Međugorje i dalje privlači hodočasnike iz cijeloga svijeta

ljubuski.info

Budući da Međugorje svake godine pohodi više oko 1,200.000 hodočasnika sa svih kontinenata, s pravom se može reći da je to hercegovačko svetište Kraljice Mira postalo jedno od najpoznatijih marijanskih svetišta u svijetu.

Hodočasnici

Svakodnevni dolazak domaćih i inozemnih hodočasnika u Međugorje nastavio se i tijekom 2015. godine, a broj organiziranih hodočašća osobito se povećao nakon što je prije nekoliko godina Sveta Stolica pri Kongregaciji za doktrinu vjere utemeljila višečlano i stručno međunarodno Povjerenstvo za praćenje i istraživanje međugorskih događanja, koje je već završilo svoj posao i sada se očekuje konačna odluka Svetog Oca o Međugorju.

Da je zanimanje hodočasnika za dolazak u Međugorje i dalje veliko, potvrđuje i činjenica da se na posljednja dva Mladifesta (2014. i 2015. godine) okupilo više desetaka tisuća mladih vjernika iz 70-ak zemalja. Nepregledno mnoštvo vjernika sa svih strana svijeta hodočastilo je u Međugorje na 34. obljetnicu Gospinih ukazanja , kao i u cijelom kolovozu te na blagdan Uzvišenja sv. Križa kada su masovno pohodili Križevac. Tako je u kolovozu 2015. godine podijeljeno čak 358.760 svetih pričesti, a na svetim misama koncelebriralo je 7965 svećenika (256 dnevno u prosjeku), a u listopadu, mjesecu koji je posvećen Gospi, u Međugorju je podijeljeno čak 173.500 svetih pričesti i na svetim misama koncelebriralo 3696 svećenika.

Prema podacima objavljenim na portalu www.medjugorje.hr , u 2015. godini u međugorskom svetištu Kraljice Mira ukupno je podijeljeno 1,800.400 svetih pričesti, a na svetim misama u prošloj godini koncelebriralo je 38.870 svećenika ili 104 svećenika dnevno u prosjeku. Hodočasnici su i u prosincu, a poglavito za božićne i novogodišnje blagdane, masovno pohodili Međugorje. U tom mjesecu podijeljeno je 74.500 svetih pričesti, a na svetim misama koncelebriralo je 1373 svećenika (44 dnevno u prosjeku).

Blagdani u Gospinu svetištu

Kako domaći, tako i inozemni hodočasnici odreda ističu, uvjerili su se kako svjetska financijska kriza uopće ne utječe na dolazak katoličkih vjernika u Međugorje. Nasuprot, kažu, da se ljudi u krizi još više okreću molitvi i vjeri u Boga, te se ufaju se Božju providnost i pomoć pri prevladavanju svakodnevnih ovozemaljskih poteškoća, problema i iskušenja. Stoga i ne čudi da su i tijekom prosinca u Međugorju boravile brojne skupine iz Italije, Austrije, Njemačke, Slovenije, Češke, Slovačke, Ukrajine, Koreje, SAD-a, Francuske, Poljske, Mađarske, Hrvatske, BiH i drugih europskih i izvaneuropskih zemalja. Ne čudi ni činjenica da je nekoliko tisuća domaćih i inozemnih hodočasnika i župljanima Međugorja božićne i novogodišnje blagdane dočekalo baš u Međugorju, skrušeno moleći i zahvaljujući Gospodinu za sve dobro koje im je po Kraljici Mira udijelio u protekloj godini.

Mile Pavlović [ Večernji list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Operacija katanac Ružica Zeljko
ljubuski.info
Nosite to odavde! Slobodan Milas
ljubuski.info
Povratak otpisanih Žena iz kužine

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto