Kako je Tužiteljstvo BiH Hrvatima poželjelo sretnu Novu godinu?

ljubuski.info

Povodom podizanja optužnice protiv generala Zlatana Mije Jelića priopćenjem se oglasio HDZ1990. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

U normalna vremena, u normalnim državama, kada se ispraća stara godina, pa još okićena sa dva Božića kršćanstva, jedino što je normalno jeste poželjeti svima oko sebe bolju, sretniju i zadovoljniju Novu godinu!

Znamo da znate, jer to osjetite, živite; ovdje je sve daleko od normalnog. Izrečene želje, čestitke, nisu iskrene, jer uglavnom samo sebi želimo dobro, a to, složit ćete se, ne može izdobriti!

Za kraj 2015. godine, a u namjeri da nam obilježi Novu 2016, i tko zna koliko narednih, tužiteljstvo BiH nam posla čestitku. Čestitku još jedne, iskrivljene interpretacije prije dvadeset godina završenog rata! Opet Hrvatima, i opet je Mostar grad slučaj, slučaj valjda zato što je najhrvatskiji od svih BiH gradova (da ne bi bilo krivih interpretacija od velikih gradova u BiH, jedino je Mostar stanovništvom većinski hrvatski), a to je nedopustivo! U proteklom Domovinskom ratu, Mostar je bio posebna priča vojnih djelovanja.

Osim nenadanosti i nepredvidivosti , trpio je okupaciju i napade koji se ne uklapaju ni u jedan kodeks rata, a još manje u humano ratno pravo, podrazumjevajući sve segmente od civilnih i vojnih izbjeglica do ratnih zarobljenika!

Gospodo, tužiteljstvo naše Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv našeg ratnog generala, jednog od zapovjednika obrane Mostara, Zlatana Mije Jelića! General Jelić godinama živi u Zagrebu u Republici Hrvatskoj, pa mu se optužnica nije mogla uručiti, ali optužnicu smo primili svi mi Hrvati Bosne i Hercegovine, svi mi Hrvati koji živismo u vrijeme Hrvatske Republike Herceg Bosne, poglavito svi oni koji rat preživješe u Mostaru.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine nastavlja sustavno diskriminirati i sotonizirati HVO i njegovu nemjerljivu ulogu u obrani kako hrvatskog puka, jednako tako i svekolikog građanstva Bosne i Hercegovine! Prosvjedujemo protiv sustavnog i višegodišnjeg omalovažavanja i vrijeđanja svega što je hrvatsko u BiH, poglavito prosvjedujemo proriv nastojanja kriminaliziranja HVO-a, njegova doprinosa u obrani BiH, doprinosa u Domovinskom ratu! Bešćutno se kriminalizira cijeli zapovjedni lanac od Glavnog stožera HVO-a, preko zbornih područja i zapovjedništva gradova, do najniže ustrojbeno-zapovjedne linije!

Pristali smo, s obzirom na svu složenost rata u Bosni i Hercegovini, da ocjenu o ratu i presude o nespornim ratnim zločinima konstatiraju i izreknu sudci međunarodnog suda u Haggu. Drugo desetljeće taj sud analizira i presuđuje sudionicima rata, pa i bojovnicima HVO-a.

Često nismo zadovoljni presudama, iskažemo neslaganje, ali ne prosvjedujemo, jer pristali smo na takvu arbitražu! Poštovani branitelji, pripadnici HVO-a, u vaše ime, u svoje ime, jer smo i mi dio vas, oštro prosvjedujemo na rad tužiteljstva i sudstva BiH, jer na ovo, što i kako rade ti organi pravosuđa u državi, mi nismo dali pristanak!

Gospodo političari, svi vi koji u ime hrvatskog naroda u BiH obnašate političke i državničke funkcije, ni vama nismo dali mandat, da dajete svoju suglasnost za ovakav rad pravosuđa! Za vas sve koji ste previdjeli ili niste ni ti čuli, u 2015. godini optužnice tužiteljstva BiH, adresirane na ime bojovnika HVO-a, a bilo ih je, počinjale su; "U aprilu 1992. godine u vrijeme sveobuhvatnog i sustavnog napada pripadnika HVO-a na civile srpske nacionalnosti…", i tu nije kraj izmišljotinama, jer stoji i rečenica: "a sve u cilju udruženog zločinačkog pothvata…!" Treba li podsjetiti tko je izvršio i na koga te 1992., pardon 1991. godine, agresiju u BiH? Koju to granicu države pređoše Hrvati, a da tamo nisu domicilni, tamo rođeni? Zna li se tko su oni što 18.09.1991. godine u Mostar dođoše iz Užica i Nikšića? Zna li se da civil, građanin u svojoj kući ili stanu ne smije posjedovati vojno naoružanje, a nađeno je kod mnogih na desetine automatskih pušaka, streljiva, ručnih bacača; pa da pitamo jesu li to civili i tko ih naoruža?

Samo da se zna, govorimo o građanima srpske nacionalnosti, a godine su opet 1991. i 1992.! Podsjetit ćemo da, u vrijeme travnja 1992. godine kad je srbočetnička JNA izvršila agresiju ma BiH, ti isti civili oglasiše se kao snajperisti i sa sličnim borbenim zadaćama!

Poštovani, sve vas podsjećamo da je tada, baš u to vrijeme agresije na BiH, HVO i hrvatski narod, uz pomoć susjedne države Hrvatske, izvršio "spašavanje", evakuaciju i prihvat preko 350000 izbjeglica! Ispred i od koga su bježali, valjda se možete sjetiti? Mi ćemo vas samo podsjetiti, važno je, nije se gledalo ni otkuda dolaze, niti koje su nacionalnosti! Poštovani, istina zadnje tri rečenice ukazuje na svu nelogičnost i apsurdnost svega onog što se događalo 1993. godine i neobjašnjive agresije ABiH na hrvatski narod i HVO u BiH!

Možda da pitamo, jesmo mi iz HVO-a ikada i ijednom pripadniku ABiH u 1992. godini priječili da mirno i normalno ode do svoje djece i žena u Dalmaciji? Možemo pitati jesmo li te godine ugrozili ijedno selo illi grad u kojem žive Bošnjaci? A onda dolazi neobjašnjiva 1993. godina! Gospodo iz ABiH, vi sigurno znate tko vas je nagovorio, tko vam je zapovjedio, ali očito vam je cilj bio da preko mrtvih Hrvata dođete do svojih obitelji u Hrvatskoj!

Zašto ste nas napali, odgovor sigurno znate, ali morate znati da su u to vrijeme vaše žene i djeca iza naših leđa uživali u blagodatima Jadranskog mora i domaćinstvu Hrvata! Ako kome nije jasno, ako nas tko nije razumio, ponovit ćemo, sve izrečeno je nepobitan dokaz da nismo agresori, da nismo genocidni i da sve ili sva nedjela koja i jesu počinili pojedinci, pa makar bili i Hrvati nemaju veze sa HVO-om i uvijek dajemo potporu pravosuđu da se procesuiraju!

Poštovani branitelji želimo vam sve najbolje u 2016. godini, želimo da pravda stigne i generala Zlatana Miju Jelića i pukovnika Zdenka Andabaka, i sve naše uznike od Hagga do Sarajeva, pravda je na njihovoj strani! Neka pravda stigne do cijelog HVO-a, naravno i na to smo spremni. Da bi mogli vjerovati da će u 2016. godini pravda i pravednost zavladati pravosuđem BiH, onda gospodo političari iz reda hrvatskog naroda u BiH u godini koja počinje dobro promislite jeste li pravedni prema mandatima koje smo vam dali!

U vjeri da nam nećete u budućnosti ovako čestitati nadolazeće godine, odbor za branitelje HDZ 1990 svima najbolje želje u 2016. godini.

odbor za branitelje HDZ 1990

Glas naroda

'90 svaka čast za priopćenje

Franjo Cvitkoviću dobro pišeš ali si nedosljedan. Dok si Martina podržavao, što financijski što moralno, niste se kao stranja zauzimali za prava branitelja. I tvoja nevjesta Dijana kojoj si kupio mjesto na listi jedno govori, drugo radi a treće glasuje u Parlamentu. 90ka je nestala u trenutku kad je ušla u vlast sa HSP om i kad su Bakula i Gašpar plaćali escort usluge proračunskim novcem. Niste vi nikakva nova nada nego isti k. kao i HDZ.

Da čovjek ne povjeruje sve ono pa makar bilo pozitivno a nije došlo iz vašeg tabora nailazi odmah na osudu i tipično za seoske telale uvjek završi rečenicom svi su isti dajte molim vas riješite se toga nisu svi isti a da bi se uto uvjerili morate mijenjati a ne evo dvadeset i nešto godina uvjek govorite svi su isti a uvjek vam jedni na vlasti glava nam služi da se njom razmišlja a ne samo za frizure.

Zao mi je,ali imate dosta nedosljednosti u ovom tekstu! Ko ste vi ili neko drugi da DAJETE pravo oravosuđu kako će i kad radit?? Valjda ima (trebalo bi) izvrsna,sudska i zakonodavna vlast. Sudska neovisna (trebalo bi). Nemojte sa ovakvim niskim neargumentiranim stavovima i one koji su za vas okrećat protiv sebe ako to neradite namjerno. Treba se jednako borit (ako je u pravu za Miju i onih 5-6 vojnika! Nemojte sebi dozvolit da se kaze (eto vidis svi su isti)!! Vi ste jedino svjetlo na kraju tunela dugog 25 godina,nemojte sami sebe gasit!!!!

Prava čestitka bi bila da ste podignuli optužnicu protiv onih koji su načinili najveće zločine nad Hrvatima a to su ubojice Blaža Kraljevića i ostalih domoljuba

Hoćemo promjene, ali nove ljude. Dosta lop.uža Ćana, Bakula, Lijanovića, Jurišića, Martina Raguža koji su zadnjih 25 godina stalno vrte i čekaju priliku da pokradu društvo k'o i HDZ. Bili su na vlasti 2006. - 2010., to je bila tek neviđena pljačka. Nadmašili su HDZ, kojeg je stvarno teško nadmašiti.

Trebaju nam novi, novi, novi.

Hoćemo UVENKA!!

Svi ste vi ista bagra. Slažem se.....novi ljudi.....HRS

Franjo, meti oko sebe i svojih vrata.Okani se onoga čemu nisi dorastao. Nisi nikada bio i nećeš nikada biti kapacitet za što bi htio biti.

Kako je Tužiteljstvo BiH Hrvatima poželjelo sretnu Novu godinu?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari