Dobija li Čović konačno konkurenciju u općinama?

ljubuski.info

HDZ 1990. koji će sredinom ovog mjeseca na sjednici Središnjeg odbora dobiti v.d. predsjednka stranke do održavanja Sabora u idućih 12 mjeseci u nadolazećem razdoblju ima pred sobom nekoliko važnih zadaća, a ključna je očuvati i ojačati stranačku poziciju uoči lokalnih izbora, a istodobno ostati aktivan u HNS-u, tražeći nikad dovršene reforme tog tijela.

Podsjećamo, uoči općih izbora 2014. godine HDZ 1990. je tražio reformu HNS-a i njegovo otvaranje, kao i sprječavanje dominacije i preglasavanja HDZ-a BiH nad neistomišljenicima. Istodobno, tražio je zajednički nastup u nacionalno ugroženim sredinama, tj. određenim većinski bošnjačkim županijama kao i RS-u.

No, zbog stava HDZ-a BiH kako HNS mora imati jednu listu za sve razine vlasti u BiH, ideja "devedesetke" nije zaživjela.

Sličnu situaciju možemo očekivati i pred lokalne izbore, pri čemu su iz HDZ-a 1990. u više navrata potvrdili kako su spremni na zajednički nastup u općinama gdje je to neophodno zbog nedovoljnog broja hrvatskih birača, kao i u nacionalno mješanim sredinama poput općina središnje Bosne.

Za očekivati je kako će HDZ BiH ponovno pokušati s istom retorikom kao i na prošlim izborima, a zbog njihovog uvjetovanja u ovom, ali i u pogledu eventualnih zajedničkih kandidata i listi postoji mogućnost da koalicija HNS-a u općinama središnje Bosne u startu bude ugrožena.

HDZ 1990. će u tom kontekstu morati odigrati pametno i pokušati dati sve od sebe kako bi se potencijalna koalicija tamo gdje je nacionalna pozicija ugrožena sačuvala. S druge strane, za buduće pozicioniranje te stranke izuzetno su važni nadolazeći lokalni izbori i to u sredinama gdje su Hrvati većina i gdje si stranke mogu priušititi međusobno nadmetanje.

U cijeloj priči treba uzeti u obzir i HSP BiH koji je najavio svoje jačanje i potpuno zbijanje redova, kao i nastavak procesa okupljanja svih pravaških opcija u BiH. Cilj je da na lokalnim izborima HSP BiH poluči mnogo bolji rezultat te da se ako ništa vrati na razinu na kojoj je bio prije nekoliko godina.

Ukoliko HSP BiH uistinu uspije napraviti čudo u idučih nekoliko mjeseci povećale bi se šanse da na lokalnim izborima pokaže nešto više nego u nekoliko zadnjih ciklusa. Ukoliko pak i HDZ 1990. uspije ojačan ući u kampanju te na lokalnim izborima u sredinama gdje se očekuje odvojen nastup stranaka HNS-a to bi već značilo kako HDZ BiH nakon dužeg vremena dobiva konkurenta u vidu ove dvije stranke.

O nekom mogućem približavanju "devedesetke" i HSP-a BiH za sada se tek špekuliralo nakon izbornog sabora HSP-a kada su u pozdravnim govorima predstavnici ove dvije stranke najavili mogućnost neke druge šanse za suradnju. Za sada pak poruke idu u smjeru toga kako su navedene stranke spremne na zajedništvo u okviru HNS-a u nacionalno ugroženim sredinama, dok su u općinama s hrvatskom većinom spremne na međusobno natjecanje. S druge strane, u pogledu funkcioniranja HNS-a jasno je kako u tom tijelu apsolutnu dominaciju ima HDZ BiH i zbog čega se često može čuti priča o podjelama unutar HNS-a na dva bloka stranaka.

Karlo Lovrić [ dnevno.ba ]

Glas naroda

Kakva konkurencija, evo u sirokom HSP totalno lose stoje a 90-ka od drzavnih izbora ne postoji...hsp ante starcevic je svakako satelit stranka HDZ-a

Kad su izbori u LJubuškom znali iko

Jedina eventualna prava konkurencija HDZ BiH je HRS. Čović je odlaskom Martina definitivno poklopio 90ku jer posjeduje Iliju Cvitanovića i ove koji su tamo ostali još iz vremena dok je bio ministar a ovi podržavali Ljubiće da se ide sa HDZom. Malo vratite sat unatrag i pretražite tko je nakon izbora 2008. inzistirao da se ide u vlast sa HDZ BiH a tko je bio protiv.

Nitko pojedinačno ne može srušiti maf-iju.
Jedino kad udare svi u jedan klin može pući ova tvorevina zla i nasljednica KPJ = HDZ.
kakav HRS, HDZ1990, HSP itd itd, samo zajednički može se ova klada oko vrata Hrvatskog naroda.
Zato sada je ponovno vrijeme u Boj u Boj za opstanak naroda svog!!!!!

samo vi prdoklačite

Nema HDZ konkurneciju, jer je sve puno pi*duna, koji samo potiho uz kavu u kafićima, u kući na silu ili anonimno na komentarima se smiju HDZ-u usprotiviti i kritizirati.

Vladat če HDZ još 100 godina, dok su Ćane, Jurišići, Lijanovići, Martini Raguži, Bakule u oporbi. Kad vidiš oporbu moraš za l.opove iz HDZ-a zaokružiti - eto kakva je oporba.

Samo HRS!

Dobro kažeš ovi ne valjaju i že-vkaju iza ekrana a di to im se ti suprostavljaš.
Ajde ti na dub,jasen, zid obisi sliku da tebe zaokružimo umisto da ti zaokruživaš.
Najlakše je tako nitko mi ne valja a ja ću vam kazivati kako tribate iz ćoše.
'ajde matere ti ne pr-di ostaćeš pos-ranih gaća.
E jesi ti pokaza mu-da zaokružujući HDZ iš ne praši.

Dobija li Čović konačno konkurenciju u općinama?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari