Unatoč činjenicama HVO prikazan kao apsolutni agresor

ljubuski.info

Podizanje optužnice protiv Zlatana Mije Jelića za zločine nad Bošnjacima u Mostaru u svojstvu zapovjednika 1. djelatne bojne Vojne policije HVO-a, te 1. lakojurišne bojne VP HVO, te zapovjednika koji je pod kontrolom imao sve postrojbe HVO-a na području Mostara, uklapa se u već ranije razrađenu strategiju koja za cilj ima podizanje optužnica protiv visoko-pozicioniranih časnika HVO-a, ali i HV-a.

Međutim, iz ove, ali i ranije optužnice podignute protiv Mile Puljića zapovjednika 2. bojne 2. brigade Hrvatskoga vijeća obrane stiče se dojam kako se ide na teoriju da je zapravo HVO bio apsolutni agresor u Mostaru koji je napadao ne birajući sredstva. Iako, svjedoci vremena, ali i dokumenti HVO-a jasno pokazuju kako je zapravo Armija provocirala i isprovocirala prve sukobe u Mostaru, a političko rukovodstvo radilo na etiketiranju HVO-a i Hrvata kao agresora.

Također, Armija je imala i razrađeni plan zauzimanja cijelog zapadnog dijela grada koji bi se uklopio u matricu kakva se primjenjivala u gradovima središnje Bosne s izmješanim pučanstvom. Osvajanjem Vranice ti su planovi Armije i definitivno propali, a ubrzo nakon toga uspostavljena je već poznata linija razgraničenja u gradu koja se nije značajnije mijenjala.

No, u optužnicama se da zaključiti kako je sustavne napade poduzimao jedino HVO, pa tako kod Puljića stoji da je na području općine Mostar postojao široki i sustavni napad HVO vojske, Vojne policije HVO-a i dr. na civilno muslimansko stanovništvo. U Jelićevoj pak optužnici imamo iste navode kako su "u okviru širokog i sustavnog napada snaga HVO-a i Vojne policije HVO, na bošnjačko civilno stanovništvo na području Mostara, počinjeni zločini nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti".

Ne sporeći činjenicu kako je zločina nad bošnjačkim civilima i zarobljenicima bilo kategorizacija o sustavnom napadu izaziva najviše kontroverzi budući se iz nje lako iščitava kako je prema organima gonjenja HVO bio agresor. Isto se uklapa u već razrađenu tezu Haškog tribunala kako su zapovjednici HVO-a zapravo organizirano provodili udruženi zločinački poduhvat.

Za isto vrijeme, brojni zločini Bošnjaka nad Hrvatima u Mostaru, odnosno cijelom području općine gotovo se ne istražuju više. Grabovica koja ima sve odlike totalnog istrebljenja civilnog pučanstva ostala je negdje u arhivima nakon nekoliko pojedinačnih presuda za pojedinačna ubojstva. Zapovjedne odgovornosti nema. Jedini sudski slučaj je onaj u kojem se na Sudu BiH za zločine nad Hrvatima u Mostaru, odnosno Potocima sudi Enesu Ćuriću, Ibrahimu Demiroviću, Samiru Kresi, Habibu Čopelju i Mehmedu Kaminiću.

U optužnici se navodi da su optuženici: Enes Ćurić, u svojstvu pripadnika 49. brdske brigade Armije RBiH i upravnika zatočeničkoga objekta u Osnovnoj školi i drugim zatočeničkim objektima u Potocima, Ibrahim Demirović, kao pripadnik Armije RBiH, a od 13. rujna 1993. godine u svojstvu komandanta 47. brdske brigade, Samir Kreso, kao pripadnik Armije RBiH u svojstvu načelnika saniteta vojne jedinice Brdske brigade koja je djejstvovala na području Bijelog Polja, Habib Čopelj, u svojstvu pripadnika 49. brdske brigade Armije RBiH i Mehmed Kaminić, u svojstvu pripadnika Armije RBiH, bataljona Vojne policije, u vremenskom razdoblju od 30. lipnja 1993. godine do 02. prosinca 1993. godine za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i oružanoga sukoba između Armije RBiH i Hrvatskoga vijeća obrane na širem području općine Mostar sudjelovali u protupravnome lišenju slobode i zatočenju civila hrvatske nacionalnosti koji su bili izloženi teškom tjelesnom i psihičkom maltretiranju i smješteni u neuvjetnim prostorijama.

I to je sve što je do sada urađeno od strane sudskih organa, a podsjećamo kako je na području Mostara zabilježen veći broj zločina nad Hrvatima. Izdvojimo napad na Rodoč u kojem su stradali civili, protjerivanje Hrvata s lijeve obale grada, kao i korištenje zarobljenika za prisilne radove na prvim linijama.

Karlo Lovrić [ dnevno.ba ]

Glas naroda

[ * neprimjereno * ] nas Muslimani zadnjih deset godina uzduž i poprijeko u Federaciji. Ovo je već silovanje.

Prvu obrambenu formaciju učiniše agresorima, dok su Muslimani još nosali jugoslavenske zastave, a agresija već uveliko krenula. U Sarajevu je trenutno najveće zlo za BH Hrvate. Čović i HDZ je ipak zlo iza ovoga, jer ovi prvi nam žele fizičke nestanak.

Hvala druže dragane za zalaganja u izgradnji i završetku svoje vile u Mostaru.

Pobijedi na izborima među BiH Hrvatima, pa i ti napravi vilu.

A-ha. U pravu si najlakše je prdoklačiti iza ekrana i ništa ne poduzimati.

Udruge proistekle iz domovinskog rata šute! Zašto? Dali je njihov mislilac onaj isti koji se također šutnjom "bori za sve hrvatsko opće dobro"?Jesu li ovi rezultati ostvarenje ciljeva iz predizborne kampanje našeg presvijetlog Dragana?

Što se sad HVIDRA ne javlja? Di su nestali???

U šta se pšretvorio ovaj narod. Bezlična i polupismena masa, stalno pognute glave, kupljena za sitniš i poneku beneficiju šuti, dok čitav narod BH Hrvata juri u propast i fizički nestanak.

Jada.Vi gledajte HRT, Bujicu, drvite jošo II svjetskom ratu i slična s.ranja.

Ajde bolan ti povedi ovaj glupi narod koji se prodao... Nego si se sakrio iza busa i pričaš gluposti ..

Evo sve na stranu a šta čekaju ove hebene udruge ???

Njima je samo bitno da se nekog zaposli u njihovoj obitelji

za ovo su krivi platformaši vele[ * neprimjereno * ]ci,skontali su ovi kako daju g.uz.e ,Budimirovići,Jurišići, Lijanovići (dopremijer haha di je sad) sa 10% izborne volje Hrvata, evo Ćane HOS-MOS svaki dan nešto naprdiva HVO ovo ono, džaba ti prosvjedovat protiv tužiteljstva netko je prije to spakova, pa zar mislite vi biseri da bi Čović potužia Miju aje ne s.e,.r.i..te protektorat je to hebeš ovo.

nema kada čovjek pravi TREĆI

Hdz je izdao Hrvatske generale; Gotovina, Čermak, Blaškić, Kordić... pitanje je samo tko je sljedeći? Od svega peru ruke kao Pilat. Svi znamo da su političari zakuhali i zavadili te da su zapovjednici i vojska bili samo izvršitelji što se zaključilo od strane Tuđmana, Šuška i Bobana.

Udruge i njihovi predsjednici čekaju plaću i šansu da uvale nekog svog na upražnjeno radno mjesto. Piškotić i ostali generali, imamo ih hvala Bogu više nego NR China.

Ti pajdo pitas gdje je HVIDRA zasto se nejavlja valjda joj jos nj RECENO sta da kaze ili se boje za svoja mjesta. Jer prave HVIDRE nema ni STO ljudi a njihovih "kolega ranjenika"po partijskoj ZNA SE liniji preko TISUCU pa mogu uzet HVIDRU kad hoce!!! Svi oni i pravi i lazni imaju ISTE papire pa sa tim i ISTA PRAVA!!! NAZALOST

Ja se ponosim što sam bio u HVO-u zamjeram političarima koje nismo birali a vodili su nas petnaest godina po direktivi Zagreba a pokazalo se da su većina udbaši

Eto vam Čovićevo obećanje......
Tražiti će ministarstvo branitelja i vratiti sva braniteljska pravaahahahahahaha.
Eeee dao je on sve branitelje na vjetrometinu za svoju gu-zicu i ministarstvo pravosuđa da može zaštititi svoje maf-ijaše od hapšenja.
Bez uvijanja 'ko pr-či branitelje ,njihova prava i njihov progon...........
Mogu pisati vas Božji dan ali kome i čemu, ovi što nas sada predstavljaju gori su od Nedićevaca i komunista zajedno.
Doduše ovo je kupljenoškolovani kadar nasljednika KPJ = HDZ.
Imaju oni iskustvo svojih starijih ukućana i uče se na njihovim pogreškama kako raseliti ovaj narod odgojen u škripini.
No neće ići puknuti će narod kad tad ali nećete tako lako proći kao 92 ovo vam ne treba zaboraviti Hrvatski krv-nici.
Nemojte svaljivati na one druge kad se ovo dešava sada za vašeg vremena sto-ko [ * neprimjereno * ]čka sa kime to vi koalirate ako niste sa istim kao i oni.

Nikad vise brat na brata =U=

Zalosno je, sto je doslo vrijeme, da pamet (inteligencija), postenje, postovanje, razum,
ustuknu pred gluposcu, bahatoscu, primitivizmom, mrznjom.Kada HDZ bude radio i djelovao u korist BiH, a ne u interesu Hrvatske.. Kada vi nacionalisti prihvatite BiH
kao svoju domovinu ?Tada nece biti problema ,ko je za koga glaso.

Unatoč činjenicama HVO prikazan kao apsolutni agresor
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari