatni vrtić,cijena u tom privatnom vrtiću je isto 380,00KM ali sam dobio popust od 15% na ukupnu cijenu pa ću plaćati 325,00KM.
JU Gradski vrtić Ljubuški na čelu s v.d.ravnateljem Grbavcem se očito namjerava upustiti u tržišnu utakmicu s ostalim vrtićima.....
U zadnji 5 dana je iz Gradskog vrtića ispisano već 10 djece,a i još roditelja traži alternativu.

Neću dopustiti da me ova nepismena bagra pravi budalom, ispisujem svoju djecu iz gradskog Dječjeg vrtića i vodim ih u privatni vrtić ali bi OV moralo donijeti odluku da se jednako tretiraju privatni i općinski Dječji vrtić po principu broju djece koja tamo borave, to je tržišna ekonomija a ne da moja obitelj financira HDZ-ove nepismene uhljebe.

Je li ovaj vanbračni sin Olgice Grbavac?

JE

eto vi ste bracni, pa ste naoposum... p.s. nikakve veze nemam s ovim ali si mi digao zivce.

Tržište će reći svoje za godinu-dvije dana. Monopol nije, tako da svatko po gradu treba manje pametovati - jer ako mu se ne sviđa u jednom, nek ide u drugi, ili treći, vrati se prvom...

Komunizam je prošao. Sve se plaća.

Ako je tako, zašto nove cijene nisu podigli na početku školske/vrtićke godine, pa bi vidjeli koliko bi upisanih imali. Sad na pola godine je stres djeci mijenjati okružje. Ali što se mora, mora se

Svi znamo da ravnatelj nije dorastao poslu na koji je postavljen kao stranački poslušnik i da provede barem polovinu vremena na radnom mjestu kao u kafani sa stranačkim kolegama gdje bi vrtiću bio kraj.Čovjek je kupio diplomu u Travniku, a od susjeda diplomiranog ekonomiste (regularno završio), je tražio da prepiše odnosno kopira njegov diplomski kako bi ga prikazao kao svoj.Pametnom dosta.

jad i cemer pa ima li itko da nije kupio diplomu od ove hdz mladezi

Jos Viktore rjesi stalni posao curi koju si doveo u školu i brga tebe za išta,zeni se,vrtic ima za djecu .al sjeti se da sve dolazi na naplatu kad tad.,mozda suze neki ostavljeni ljudi zabole.

Omladino našeg grada zar ćete se povući pred Grbavcem Markotićem Vučićem Kraljevićem i sličnima pa to je jedna obična šaka jada

svakon po samarcinu u grad vise nece dolazit

Evo samo reci gdje da dodjem pa da mi ti udaris samarcinu,
Ajde ako si toliko hrabar samo reci gdje i kad

Sunce ti uhljebsko, Zenico od srca ti zelim..

Aha,gdje su ti što si ih do sada pleskao,daj molim te,da mi njih plesnemo bili bi drugačiji,oni ne mi

Dobijte nas na izborima, pa kevćite.

Kalebe što kopiraš post?? Milana Šipovača -Portal- Bebeka!

Ova rasprava ide u krivom smjeru , tipa tko je čiji,hoćemoli ovdje govoriti koje se vlasnice privatnih vrtića vole poklepavati , koja je se rastala i zbog čega, koje se tete preveć klepaju, tko je od osoblja privatnih vrtića imao spolne bolesti Itd ... Zato držite se teme a privatne živote ostavite na miru .

U sridu!

Direktor vrtića NE ISPUNJAVA uvjete za to radno mjesto, amen

Bolesno ambiciozan je ovaj Viktor!

Vjerovali ili ne Viktor Grbavac, pravnik s diplomom iz Kiseljaka je predsjednik Školskog odbora Srednje strukovne škole Ruđera Boškovića u Ljubuškom.

I sto je najgore on sjedi u odboru,nema trunke sramote i jos drzi predavanje umjesto da se usima pokrije.bio prisutan

Ovo je u Ljubuškom sve ludo, ludi ljudi, još luđi koji se nešto pitaju unjemu . ,UŽAS, ,

nešto je trulo i bolesno u ljubuškom.al bilo je i carstava i kraljevstava i sve i je lipi đava odnija.nijedna sila za vijeka.al u prirodi i trulež je potrebna.ljubuškom nije....

Ivan Kaleb postao trač novinar u 65 god života,a tamo nekakav nastavnik ,j a d n o!

Viktor je svoju novu curu a tadašnju ljubavnicu silom uposlio u srednju školu, David Grbavac svoju u osnovnu. Zaposlili svu svoju klapu u javna poduzeća i javne službe. Svaki sjedi još u najmanje tri odbora iz kojih beru lovu. Nikad nije proveden javni natječaj za nijedno radno mjesto. Vedran Markotić, Toni Kraljević, Tiho Kvesić, Mladen Bebek i Nikica Vučić su pridruženi članovi klape zaduženi za pljačku love koja se bere ma Kravici

Aaas zato ja ne mogu dobiti posao u skoli od njihovi cura! Iako sam regularno zavrsila FPMOZ u Mostaru ima11god i dalje sam nezaposlena. A sto se tice cijena treba to radit na pocetku sezone a ne u po godine kad su se djecica vec navikla. Al udri opet po djeci jadnoj...pih tko se to uopce i zapita sta ta dicica misle zele ili trebaju

I Markotićeva žena radi u školi, on nema ljubavnice iako bi htio imat koju, al nije baš privlačan onakav kao morž, jedina mu je nada da mu stranačke kolege namire koju prostitutku koje razvozaju po hercegovini

Markotić je obezbjedio sebe i zenu ali ne za dugo.Dolazi sve na naplatu

srećom rješila sam se vrtića ali ne mogu da ne komentiram
dali je u navedenu cjenu novu uključen i treći obrok i voda za djecu .
u staroj cjeni mi smo morali nosit treći obrok i što će nam djeca piti jer nisu mogli dobit čašu vode .
što setiće ravnatelja ravnatelj je mrak, što se tiće predškolske naobrazbe djece tete su zakazale .
Ali su prave glumice , pa ako im se djeca ispišu iz vrtića nek osnuju lokalni glumački ansabl imaju potencijala a teta Radmila -kuharica može im bubnjat jer stalno udara kuvačom od stol dok djeca jedu - pedagoška metoda

Je li moralo doći do povećanja cijena usluga Dječjeg vrtića?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari