Tužiteljstvo BiH podiglo optužnicu protiv generala HVO-a Mije Jelića

ljubuski.info

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv: Zlatana Jelića, rođenog 14.12.1970. godine u Mostaru, državljanina BiH i R Hrvatske, izvješćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Optuženi se tereti da je u vremenskom periodu od mjeseca svibnja 1993. do mjeseca ožujka 1994. godine, za vrijeme rata i oružanog sukoba između Armije R BiH i HVO-a, u svojstvu zapovjednika 1.djelatne bojne Vojne policije HVO, te 1. lakojurišne bojne VP HVO, te zapovjednika koji je pod kontrolom imao sve postrojbe HVO-a na području Mostara, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba.

U optužnici se navodi da su, u okviru širokog i sustavnog napada snaga HVO-a i Vojne policije HVO, na bošnjačko civilno stanovništvo na području Mostara, počinjeni zločini nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti.

Navedeni zločini su počinjeni prisilnim etničkim čišćenjem, prisilnim progonom i premještanjem žena i djece na područje pod kontrolom A RBiH, nezakonitim zatočenjem bošnjačkog stanovništva u više logora i objekata za zatočenje, mučenjem i zlostavljanjem žrtava, prisilnim odvođenjem žrtava u živi štiti ili na prinudne radove na prvoj liniji bojišnice, prilikom čega su bili izloženi vatrenim djelovanjima i dovođeni u opasnost po život.

Također, kako se obrazlaže iz Tužiteljstva BiH, zločini su počinjeni i prisilnim tjeranjem zatočenika da obučeni u odore HVO-a, bacaju zapaljive predmete na objekte pod kontrolom Armije R BiH, što ih je izlagalo opasnosti da budu ubijeni, mučenjem i zlostavljanjem zatočenika i nanošenjem teških tjelesnih ozlijeda koje su prouzročile trajne ozljede i invaliditet kod žrtava.

U optužnici se navodi, da su izvođenja na prinudne radove, obavljanja uz odobrenje i suglanost optuženog Jelića, te da je uslijed prisiljavanja na rad na prvoj liniji, smrtno stradalo najmanje 50 žrtava, a 188 je teže i lakše ranjeno, dok je oko 40 žrtava mučeno i fizički zlostavljano od pripadnika HVO-a.

Također, optuženi se tereti i da je odobravao odvođenje zatočenika iz logora, na prinudne radove na imanjima pojedinih dužnosnika HVO-a, kao i prisiljavanje zatočenika na utovaranje i prijevoz opljačkane imovine stanovništva bošnjačke i srpske nacionalnosti na području Mostara.

Optuženi Jelić tereti se da je znao i odobrio počinjenje zločina, te da nije ništa poduzeo da zločine spriječi niti kazni počinitelje.

Počinjenim zločinima, izvršen je progon i etničko čišćenje velikog broja stanovnika Mostara bošnjačke i srpske nacionalnosti.

Optužnica protiv Zlatana -Mije Jelića, koji se tereti za kazneno djelo zločin protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH, jedna je od najopširnijih optužnica za zločine počinjene na području Mostara.

Radi se o predmetu Kategorije 2, u kojem je istraga započeta u tužiteljstvu Haškog tribunala, nakon čega je predmet proslijeđen na procesuiranje Tužiteljstvu BiH.

Tužiteljstvo BiH će odgovornost optuženog dokazivati pozivanjem više od 200 svjedoka, od kojih će više od 20 svjedočiti uz mjere zaštite, a uz optužnicu je priloženo više od 1100 dokaznih materijala.

Kako ističu iz Tužiteljstva BiH, s obzirom da je optuženi Jelić u bijegu i na području Republike Hrvatske, bit će raspisana međunarodna tjeralica i od vlasti u Hrvatskoj bit će zatraženo izručenje optuženog ili njegovo procesuiranje u pravosudnim institucijama Hrvatske, a o svemu će biti informirano i tužiteljstvo Haškog tribunala.

Glas naroda

ovaj čovjek je jedan od naj poštenijih i najnormalnijih generala nije zaslužio progon

On je jedan od naj postenijih ljudi koje sam ja upoznao u zivotu..ova prica ne pije vode..

Ančić, Lavrić...
to su imena koje treba hapsit i u najdublju tamnicu s njima a ne njega

Neka,kad počnete tražiti da vas Sarajevo brani i pravdu dijeli. Utopili bi nas najradije u čaši vode i da nam leđa vide, da odlazimo.

Oni i njihova pravda su još gori od lopuža iz HDZ-a, a beli je to teško.

žao mi je ovog čovjeka

Treba se sve dić na noge i nedat nikog više na sud ,ovo je najposteniji čovjek u sirokom

Zlocin naredili, izvrsili, zataskali:
1. Mate Boban
2. Gojko Susak
3. Tuta
4. Sopta Stanko
5. Mijo Jelic
6. Ivo Lucic
7. Valentin Coric
8. Radoslav Lavric

Zajednicko svih: komunizam....
Neka izadju pred lice pravde i dokazu ako nisu krivi.....

sasvim tačan popis, posebno u oči bode ovo ime na zadnjem mjestu.
to je onaj isti što je bio u jugo vojski na čelu vojne policije, pa je još u ljeto '91 trebao doći u svoje rodno mjesto pobiti sve HOS-ovce.
a danas je poštenjačina i domoljub kakvoj nema kraja.
komunjara i svinja komunistička...

Nije "tacno" vec "tocno" nauci se govoriti hrvatskim jezikom jer je on jedanod najbitnijih obiljezlja nacionalnog identiteta, ako ti jezik nije bitan deklariraj se kao nekakav jugoslaven i nemas pravo prozivati komuniste!
Svi koji su pocinili bilo koje zlo protiv drugih trebaju odgovarati, ako ne na ovom svitu sigur ce na onom, nazalost zlo se vrati na potomstvo i ono odgovara za zlo otaca njihovih!

Nije- "nauči se govoriti hrvatskim jezikom", nego "nauči govoriti hrvatski jezik". Nije "jedanod najbitnijih obiljezlja", nego "jedno od najvažnijih obilježja". Nije "svitu", nego "svijetu". Nije "sigur", nego "sigurno". Pozivaš druge, neka nauče hrvatski jezik a ti bi dobio čistu jedinicu koliko si grešaka napravio u komentaru. I kako to ti znaš da se zlo vrati na potomstvo??

pobili su ih godinu dana kasnije

Mijo nema nikakve veze sa komunizmom i udbom...on je iz prave krscansko domoljubne obitelji...

Jesi ti siguran da mijo nema ništa s komunizmom i udbašima? Druga stvar kako je balavac dobio čin generala a ostali nisu ni desetnika.? Kao da je on sam oslobodio cilu HB i HR. Lipo je bilo kititi se činovima priko noći to mu je godilo. E sad slijedi ova optužba funkcija traži i odgovornost. Evo iskreno ne znam što bi o toj optužnici rekao koliko istine u njoj ima. Mijo nije neki zao tip i mislim da on direktni zločin nije počinio ali to ga neće spasiti od zapovjedne odgovornosti...

glupani glupi izdaju li [ * neprimjereno * ]e svoje

Tužiteljstvo BiH podiglo optužnicu protiv generala HVO-a Mije Jelića
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari